Gegratineerde tomaat
Ben jij ook zo gek op tomaat? Zowel warm als koud eet ik ze graag maar warm heeft denk ik toch net een streepje voor. Meestal gebruik ik tomaat als onderdeel van een gerecht maar vandaag heb ik een recept voor je waarin tomaat de hoofdrol speelt: gegratineerde tomaat. Lekker als bijgerecht bij een barbecue, maaltijdsalade, lunch of als extra groente bij de avondmaaltijd.
Voor de meeste groente geldt het advies ze zo kort mogelijk te koken omdat tijdens het koken waardevolle voedingsstoffen verloren gaan. Maar wist je dat dit bij tomaten precies andersom is? Door tomaat te verhitten ontstaat er juist meer lycopeen, een krachtige en waardevolle antioxidant. Maar dat is nog niet alles. Door de verhitting wordt de lycopeen ook nog eens beter opneembaar. Alle reden dus om volop te genieten van (verse) tomatensauzen en -soepen of bijvoorbeeld deze gegratineerde tomaat.
Gegratineerde tomaat
Ingrediënten:
- 5 trostomaten
- 30 gr geraspte jong belegen kaas
- stuk Parmezaanse kaas
- verse tijmtakjes
knoflookzout - 1 eetlepel paneermeel
- olijfolie
Extra benodigdheden:
- ovenschaal
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Was de tomaten en snij ze overlangs doormidden. Leg de tomaten met de snijvlakken omhoog in een ovenschaal.
- Ris de blaadjes van de tijmtakjes, hak de blaadjes fijn en strooi over de tomaat. Strooi naar smaak knoflookzout over de tomaten en verdeel de jong belegen kaas erover. Strooi een beetje paneermeel over elke tomaat en rasp er lekker wat Parmezaanse kaas over. Drizzle tot slot wat olijfolie over de tomaten en zet de ovenschaal in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Bak de tomaatjes in 40 minuten gaar.
- Laat de gegratineerde tomaat iets afkoelen, schik ze op een mooi bord of een schaal en serveer. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Wat bedoeld u eigenlijk met ‘ drizzle’ – dat woord ken ik niet.