Header Overetengesproken.nl
Geroosterde aubergine met feta, tahina en citroenrasp

Geroosterde aubergine met feta, tahina en citroenrasp

met Geen reacties
156 Shares

Vorige week schreef ik over SOUQ en Onder de Mediterrane zon. Ik beloofde je om deze week aan de slag te gaan met een recept. Hoewel mijn oog al snel viel op de aubergine met feta, tahina en citroenrasp in Onder de Mediterrane zon twijfelde ik toch nog even. Een lekkere couscous of labne is ook niet verkeerd. Uiteindelijk besloot ik om het maar allemaal te maken en er een heerlijke Arabische mezze maaltijd van te maken.

Nou hoor ik een aantal van jullie gelijk denken, ehm, is dat niet heel bewerkelijk? Nee dus! Hoewel de recepten in beide boeken erg makkelijk zijn maakte ik het mezelf dit keer helemaal makkelijk. Ik gebruikte enkele producten van Fairtrade Original en Nadia en Merijn’s SOUQ. Zoals je hebt kunnen lezen was ik onlangs aanwezig bij de lancering van deze producten. Doorgaans ben ik niet van de pakjes en zakjes maar deze producten zijn niet anders dan wanneer je ze zelf zou maken. Eerlijke producten dus met volle smaken en vrij van toevoegingen of conserveringsmiddelen. En heel makkelijk: gewoon verkrijgbaar bij AH.

Fairtrade Original & SOUQ

De avond tevoren maakt ik labne door volle yoghurt met wat zout een nacht lang te laten uitlekken. Door de volgende dag goed te plannen had ik de hele mezze tafel, zoals je op onderstaande foto ziet, in binnen anderhalf uur op tafel staan. Allereerst bereidde ik de plakken aubergine, bakte ik de amandelen en maakte ik de tahina-dressing. In onderstaand recept staat duidelijk beschreven. Ik hou van de smaak van ras el hanout dus ik smeerde de aubergines daar eerst royaal mee in. In het originele recept wordt het niet gedaan dus voel je vrij om het niet te doen.

Vervolgens maakte ik de couscous en bereidde ik de Marokkaanse groente voor op de cousous. Ik volgde daarbij niet helemaal de gebruiksaanwijzing. Ik gebruikte iets andere groenten en bereidde de courgette, ui en wortel ieder apart in plaats van allemaal tegelijk in de kruidenmix. Ook gebruikte ik veel minder water dan aangegeven staat. Om de couscous extra lekker te maken schepte ik er een half blikje uitgelekte en afgespoelde linzen door.

Voor de Marokkaanse gehaktballetjes volgde ik keurig de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Terwijl de balletjes stonden te pruttelen schepte ik labne op een schaaltje, smeerde ik er citroen harissa op, sprenkelde er wat van mijn favoriete Portugese olijfolie over en topte het af met blank en zwart sesamzaad. De couscous deed ik over in een schaal, schepte er het groentemengsel op en garneerde het geheel met gehakte peterselie. Terwijl ik de geroosterde aubergines afmaakte warmde ik wat Libanees flatbread op en als laatste schepte ik de gehaktballetjes in een schaal en zette er kommetjes dukkah, olijfolie en Fleur de Sel bij.

Het lijkt misschien bewerkelijk maar dat valt dus echt heel erg mee. De gebruiksaanwijzingen voor de groente en gehakt balletjes waren duidelijk en onderstaand recept was ook super makkelijk en snel gemaakt. Omdat Michel niet thuis was heb ik er twee dagen in m’n eentje van gesmuld: het was allemaal zo lekker. De geroosterde aubergine is gewoon een smaakexplosie. De combinatie met feta, tahina en citroenrasp is zo waanzinnig lekker, je weet niet wat je proeft. Dit keer maakte ik het mezelf makkelijk maar volgende keer kies ik voor soortgelijke recepten uit SOUQ en Onder de Mediterrane zon en maak ik alles echt helemaal zelf.

Geroosterde aubergine met feta, tahina en citroenrasp - Verrassend gerecht dat een ware smaakexplosie geeft. Makkelijk te maken, dit wil je vaker!

Geroosterde aubergine met feta, tahina en citroenrasp

Verrassend gerecht dat een ware smaakexplosie geeft. Makkelijk te maken, dit wil je vaker!
Hoeveelheid 2 à 4 personen

Ingrediënten

 • 2 aubergines, gewassen en gedroogd
 • 1 eetlepel ras el hanout
 • handje blanke amandelen
 • 4 eetlepels tahin
 • rasp en sap van ½ citroen
 • 50-75 gr feta
 • paar takjes krulpeterselie
 • paar takjes koriander
 • enkele blaadjes verse basilicum
 • klein teentje knoflook, geperst
 • paprikapoeder
 • olijfolie
 • zout

Aan de slag

 1. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak daarin de amandelen goudbruin. Schep uit de pan, laat afkoelen en hak in grove stukken.
 2. Meng de ras el hanout met de knoflook, wat olijfolie en lekker wat zout tot een smaakvolle marinade. Gebruik ongeveer 2-3 eetlepels olie.
 3. Snij de aubergines in de lengte in dunne plakken en besmeer aan beide zeiden met de ras el hanout-marinade. Leg de plakken op een bakplaat en rooster in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten. Neem de aubergine uit de oven en laat afkoelen.
 4. Terwijl de aubergine ik de oven staat maak je de tahina-dressing. Meng hiervoor de tahin met 4-8 eetlepels kokend water, het citroensap en een lekkere scheut olijfolie. Proef en breng op smaak met zout.

  Tip: gebruik echt kokend water want met koud water gaat de tahina klonteren en krijg je geen mooie dressing.

 5. Hak de peterselie en koriander fijn en snij de blaadjes basilicum in dunne reepjes.

 6. Leg de plakken aubergine op borden/schalen, verdeel er lekker wat tahina-dressing over, brokkel de feta erover en bestrooi met de amandelen, verse kruiden en citroenrasp. Tot slot drizzle je er nog wat olijfolie over en bestrooi het geheel met wat paprikapoeder.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. In het originele recept wordt pul biber in plaats van paprikapoeder gebruikt, Turkse kaas in plaats van feta en er wordt nog wat verse oregano over het gerecht gestrooid. Die drie dingen had ik helaas niet in huis. Was het erg? Nee, absoluut niet. Bovenstaand recept was zo lekker dat ik het een volgende keer precies zo maak en niet volgens het origineel.
 2. Heerlijk zachte en romig tahin bestel je in de webshop van KoRo. Gebruik de code MARIETTE5 voor korting op he gehele bestelling.

Dit recept bevat toegestuurde producten (Onder de Mediterrane zon, SOUQ, Fairtrade Original).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest

Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.

Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!

Laat een reactie achter

Recept waardering