Gepofte aardappel - Gevuld met ui, crème fraîche, spek en wat kaas. Niet in zilverfolie maar ingesmeerd met olie en op hoge temperatuur gegaard in de oven.

Gepofte aardappel

Gevuld met ui, crème fraîche, spek en wat kaas. Niet in zilverfolie maar ingesmeerd met olie en op hoge temperatuur gegaard in de oven.
Direct naar het recept

Aardappels eten wij niet zoveel en als we ze dan eten is het voornamelijk in de winter in een stamppot of aardappelgratin. Omdat ik een aardappel op z’n tijd best lekker vind wilde ik me voor de verandering nu eens wagen aan een gepofte aardappel. Nog niet eerder zelf gemaakt dus hoogste tijd om eens uit te proberen. Inmiddels hebben we dit recept al een paar keer gegeten en vond ik het tijd om het ook met jullie te delen.

Bij een gepofte aardappel heb ik altijd een beeld van opengevouwen zilverfolie met daarin een opengesneden aardappel met een lekker sausje. Maar het kan ook anders. Bijvoorbeeld de aardappel insmeren met olie en in een braadslee op hoge temperatuur garen in de oven. Zo wordt de buitenkant ook knapperig. En als je ze dan opensnijdt en vult met ui, crème fraîche, spek en wat kaas en dan nog even nagaart in een warme oven en/of onder de grill…. Oh, dat is zóóó smullen.

Gepofte aardappel - Gevuld met ui, crème fraîche, spek en wat kaas. Niet in zilverfolie maar ingesmeerd met olie en op hoge temperatuur gegaard in de oven.

Gepofte aardappel

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 aardappels

Ingrediënten: 

 • 4 biologische iets kruimige aardappels
 • 50 gr ontbijtspek
 • 1 klein teentje knoflook
 • 1 kleine ui gesnipperd
 • 4 lepels crème fraîche
 • 80 gr geraspte kaas jong belegen of ouder
 • zout en peper
 • paprikapoeder
 • olijfolie

Aan de slag:

 • Boen de schil van de aardappels schoon, droog ze goed af, prik rondom een paar keer in met een vork en wrijf flink in met olijfolie. Leg de aardappels in een braadslede en zet in het midden van een op 200°C hete lucht voorverwarmde oven. Draai de aardappels af en toe om en bak ongeveer 30 minuten. De aardappels zijn dan nog niet gaar maar je kunt er wel al redelijk makkelijk met een prikker in prikken.
 • Snij terwijl de aardappels in de oven staan het ontbijtspek klein en bak in een koekenpan krokant.
 • Fruit de ui in een beetje olijfolie glazig en zacht en pers op het laatst een klein beetje van de knoflook erbij. De knoflook moet net een beetje smaak geven maar vooral niet overheersen. Fruit het geheel nog even en haal dan van de pit af.
 • Haal de braadslede met de aardappels na ongeveer 30 minuten uit de oven en snij in elke aardappel een kruis. Snij redelijk diep maar niet helemaal door de aardappels heen. Plet/duw de aardappels met de achterkant van een lepel zodat ze mooi openvallen. Bestrooi de aardappels met een beetje zout en zet 10 minuten terug in de oven. De binnenkant zal verder garen en ietsje bruin en krokant worden.
 • Haal na 10 minuten opnieuw de aardappels uit de oven, verdeel de uien erover, schep in elke aardappel een lepel crème fraîche, verdeel de spekjes erover en bedek met de kaas. Strooi wat paprikapoeder over de kaas en zet de braadslede voor de laatste keer terug in de oven. Laat de kaas smelten en gratineer tot slot nog even kort onder de grill. Serveer de gepofte aardappel direct.
  Eet smakelijk!

Tips:

Lekker bij een salade, groenteschotel of als verassend bijgerecht tijdens een etentje.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept