Geroosterde bospeen met tahini-dressing en bospeensalsa - Gegrild en met een fijne salsa en dressing overgoten zijn deze peentjes een feestje om te eten.

Geroosterde bospeen met tahini-dressing en bospeensalsa

Gegrild en met een fijne salsa en dressing overgoten zijn deze peentjes een feestje om te eten.
Direct naar het recept

De zomer is aan in Nederland en hoe! Er is officieel sprake van een hittegolf en met de gemeten 39,3ºC in Eindhoven is het hitterecord uit 1944 gesneuveld. Na morgen schijnt er verkoeling aan te komen maar het blijft komende anderhalve week nog altijd zo’n 24ºC. Heerlijke weer dus om een barbecue te plannen. Een mooi stukje vlees van de BBQ kan ik wel waarderen maar dan is het voor mij wel genoeg. Voor erbij grill ik graag groente. Om je te inspireren ook te barbecuen met groente heb ik twee leuke BBQ-boeken voor je. En ik heb me daar toch een lekker recept in gevonden: geroosterde bospeen met tahini-dressing en bospeensalsa. Voordat ik het recept met je deel laat ik je kennis maken met deze twee musthaves.

Gloeiend groen – Welmoed Bezoen

Aardappel, bieten, knolselderij, peultjes, prei, venkel het kan allemaal op de barbecue. Maar ook verschillende soorten fruit kunnen verassend goed gegrild worden. Met meer dan negentig recepten laat Welmoed Bezoen zien hoe lekker en bijzonder een ‘groene’ barbecue kan zijn.

Denk aan spruitjes met saus van munt, hazelnoten en pecorino, maïskolven op z’n Indonesisch met zoete sambal en boter, spiesjes van flespompoen met gezouten ricotta, koekkruiden, salie en bruine boter, radicchio met burrata, balsamico en honing. Yummm, ik krijg al trek. Maar misschien ben jij wel meer van de ananas met steranijs en chilipeper, sinaasappel met kokos en munt of bessen met basilicum en kardemomijs. In dit boek vind je altijd wel een passend groentegerecht om je barbecue van wat extra cachet te voorzien.

Mijn keuze viel als eerste op de worteltjes met tahini en salsa. En echt, dit wil je proeven! Zo bijzonder van smaak en de kleuren ogen ook nog eens fantastisch. Wat ik ook heel leuk vind aan dit recept is dat het loof van de peentjes ook wordt gebruikt. Doorgaans gaat dat rechtstreeks de groen container is maar eigenlijk is dat heel zonde. Blijkt gewoon super te smaken. Kortom, dit is niet alleen een heerlijk gerecht maar ook echt helemaal van deze tijd waarin no-waste en voedselverspilling volop in het nieuws zijn.

Gloeiend groen - Welmoed BezoenGloeiend groen - Welmoed BezoenGloeiend groen - Welmoed Bezoen

Groente op de BBQ – Julius Jaspers

In ‘Groente op de BBQ’ vind je voor maar liefst 36 soorten groente leuke en lekkere recepten. En je hebt ook nog wat te kiezen want per groentesoort geeft Julius Jaspers tenminste twee recepten. De recepten zijn voorzien van icoontjes zodat je in één oogopslag ziet of er vlees of vis is gebruikt dan wel dat het vegetarisch of zelfs vegan is.

Meiknol met knoflook en groene kruiden, tartiflette van paddestoelen, kool met smokey BBQ-saus, rabarber met crottind de chavignol, bimi met chorizo, champignons met salsa verde, paprika met halloumi, zoete aardappel met remouladesaus en zwarte olijven of bietjes met schapenkaas en tomaat. Hier krijg je toch gelijk trek van? Al die smaken, kleuren en structuren van dit soort gerechten: die wil je gewoon proeven.

Update augustus 2020: het boek is uitsluitend nog te koop als ebook.

Groente op de BBQ - Julius JaspersGroente op de BBQ - Julius JaspersGroente op de BBQ - Julius JaspersGroente op de BBQ - Julius JaspersGroente op de BBQ - Julius Jaspers

De tijden dat groente eten saai was zijn definitief voorbij. Met deze twee fijne boeken in de kast heb je voldoende inspiratie om deze zomer volop de kooltje te laten branden en toch iedere keer weer iets verrassend op tafel te zetten. Heb je een overdekt plekje waar de barbecue kan staan? Steek ‘m dan vooral ook eens in de winter aan of gebruik als alternatief de grillpan.

En dan is het nu hoog tijd om het recept voor de gegrilde worteltjes met jullie te delen. Bereid de worteltjes, dressing en salsa in de koelte van de ochtend voor en je kunt ’s avonds zo aan de grill. Heb je de smaak van groente op de barbecue te pakken? Maak dan ook een portobello spiesjes met huisgemaakt satésaus. Krijg je geen spijt van…

Geroosterde bospeen met tahini-dressing en bospeensalsa - Gegrild en met een fijne salsa en dressing overgoten zijn deze peentjes een feestje om te eten.

Geroosterde bospeen met tahini-dressing en bospeensalsa

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 schaal geroosterde bospeentjes

Ingrediënten: 

  • 1 bos penen, met loof
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tahini
  • 1 citroen, sap en rasp
  • 2-4 eetlepels kokend water
  • ½ bosje peterselie, fijngehakt
  • 3 eetlepels zonnebloempitten, geroosterd
  • zout, peper

Aan de slag:

  • Snij het loof van de worteltjes, was goed om eventuele zandresten te verwijderen en schud flink het water eruit om de blaadjes zo droog mogelijk te maken.
  • Snij dikke wortels doormidden en blancheer de wortels een paar minuten in kokend water. Giet de pan leeg boven een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Wrijf de bospeentjes in met 1 eetlepel olijfolie, bestrooi met wat zout en grill op de barbecue of in een grillpan gaar met mooie grilllijnen erop.
  • Maak de tahini-dressing door de tahini te mengen met 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels kokend water. Voeg indien nodig extra water toe om de dressing schenkbaar te maken. Proef en breng op smaak met zout en eventueel een paar extra druppels citroensap.
    Tip: ik voeg vaak nog een beetje olijfolie toe. Wordt de dressing lekker romig van.
  • Pluk de blaadjes van het loof van de stengels, hak fijn en meng met de peterselie, citroenrasp, 3 eetlepels olijfolie, het resterende citroensap en de zonnebloempitten tot een salsa. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Schik de geroosterde bospenen op een schaal, lepel wat dressing over de wortels en schep de salsa erover.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Koop biologische bospenen zodat het loof onbespoten is. Zit er geen loof aan de wortels of gebruik je het liever niet vervang het dan gewoon door peterselie, smaakt ook goed.
  2. Tip uit het boek: Het loof is ook prima te gebruiken in salades of maak er pesto van met dragon en amandelen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat affiliate links en ontvangen producten (kookboeken).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept