Gembercake - Heerlijk kruidige cake maar ook lekker zoet en luchtig. Royaal gevuld met stemgember. Echt zo'n cake die in no time op is!

Gembercake

Heerlijk kruidige cake maar ook lekker zoet en luchtig. Royaal gevuld met stemgember. Echt zo'n cake die in no time op is!
Direct naar het recept

Yes, vandaag weer een bakrecept! Gembercake dit keer. Heerlijk kruidig en licht tintelend door de gemberpoeder. De kaneel en gesneden stemgember geven een zacht en zoet tegenwicht. Kortom, echt een cake waarvan je nog snel even een extra plakje wegsnoept.

Een gelijkmatige gerezen cake met strakke randen bakken blijft altijd lastig. Allereerst mag de temperatuur niet te hoog staan want dan weet je zeker dat ie in het midden meer rijst en openbarst. Daarnaast speelt ook het materiaal en de kleur van de vorm een rol. Een dunne vorm geeft de warmte snel door aan het beslag waardoor de randen sneller gaar zijn dan het midden. Een donker gekleurde kom absorbeert de warmte beter dan bijvoorbeeld een zilverkleurige vorm. Hierdoor garen de randen niet alleen sneller maar ze kleuren ook donkerder. Kortom, leer je cakevorm kennen en stuur bij met temperatuur en baktijd.

En als je dan ineens een andere bakvorm gebruikt kan het resultaat anders zijn dan je gewend was. Normaal gebruik ik een zwarte vorm met witte binnenzijde. Omdat ik die vorm al in gebruik had pakte ik dit keer mijn oude aluminiumvorm. Doorgaans barsten mijn cakes niet open maar zoals je op de foto ziet dit keer wel. Nou ja, ziet er wel rustiek uit en de smaak was er echt niet minder om!

Gembercake - Heerlijk kruidige cake maar ook lekker zoet en luchtig. Royaal gevuld met stemgember. Echt zo'n cake die in no time op is!

Gembercake

1 stem, stem ook

Ingrediënten: 

 • 3 eieren, op kamertemperatuur
 • 150 gr roomboter, op kamertemperatuur
 • 140 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 150 gr zelfrijzend bakmeel
 • 1 eetlepel gemberpoeder
 • ½ eetlepel kaneelpoeder
 • 100 gr gesneden stemgember, uitgelekt
 • snuf zout

Extra benodigdheden:

 • ingevet cakeblik, 25 cm

Aan de slag:

 • Klop de basterdsuiker, roomboter en een snuf zout in een kom tot een luchtig, zacht en romig mengsel. Als het goed is zie je tijdens het mixen het mengsel steeds witter worden, reken op ongeveer 10 minuten mixen.
 • Voeg één voor één de eieren toe, mix tussendoor goed en voeg pas een volgend ei toe als de voorgaande volledig is opgenomen in het beslag.
 • Meng het zelfrijzend bakmeel met de gember- en het kaneelpoeder, zeef in gedeelten bij het beslagen en spatel steeds luchtig door het beslag. Spatel tot slot de gesneden en uitgelekte stemgember door het beslag en schep in een ingevet cakeblik. Om te voorkomen dat de gembercake in het midden meer rijst dan aan de randen maak ik in het midden altijd een soort gootje of verlaging. Zet het cakeblik in het midden van een op 160°C conventioneel voorverwarmde oven en bak in 1-1¼ uur gaar en goudbruin. Om te controleren of de cake gaar is prik je na een uur bakken met een saté-prikker voorzichtig in de cake. Komt die er droog uit dan is de cake gaar, zo niet dan laat je ‘m gewoon nog even bakken.
 • Zodra de gembercake gaar is haal je ‘m uit de uit de oven en laat in het blik iets afkoelen. Als de cake loskomt van de randen van het cakeblik keer je de cake op een taartrooster en laat verder afkoelen.
  Eet smakelijk!

Tips:

Geef de gembercake eventueel de laatste 10 minuten extra onderwarmte om de onderkant extra kleur te geven.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
2 reacties

 1. Rosalind schreef:

  Lekker hoor. Ik ben met mijn vierde cake bezig!