Header Overetengesproken.nl
Gepocheerd ei op een bedje van venkel

Gepocheerd ei op een bedje van venkel

 |  Geen reacties
2 Shares

Venkel is een heerlijke groente maar heeft wel wat aankleding nodig. Kaal geserveerd is het saai en kleurloos. Met een lekkere garnituur, sausje of als onderdeel in een samengesteld gerecht is het echter heerlijk. Door de uitgesproken smaak van het knolletje vind ik het best lastig combineren. Voor mij is het dus geen groente die ik impulsief meeneem tijdens de wekelijkse boodschappen en staat daardoor bij ons te weinig op tafel.

Vorig jaar tijdens een etentje buiten de deur moest ik kiezen wat ik als tussengerecht wilde: vis of vlees. Eigenlijk wilde ik geen van beide. Als geste stelde de kok voor een vegetarisch gerecht te maken: gepocheerd ei op een bedje van venkel. Dat sprak me wel aan. En het was zo lekker dat ik het gerecht nooit ben vergeten.

Nog nooit een ei gepocheerd of zijn de resultaten niet helemaal naar wens? Bekijk deze video van Jamie Oliver en jij maakt voortaan ook een perfect gepocheerd eitje.

Gepocheerd ei op een bedje van venkel - De zachte, romige smaak van gepocheerd ei combineert super met de lichte anijssmaak van venkel. Echt een aanrader!

Gepocheerd ei op een bedje van venkel

De zachte, romige smaak van gepocheerd ei combineert super met de lichte anijssmaak van venkel. Echt een aanrader!

Hoeveelheid 4 personen

Ingrediƫnten

  • 4 kakelverse eieren
  • 2 venkelknollen
  • 1 sjalotje of kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • pastis, sambuca of ouzo
  • roomboter
  • peper en zout

Aan de slag

  1. Snipper de sjalot en maak het teentje knoflook schoon.
  2. Snij de venkelknollen in kleine stukjes.
  3. Fruit de sjalot in een beetje boter en knijp het teentje knoflook erbij zodra de sjalot glazig begint te worden. Voeg de venkel toe en laat op en zacht pitje gaar en zacht worden. Roer regelmatig om te voorkomen dat het aanbakt.

  4. Blus de venkel af met een scheut pastis, sambuca of ouzo en blijf roeren tot de drank grotendeels is verdampt. Breng op smaak met peper en zout. Houdt de venkel warm terwijl je de eieren pocheert.
  5. Pocheer de eieren.
  6. Verdeel de venkel over voorverwarmde schaaltjes en leg op elke portie een gepocheerd ei. Bestrooi met wat versgemalen peper en dien gelijk op.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Heb je geen pastis, sambuca of ouzo dan kan je ook witte wijn gebruiken. Je mist dan alleen de extra anijssmaak.
  2. Des te verser de eieren, des te mooier en compacter het eiwit tijdens het pocheren.

Geef een reactie