Gegrilde maiskolven
Vanaf 6 juni (2021) is op Njam! (de Belgische evenknie van 24Kitchen) een nieuw seizoen van De Zomerkeuken te zien. Topchefs uit Nederland en België koken in deze zesdelige serie inspirerende sharing dishes, zonnige drankjes en summerproof desserts. Geen complexe gerechten maar informeel comfortfood dat thuis eenvoudig gemaakt kan worden. Om de start van nieuwe reeks feestelijk te vieren was ik uitgenodigd voor een cook along met BBQ-koning Jord Althuizen. In ruim een uur maakten we gegrilde maiskolven, polentacake en een werkelijk sublieme bavette.
Aan de bbq met Jord Althuizen
Daags tevoren kreeg ik een doos met alle ingrediënten, de recepten en het nieuwste boek van Jord Althuizen thuisgestuurd. Om tijdens de cook along niet als een dolle te hoeven snijden, hakken, mengen, koken en opletten maakte ik alvast een en ander klaar. Het kaasmengsel voor de Mexicaans geïnspireerde maiskolven en de chimichurri stond al klaar. Ik had dus volop gelegenheid om de tips en trucs die Jord ons meegaf in me op te nemen. Want tjonge, wat heb ik een hoop geleerd.
BBQ gerechten in de keuken bereiden
Voordat je nu denkt, ja leuk maar ik heb geen bbq… Barbecue-bereidingen kan je prima in je keuken doen. Gebruik een gietijzeren grillpan en je oven en je kunt de meeste bbq-gerechten aan. Ik heb ook geen bbq en volgde evengoed de cook along. Zo verwarmde ik voor de bavette een gietijzeren grillpan in de oven, legde daar de bavette in en grillde een perfect stuk vlees in de oven. Geen bbq wel een top gerecht. Het kan dus echt! Lees de tips van Jord en wordt ook een betere kok.
Gietijzer
Wist je bijvoorbeeld dat gietijzer het beste materiaal is om op te grillen? In eerste instantie schroeit het voedsel vast aan het ijzer, schrik niet want dat is juist perfect. Laat het rustig liggen en wacht tot het vanzelf loskomt. Pas dan verplaats je het vlees of de groente en bewonder je de perfecte grillstrepen. Verplaats het voedsel ook altijd op een andere plek op rooster. De ‘oude’ plek heeft z’n warmte afgegeven aan het eten en is dus niet meer maximaal heet. Door de verplaatsing profiteer je maximaal van de warmte. Om de grillstrepen zo mooi mogelijk te houden gebruik je spatel ook altijd in de lengterichting van het rooster.
Zuur
Een hele interessante vond ik ook zijn uitleg over het gebruik van zuur. Een drupje limoen of citroen is niet alleen lekker het heeft ook een belangrijke functie. Zuur zorgt er als het ware voor dat het vet van je smaakpapillen wordt gewassen en je de volgende/diepere laag smaken van een gerecht kunt proeven. Denk bijvoorbeeld aan een vette schaal waar je een drupje treft in laat vallen. De vette laag wordt opengebroken en aan je makkelijk afwassen. Iets vergelijkbaars doet zuur in je mond als je eet.
De Zomerkeuken
De eerste uitzending van De Zomerkeuken is op zondag 6 juni. De vijf zondagen erna volgt om 11u een nieuwe aflevering. Naast Jord Althuizen zie je de Italiaanse chef Peppe Giacomazza, vischef Dagny Ros Asmundsdottir, Anne-Sophie Breysem en Jeroen de Pauw. Herhalingen zijn op de dag van uitzending te zien om 16.00 uur en 23.00 uur. De culinaire kookzender Njam! is te vinden op kanaal 39 via het KPN basispakket of bekijk de (gemiste) uitzendingen via www.njam.tv.
Om jou ook een voorproefje te geven van De Zomerkeuken deel ik vandaag het recept voor de gegrilde maiskolven die we tijdens de cook along maakten. De manier van bereiden wordt veel gebruikt in de Mexicaanse keuken. Licht pittig, een fris zuurtje en heel erg lekker. Of zoals Michel zei: ‘zo heb ik een maiskolf nog nooit gegeten. Heerlijk!‘
Gegrilde maiskolven
Ingrediënten:
- 2 verse maiskolven
- 25 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt +wat extra voor de garnering
- 2 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
- 2 eetlepels fijngehakte koriander
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- ½ groen jalapeñopepertje, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- ½ limoen, zest en sap
- snuf chilipoeder, naar smaak
- 1 eetlepel olijfolie
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Bestrijk de maiskolven met behulp van een kwastje met wat olijfolie. Grill de maiskolven op een middelhete barbecue tot de mais diepgeel van kleur en gaar is.Tip: Heb je net als ik geen barbecue gebruik dan een grillpan, het liefst van gietijzer. Grill de maiskolven tot ze mooi gekleurd zijn. Plaats dan met pan en al in een op 180-200ºC hete lucht voorverwarmde oven om volledig te garen.
- Doe, met uitzondering van het limoensap, de overige ingrediënten bij elkaar in een kom en schep door elkaar. Breng op smaak met limoensap.Tip: Voor een pittiger mengsel voeg je wat extra chilipoeder toe.
- Bestrooi de gare en warme maiskolven royaal met het kaasmengsel, rasp er nog wat Parmezaanse kaas over en eventueel een klein beetje chilipoeder. Serveer met wat partjes limoen.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Geef het kaasmengsel eens een twist en gebruik feta in plaats van Parmezaanse kaas.
- In plaats van maiskolven kan je ook prima een mailsalade serveren. Snij de gegrilde mais van de kolven, meng met het kaasmengsel en serveer. Heerlijk bijgerecht!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
De cook along volgde ik op uitnodiging van Njam!
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.