Header Overetengesproken.nl
Geroosterde paprikasoep

Geroosterde paprikasoep

 |  Geen reacties
8 Shares

Paprika’s zijn erg gezond. Ze bevatten veel voedingsstoffen en vezels en met name de rode exemplaren bevatten veel vitamine C. Rode en gele paprika’s zijn wat zoeter en vind ik persoonlijk lekkerder dan de groene. De groene zul mij dan ook niet zo snel zien gebruiken. Rauw vind ik paprika vooral lekker in dunne reepjes. Maar geroosterd vind ik ze onweerstaanbaar.

Geroosterde paprika’s kan je te kust en te keur kopen in de supermarkt. Ze zijn dan meestal ingelegd in een (licht) zoetzure of olieachtige vloeistof. Heerlijk in een frisse salade. Maar zelf geroosterde paprika’s zijn zo heerlijk zacht en zoet dat als je die eenmaal hebt geproefd je alleen nog maar uit puur gemak naar een pot zult grijpen. En als je dan flink wat paprika’s tegelijk roostert, kan je ze altijd nog zelf inleggen in zoetzuur of olie. En eventueel wat kruiden en/of specerijen toevoegen.

Roosterden van paprika’s is niet moeilijk. Leg ze in een voorverwarmde oven, draai regelmatig en rooster tot ze mooi zacht zijn en de velletjes donker kleuren, opbollen en loskomen. Leg de paprika’s daarna in een schaal en sluit af met een deksel of plasticfolie en laat tenminste een kwartier rusten. Doordat de hitte en stoom niet weg kunnen, komen de velletjes mooi los te zitten. Verwijder tot slot nog even de velletjes, zaden en kronen en je geroosterde paprika’s zijn klaar voor gebruik.

Geroosterde paprikasoep - Zelf geroosterde paprika's zijn heerlijk zacht en zoet. Met wat ui, knoflook, aardappel en tijm maak je er een mooie soep van.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 rode paprika’s
  • 1 gele paprika
  • 100 gr geschilde aardappel
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • paar takjes verse tijm
  • 500 ml runder- of groente bouillon
  • olijfolie
  • zout en peper

Aan de slag

Was de paprika’s, wrijf in met olijfolie en leg in een braadslede. Zet de braadslede in het midden van een op 200°C hete lucht voorverwarmde oven en rooster de paprika’s gedurende 40 minuten. Draai de paprika’s geregeld zodat ze aan alle kanten zacht worden èn blakeren. Donkere/zwarte velletjes zijn niet erg, die worden straks toch verwijderd.

Snij ondertussen de aardappel in blokjes en kook gaar. Laat droog stomen en zet opzij.

Leg de paprika’s als ze klaar zijn in een glazenschaal en dek af met plasticfolie. Laat rusten gedurende een kwartier om daarna gemakkelijk de velletjes, kronen en zaadlijsten te verwijderen.

Snipper de ui en fruit in een beetje olijfolie. Als de ui glazig is knijp je de tenen knoflook erbij. Ris de blaadjes van de takjes tijm en fruit het geheel nog even.

Doe de schoongemaakte paprika (vergeet het vocht vooral niet!) samen met de aardappels, het ui-mengsel en de bouillon in een pan, breng aan de kook en pureer met een staafmixer.

Proef de soep, breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout en dien op in mooie kommen.

Eet smakelijk!

Tip: Voor extra pit voeg je een pepertje of wat druppels tabasco toe.

Tip: Lekker met kaas-uien breekbrood.

Geef een reactie