Gegrilde maiskolven
Tijdens een cook along met BBQ-koning Jord Althuizen maakte ik maiskolven, polentacake en een waanzinnig lekkere bavette. Jord bereidde alles op de BBQ, ik gebruikte een gietijzeren pan. De maïskolven waren zo lekker dat ik heb gevraagd om het recept met jullie te mogen delen. En yesss, dat mocht!
BBQ gerechten in de keuken bereiden
Barbecue-gerechten kan je prima in je keuken bereiden. Gebruik een gietijzeren grillpan, verwarm in de oven, leg het vlees of de groenten erop en grill in de oven. Door de bereiding in de oven creëer je net als op de BBQ hitte rondom je gerecht. Geen bbq maar wel een top gerecht. Het kan echt!
Gietijzer
Wist je dat gietijzer het beste materiaal is om op te grillen? In eerste instantie schroeit het voedsel vast aan het ijzer, schrik niet want dat is juist perfect. Laat het rustig liggen en wacht tot het vanzelf loskomt. Pas dan verplaats je het vlees of de groente en bewonder je de perfecte grillstrepen. Verplaats het voedsel ook altijd naar een andere plek op rooster. De ‘oude’ plek heeft z’n warmte afgegeven aan het eten en is dus niet meer maximaal heet. Door de verplaatsing profiteer je maximaal van de warmte. Om de grillstrepen zo mooi mogelijk te houden gebruik je een spatel altijd in de lengterichting van het rooster.
Zuur
BBQ gerechten zijn vaak best vet. Een drupje limoen of citroen is niet alleen lekker het heeft ook een belangrijke functie. Zuur zorgt er als het ware voor dat het vet van je smaakpapillen wordt gewassen en je de volgende/diepere laag smaken van een gerecht kunt proeven. Denk bijvoorbeeld aan een vette schaal waar je een drupje treft in laat vallen. De vette laag wordt opengebroken en aan je makkelijk afwassen. Iets vergelijkbaars doet zuur in je mond als je eet.
Gegrilde maiskolven
Ingrediënten:
- 2 verse maiskolven
- 25 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt +wat extra voor de garnering
- 2 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
- 2 eetlepels fijngehakte koriander
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- ½ groen jalapeñopepertje, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- ½ limoen, zest en sap
- snuf chilipoeder, naar smaak
- 1 eetlepel olijfolie
Aan de slag:
- Bestrijk de maiskolven met behulp van een kwastje met wat olijfolie. Grill de maiskolven op een middelhete barbecue tot de mais diepgeel van kleur en gaar is.Tip: Heb je net als ik geen barbecue gebruik dan een grillpan, het liefst van gietijzer. Grill de maiskolven tot ze mooi gekleurd zijn. Plaats dan met pan en al in een op 180-200ºC hete lucht voorverwarmde oven om volledig te garen.
- Doe, met uitzondering van het limoensap, de overige ingrediënten bij elkaar in een kom en schep door elkaar. Breng op smaak met limoensap.Tip: Voor een pittiger mengsel voeg je wat extra chilipoeder toe.
- Bestrooi de gare en warme maiskolven royaal met het kaasmengsel, rasp er nog wat Parmezaanse kaas over en eventueel een klein beetje chilipoeder. Serveer met wat partjes limoen.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Geef het kaasmengsel eens een twist en gebruik feta in plaats van Parmezaanse kaas.
- In plaats van maiskolven kan je ook prima een mailsalade serveren. Snij de gegrilde mais van de kolven, meng met het kaasmengsel en serveer. Heerlijk bijgerecht!
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Recept: Jord Althuizen