Header Overetengesproken.nl
Gekarameliseerde uien

Gekarameliseerde uien

 |  Geen reacties
151 Shares

Gekarameliseerde uien, je moet er even wat tijd voor uittrekken maar dan heb je ook wat. Heerlijk zacht en zoet met een mooie goudbruine kleur. Lekker op hamburgers, in rijstschotels en in salades. En ach, als je de uien karameliseert als je ’s avonds toch je eten kookt gaat het in één moeite door. Of gebruik de tijd om ondertussen lekkere shortbread fingers of een cake te bakken. Zo geniet je dubbelop. Bewaar de gekarameliseerde uien tot gebruik in de koelkast en warm ze eventueel voor gebruik kort even op.

Gekarameliseerde uien - Makkelijk recept voor heerlijk zachte, zoete en goudbruine uien. Een echte smaakverrijker bij veel gerechten.

Gekarameliseerde uien

Makkelijk recept voor heerlijk zachte, zoete en goudbruine uien. Een echte smaakverrijker bij veel gerechten.

Hoeveelheid 1 portie

Ingrediënten

 • 4 uien
 • roomboter
 • 50 ml witte wijn

Extra benodigdheden:

 • 1 koekenpan met antiaanbaklaag, ø 24 cm

Aan de slag

 1. Maak de uien schoon, halveer en snij in partjes of halve ringen.
 2. Smelt een klontje roomboter in de pan en fruit daar de uien zachtjes in aan. Zodra de uien licht glazig beginnen te worden zet je de pit heel laag. Laat de uien, zonder deksel op de pan, rustig karameliseren. Schep de uien regelmatig even om. Je zal zien dat heel langzaam het vocht uit de uien verdampt en ze van glazig naar goudbruin kleuren.
 3. Probeer het karameliseren niet te versnellen maar geef de uien ruim de tijd. Des te langzamer ze kleuren, des te zachter en zoeter worden de gekarameliseede uien. Reken op tenminste een uur eer de uien mooi donker goudbruin zijn. Voor nog donkerder uien laat je ze gewoon langer karameliseren.

 4. Blus de uien af met ⅓ deel van de witte wijn en laat dat al roerend zachtjes opnemen/verdampen. Voeg niet eerder nieuwe wijn toe dan dat de voorgaande wijn volledig is opgenomen. Herhaal het toevoegen van wijn nog 2 keer. Roer steeds goed zodat alle aanbaksels oplossen en samen met de wijn extra smaak en kleur aan de uien geven.
 5. Gebruik de uien warm of laat ze afkoelen tot later gebruik.

  Eet smakelijk!

Tips

Lekker op bijvoorbeeld hamburgers, bij gebakken aardappeltjes of bij een hartige strudel met paddestoelen.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie

Recept waardering