Fruit crumble
Warm fruit met een laagje kruimeldeeg ofwel fruit crumble: wie is daar nou niet gek op. En het mooie van dit dessert: het is makkelijk en je kan eindeloos variëren met smaken. Geschikt fruit is bijvoorbeeld appel, peer, perzik, pruimen, bramen, frambozen, bosbessen, etc. Mix verschillende soorten fruit of voeg wat rozijntjes of bijvoorbeeld gesneden gember toe. Voor een extra zoete, warme smaak kan je wat vanillemerg door het fruit mengen. En het fruit hoeft niet persé vers te zijn, diepvries fruit doet het ook prima.
Ook met de kruimellaag kan je natuurlijk variëren. Meng de kruimels eens met gesneden nootjes, geraspte kokos of een handje havermout. Voor een donkerdere kleur gebruik je bruine basterdsuiker in plaats van witte. Laat de koekkruiden weg of vervang door andere smaken. En in plaats van bloem kan je ook volkoren meel gebruiken.
Om het onszelf tijdens de kerstdagen een beetje gemakkelijk te maken gebruik ik voor dit recept fruit uit de diepvries. Maak de kruimels een dag van te voren en je hoeft op de avond zelf alleen nog maar alles in een schaal samen te voegen en in de oven te schuiven. Hoe makkelijk is dat!
Fruit crumble
Ingrediënten:
- 400-500 gr rood- of zomerfruit, diepvries
- 100 gr bloem
- 50 gr koude roomboter
- 30 gr basterdsuiker
- 1/2 theelepel koekkruiden
- snuf zout
- geschaafde amandelen
vanilleroomijs
Extra benodigdheden:
- ovenschaal of 4 kleine schaaltjes
Aan de slag:
- Doe bloem, roomboter, suiker, kruiden en een snuf zout in een kom, snij met 2 messen of een deegmenger de boter in kleine stukjes en kneed snel tot een grof, kruimelig deeg. Om mooie kruimels te maken pak je steeds een stuk deeg in je hand, knijpt goed samen en verbrokkel tussen je vingers tot mooie grove kruimels.
- Leg het bevroren fruit in een ovenschaal en verdeel de kruimels over de vulling en bestrooi met geschaafde amandelen. Zet de schaal of schaaltjes in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in 35 minuten gaar en goudbruin.
- Haal fruit crumble uit de oven en serveer met een bolletje vanilleroomijs. Eet smakelijk!
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!