Geroosterde paprika-pompoensoep met gember - Voedzame maaltijdsoep. Extra lekker door de geroosterde groente en het gerookte paprikapoeder.

Geroosterde paprika-pompoensoep met gember

Voedzame maaltijdsoep. Extra lekker door de geroosterde groente en het gerookte paprikapoeder.

Deel dit recept/artikel!

Herken je dit: de ene dag heb je om de haverklap trek, de andere dag zit je in een flow en vergeet je haast te eten. Ik heb me geregeld afgevraagd hoe dat nou werkt. Die energieke dagen, daar wil ik er namelijk wel meer van hebben… Toen het persbericht over Vast wel! Hoe minder vaak eten je meer energie geeft in mijn mailbox plofte wist ik direct dat ik dit boek wilde hebben. Inmiddels heb ik het een week in huis en raak ik niet uitgelezen. Hoogste tijd dus om jullie erover te vertellen en een heerlijk recept te delen. De korte samenvatting: als je op zoek bent naar balans, meer energie en toch lekker eten dan is dit jouw boek. Liever nog iets meer weten? Lees mijn review, proef de geroosterde paprika-pompoensoep met gember en word net zo enthousiast als ik ben. Lees je mee?

Vast wel! – Brenda Frunt & Marieke de Groot

Gangbaar is het om 3 maaltijden per dag te eten. Daarnaast eten we tussendoor ook vaak het nodige. Een koekje bij de koffie, ’s middags bij de thee wat lekkers en ’s avonds op de bank nog een blokje kaas of een handje nootjes. De vraag of dit patroon ons goed doet is natuurlijk niet nieuw. In Vast wel! kijken de schrijvers niet alleen naar wat je eet maar veel meer naar de combinatie van wanneer en wat je dan eet.

Terug in de tijd

Ooit, in een ver verleden was de mensheid gewend aan schaarste. Als je geluk had was de jacht succesvol en at je je buik rond. Daarna kon het maar zo gebeuren dat het weer even duurde voor er voldoende voedsel was. Het menselijk lichaam was gewend om in tijden van overvloed de reserves op te slaan en in tijden van schaarste weer aan te spreken. Een vorm van periodiek vasten dus.

Inmiddels is het leven flink veranderd en hebben we in de westerse wereld voedsel in overvloed. Naast 3 maaltijden per dag eten we ook geregeld iets lekkers tussendoor. Klinkt goed maar de dagelijkse praktijk laat zien dat we massaal last hebben van vermoeidheid, overgewicht en andere chronische klachten. Door terug te gaan naar onze roots en eetpauzes in te lassen geven we ons lichaam rust. Rust die ons lichaam gebruikt om te herstellen en ons te voorzien van voldoende energie voor onze activiteiten.

Vast wel! - Brenda Frunt & Marieke de GrootVast wel! - Brenda Frunt & Marieke de GrootVast wel! - Brenda Frunt & Marieke de GrootVast wel! - Brenda Frunt & Marieke de Groot

Periodiek vasten

In Vast wel! wordt je op een toegankelijke manier geïntroduceerd in de wereld van het vasten. Waarom is vasten zo goed voor je? Wanneer vast je en wanneer eet je? Maar ook: wat kan je dan het beste eten, wat juist niet en waarom eigenlijk? Naast alle informatie en praktische tips krijg je ook een uitgebreid stappenplan waarmee je je lichaam in 3-4 maanden went aan een nieuw ritme. Een ritme waarin dagelijks vasten en 2 tot 3 gezonde eetmomenten de sleutels zijn naar een gezond en energierijk leven.

Het stappenplan duurt niet voor niets zo lang. Je lichaam moet niet alleen wennen aan het nieuwe ritme, het moet ook weer leren om in tijden van schaarste (de uren dat je vast) je reserves aan te spreken. Dat laatste is essentieel, je wilt immers energiek je dag door komen. Op een goede en verantwoorde manier periodiek vasten (ook wel bekend als intermittent fasting) zorgt voor een gezond, sterk en energiek lichaam. Een lichaam dat in staat is je de hele dag efficiënt van energie te voorzien zonder dat het om de haverklap gevoed moet worden. En daarmee heb ik antwoord op mijn vraag in de eerste alinea.

Buiten het vasten ben je op zich vrij om te eten wat je wilt. Om het maximale uit je nieuwe levensstijl de halen doe je er verstandig aan je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Ook daarover krijg je veel uitleg en informatie. Je kunt zelfs via een QR-code een weekmenu downloaden. Ter inspiratie staan er in Vast wel! maar liefst 34 gluten- en zuivelvrije recepten. Denk aan bananenbrood met zoete aardappel, appeltaartpannenkoeken, Marokkaans stoofpotje met kipdijfilet, gebakken courgettesalade met zeebaars en rode pesto, Thaise wolgroente met garnalen en bloemkoolrijst en courgetti met avocadopesto, gepofte tomaatjes en garnalen.

Klinkt goed toch? Voorheen had ik echt helemaal niets met intermittent fasting. Daar ben ik nu echt van teruggekomen. Ik ben nog bezig alle informatie van A-Z door te lezen maar ga daarna zeker met het stappenplan aan de slag. Een beetje extra energie kan ik wel gebruiken…

Vast wel! Hoe minder vaak eten je meer energie geeft bestel je eenvoudig en snel via bol.com

Vast wel! - Brenda Frunt & Marieke de GrootVast wel! - Brenda Frunt & Marieke de GrootVast wel! - Brenda Frunt & Marieke de Groot

Geroosterde paprika-pompoensoep met gember

Soep, daar word ik altijd blij van. Zonder moeite verwerk je er een hoop groente in, de variaties zijn eindeloos en het is ook nog eens makkelijk te maken. Op de blog staan al recepten voor zoete aardappelsoep met paprika en een pittige pompoensoep. De combinatie van paprika, pompoen en gember had ik nog niet gemaakt en sprak me direct aan. Gember maakt soep altijd zo lekker verwarmend.

Natuurlijk kan je de groente direct in de bouillon koken maar het roosteren geeft echt een intensere smaak aan de soep. Vooral niet overslaan dus. Daarna is het slechts nog gaarkoken, pureren en garneren. Serveer er eventueel pastinaak friet met feta bij en je hebt een voedzame en heerlijke maaltijd.

Geroosterde paprika-pompoensoep met gember - Voedzame maaltijdsoep. Extra lekker door de geroosterde groente en het gerookte paprikapoeder.
Geroosterde paprika-pompoensoep met gember - Voedzame maaltijdsoep. Extra lekker door de geroosterde groente en het gerookte paprikapoeder.

Geroosterde paprika-pompoensoep met gember

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

  • 1 flespompoen
  • 4 rode puntpaprika’s
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gesneden
  • 2 cm verse gember, geraspt
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1-1½ liter groentebouillon
  • olijfolie

Voor de garnering:

  • peterselie
  • lente-ui
  • chilivlokken
  • pompoenpitten

Aan de slag:

  • Snij de fles pompoen in de lengte doormidden, besprenkel met olijfolie en bestrooi met wat zout en peper. Leg op een bakplaat en rooster de pompoen gedurende 15 minuten in een op 190ºC hete lucht voorverwarmde oven.
  • Snij ondertussen de paprika's in de lengte door, verwijder de zaadlijsten en besprenkel met wat olijfolie en leg na 15 minuten bij de pompoen in de oven. Rooster de groenten nog eens 15 minuten. Neem uit de oven en laat afkoelen op een bord.
  • Verwarm in een soeppan wat olijfolie en fruit daarin de de gesnipperde ui, gesneden knoflook en geraspte gember.
  • Snij ondertussen de pompoenen in grove stukken en verwijder van de paprika de schillen. Voeg na een paar minuten fruiten de groenten, het paprikapoeder en de komijn toe. Fruit al roerend nog een paar minuten en schenk dan de groentebouillon erbij. Breng aan de kook en laat ± 25 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer, schep in kommen of borden en garneer naar keuze met wat gesneden peterselie, lente-ui, chilivlokken en pompoenpitten.
    Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Pin deze geroosterde paprika-pompoensoep met gember gelijk op Pinterest

Geroosterde paprika-pompoensoep met gember - Voedzame maaltijdsoep. Extra lekker door de geroosterde groente en het gerookte paprikapoeder.

Dit recept bevat een affiliate link en een toegestuurd boek.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept