Gekarameliseerde uien - Makkelijk recept voor heerlijk zachte, zoete en goudbruine uien. Een echte smaakverrijker bij veel gerechten.

Gekarameliseerde uien

Makkelijk recept voor heerlijk zachte, zoete en goudbruine uien. Een echte smaakverrijker bij veel gerechten.
Direct naar het recept

Gekarameliseerde uien, je moet er even wat tijd voor uittrekken maar dan heb je ook wat. Heerlijk zacht en zoet met een mooie goudbruine kleur. Lekker op hamburgers, in rijstschotels en in salades. En ach, als je de uien karameliseert als je ’s avonds toch je eten kookt gaat het in één moeite door.

Je kunt ook de tijd gebruiken om ondertussen lekkere shortbread fingers of een cake te bakken. Zo geniet je dubbelop. Bewaar de gekarameliseerde uien tot gebruik in de koelkast en warm ze eventueel voor gebruik kort even op.

Gekarameliseerde uien - Makkelijk recept voor heerlijk zachte, zoete en goudbruine uien. Een echte smaakverrijker bij veel gerechten.

Gekarameliseerde uien

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 1 portie

Ingrediënten: 

 • 4 uien
 • roomboter
 • 50 ml witte wijn

Extra benodigdheden:

 • 1 koekenpan met antiaanbaklaag, ø 24 cm

Aan de slag:

 • Maak de uien schoon, halveer en snij in partjes of halve ringen.
 • Smelt een klontje roomboter in de pan en fruit daar de uien zachtjes in aan. Zodra de uien licht glazig beginnen te worden zet je de pit heel laag. Laat de uien, zonder deksel op de pan, rustig karameliseren. Schep de uien regelmatig even om. Je zal zien dat heel langzaam het vocht uit de uien verdampt en ze van glazig naar goudbruin kleuren.
 • Probeer het karameliseren niet te versnellen maar geef de uien ruim de tijd. Des te langzamer ze kleuren, des te zachter en zoeter worden de gekarameliseede uien. Reken op tenminste een uur eer de uien mooi donker goudbruin zijn. Voor nog donkerder uien laat je ze gewoon langer karameliseren.
 • Blus de uien af met ⅓ deel van de witte wijn en laat dat al roerend zachtjes opnemen/verdampen. Voeg niet eerder nieuwe wijn toe dan dat de voorgaande wijn volledig is opgenomen. Herhaal het toevoegen van wijn nog 2 keer. Roer steeds goed zodat alle aanbaksels oplossen en samen met de wijn extra smaak en kleur aan de uien geven.
 • Gebruik de uien warm of laat ze afkoelen tot later gebruik.
  Eet smakelijk!

Tips:

Lekker op bijvoorbeeld hamburgers, bij gebakken aardappeltjes of bij een hartige strudel met paddestoelen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
2 reacties

 1. Lijkt me heerlijk! Kan ik de wijn vervangen door appelsap?

  1. Een klein scheutje appelsap kan best lijkt me maar gebruik liever niet teveel. Denk dat het dan misschien snel te zoet wordt. De wijn kan je overigens ook prima achterwege laten hoor. Doe ik ook regelmatig. Heb immers niet altijd een fles wijn openstaan en om er nou speciaal eentje voor open te trekken. Dat doe ik dan weer niet.