Gehaktbrood met olijven, kaas en verse kruiden
Gehaktbrood, of meatloaf zoals de Amerikanen zeggen, wilde ik al heel lang maken. Maar eerlijk gezegd zag ik er een beetje tegenop om het te maken. Waarom? Geen idee, heb ik wel vaker. Toen ik de koe daadwerkelijk bij de horens vatte bleek het heel makkelijk. Gehaktbrood is eigenlijk niets anders dan een groot uitgevallen gehaktbal die je in de oven gaart. Kind kan de was doen. Sterker nog, gehaktballen draaien kost meer tijd dan het in de vorm stoppen en in de oven zetten.
Om het gehakt op smaak te brengen kan je allerlei kruidenmixen gebruiken. Baharat, ras el hanout of tacokruiden zijn heerlijke mixen. Voor het gehaktbrood van vandaag gebruikte ik olijven, kaas en verse kruiden. Sinds ik gehaktbrood heb ontdekt maak ik het graag een dag eerder en geef er de volgende dag een lekkere salade bij. Ideale maaltijd na een lange dag werken. Omdat het zowel warm als koud erg lekker is kan je het ook prima bij een buffet of tijdens de borrel serveren.
Gehaktbrood met olijven, kaas en verse kruiden
Ingrediënten:
- 750 gr rundergehakt
- 100 gr groene olijven, uitgelekt
- 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 1 ei
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- handje peterselie
- handje tijm
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel paneermeel
- scheutje worcestershire sauce
- zout, peper, naar smaak
- olijfolie, om te bestrijken
Extra benodigdheden
- cakevorm, 25 cm
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Snij de olijven in stukjes en hak de peterselie en tijm fijn.
- Doe het gehakt samen met alle andere ingrediënten, met uitzondering van de olijfolie, in een schaal. Kneed goed door elkaar tot een samenhangende massa.
- Leg het gehakt in de cakevorm, druk goed aan en vorm tot een broodje. Smeer de bovenzijde in met olijfolie en plaats het cakeblik in het midden van een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven. Bak het gehaktbrood in ongeveer een uur gaar.Tip: als je een kernthermometer hebt gebruik die dan vooral. Het gehaktbrood is gaar als de kern 70-75ºC is. Zo voorkom je dat het gehakt te droog wordt.
- Neem de vorm uit de oven en laat nog een kwartiertje staan. Dit zorgt ervoor dat het gehaktbrood een beetje van het uitgelopen vet kan opnemen en smeuïg blijft.
- Serveer warm, lauwwarm of koud. Lekker met wat barbecuesaus of ketchup erbij.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- In plaats van Parmenzaans kaas kan je ook kleine blokjes kaas gebruiken. Denk aan gorgonzola, Beemster of bijvoorbeeld Goudse kaas.
- Maak gehaktbrood ook eens in een ronde vorm zodat je er puntjes van kan snijden.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!