Geroosterde spruitjes met gehaktballetjes - Makkelijke en smaakvolle ovenschotel. Door de groente in de oven te bereiden houden ze een lekkere bite.

Geroosterde spruitjes met gehaktballetjes

Makkelijke en smaakvolle ovenschotel. Door de groente in de oven te bereiden houden ze een lekkere bite.
Direct naar het recept

Spruitjes, we eten ze best regelmatig maar ik vond het altijd een wat saaie groente. Ik weet het, het zegt meer over mij dan over de spruitjes. Maar ja, ik wist gewoon niet wat ik er, naast koken, verder mee kon. Tot ik de traybake ontdekte. Ofwel: kieper alles in een ovenschaal, zet in de oven en een tijdje later is alles klaar.

Alweer even geleden deelde ik een traybake met regenboogwortels en worstjes. Daags daarna bedacht ik dat spruitjes ook weleens lekker zouden kunnen zijn. En zo kwam ik op deze schotel van geroosterde spruitjes met gehaktballetjes. Door de spruitjes in de oven te garen worden ze super smaakvol en houden ze een lekkere bite. Door te variëren met de kruiden in de gehaktballetjes kan je steeds een net iets andere touch geven aan het gerecht.

Mijn favoriet kruidenmix is baharat maar je kan ook Mexicaanse, cajun of bijvoorbeeld standaard gehaktkruiden gebruiken. Over de groente strooi ik aan tafel graag wat Herbamare. Door de toegevoegde kruiden geeft dat net even iets meer smaak dan standaard zout en daarmee gebruik je gelijk ook minder zout. Handig! Dit keer gebruikte ik Herbamare Spicy. Heeft net even iets meer pit dan de standaard variant en past goed bij het pepertje in de baharat.

Geroosterde spruitjes met gehaktballetjes - Makkelijke en smaakvolle ovenschotel. Door de groente in de oven te bereiden houden ze een lekkere bite.

Geroosterde spruitjes met gehaktballetjes

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 750 gr spruitjes
  • 200 gr mager rundergehakt
  • 100 gr aardappel
  • 4 plakjes ontbijtspek, gesneden
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • baharat kruidenmix
  • zout
  • olijfolie
  • Herbamare Spicy

Extra benodigdheden:

  • 1 ovenschaal

Aan de slag:

  • Maak de uien schoon, snij in partjes en leg in een ovenschaal.
  • Maak de spruitjes schoon, snij doormidden en voeg bij de ui.
  • Was de aardappel, droog af en snij in partjes/wedges en leg samen met de teentjes knoflook en gesneden spek bij de groente in de schaal. 
  • Kruid het gehakt met de baharatmix en wat zout, draai er 10 balletjes van en leg bij de groente. Giet er een flinke scheut olie over en hussel alles goed door elkaar.
  • Zet de ovenschaal in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven. Schep de groente regelmatig om en bak in ongeveer 45 minuten gaar.
    Tip: bij gebruik van een gietijzeren schaal is 45 minuten prima. Gebruik je een keramieken (quiche)schaal dan kan het zijn dat het gerecht iets langer nodig heeft. Gietijzer wordt heter en geleidt de warmte beter dan keramiek. Hoeveel tijd je extra nodig hebt hangt af van de gebruikte schaal. Zorg ook dat de schaal niet te vol zit. Dan stomen de groenten in plaats dat ze roosteren.
  • Haal de geroosterde spruitjes uit de oven, zet op tafel en bestrooi met wat Herbamare Spicy. De knoflookteentjes ontdoe je van hun schilletjes, prak je fijn en schep je op je bord door de groente.
    Eet smakelijk!

Tips:

Voor sappiger gehaktballetjes kan je eventueel wat ei of in melk geweekt brood door het gehakt kneden.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept