Frisse witlofsalade - Heerlijke maaltijdsalade van witlof, ei, appel en walnoot.

Frisse witlofsalade

Heerlijke maaltijdsalade van witlof, ei, appel en walnoot.
Direct naar het recept

Salades zijn wat mij betreft niet alleen voor in de zomer. Een goedgevulde maaltijdsalade staat ook in de winter regelmatig bij mij op het menu. Gecombineerd met aardappelkroketjes, gebakken aardappeltjes of een mooie aardappelschotel heb je een complete maaltijd.

Witlof is zo’n groente die ik graag verwerk in een winterse salade. Ik heb eens gelezen dat je witlof minder bitter kunt maken door de blaadjes af te spoelen met warm water. Dat vind ik dus een beetje teveel werk en daar begin ik dan ook niet aan. Vroeger was witlof inderdaad vaak wat bitter maar tegenwoordig hebben ze dat er aardig uit gekweekt en is afspoelen wat mij betreft dus echt niet nodig.

Frisse witlofsalade - Heerlijke maaltijdsalade van witlof, ei, appel en walnoot.

Frisse witlofsalade

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

 • 500 gram witlof
 • 2 hardgekookte eieren
 • 1 friszure appel
 • handje gepelde walnoten
 • 2 eetlepels mayonaise
 • azijn

Aan de slag:

 • Maak in een kom een dik sausje van de mayonaise en een beetje azijn.
 • Verwijder de buitenste bladeren van de witlof, snij de stronkjes eraf en halveer. Snij de harde kernen uit de gehalveerde witlof en snij in dunne reepjes. Doe de gesneden witlof gelijk in de kom bij het sausje en schep goed om. Laat je de witlof liggen dan wordt ze bruin. Het zuur in het sausje legt een laagje over de witlof waardoor het minder snel bruin wordt.
 • Pel de eieren, snij in kleine stukjes en schep door de salade. Om een ei in mooie kleine blokjes te snijden gebruik ik doorgaans de eisnijder. Leg het ei in de breedte in de snijder en maak plakjes, draai het ei een slag zodat de snijder nu in de lengte snijdt en klap de snijder dicht. Je hebt nu reepjes. Draai het ei nogmaals een slag (om de lengteas), opnieuw snijden en je hebt mooie blokjes.
 • Was de appel, snij in kwarten, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Schep de appel- blokjes door de salade.
 • Hak de walnoten in stukjes, leg een klein beetje apart om de salade te garneren en meng de rest door de salade.
 • Doe de salade in een mooie schaal, garneer met de stukjes walnoot en zet op tafel.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Ook lekker met partjes mandarijn. Snij een mandarijn middendoor en snij met een grapefruitmesje het vruchtvlees uit beide helften. Roer door de salade.
 2. Maak de salade niet uren van tevoren. De witlof en appel zullen dan ondanks het sausje wat bruin worden en dat ziet er minder aantrekkelijk uit.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

4 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
4 reacties

 1. Doe er wat citroen op en de smaak word opgeheven en de witloof verkleurd niet. Ik eet er twee dagen van en de tweede dag is de salade nog even fris en knapperig door de citroen

  1. Dank voor de tip, ga ik zeker proberen. Azijn vertraagt het verkleuren al maar wellicht dat citroensap het nog beter doet.

 2. Hij was heerlijk! Vooral de appel en walnoot maken deze salade helemaal af! Nog een tipje van mijn zijde: maak de dressing af met een goeie scheut yoghurt. Dan wordt de salade net wat sappiger, terwijl de dressing toch zijn juiste dikte en zuurgraad behoudt.

  1. Goede tip! Met mandarijn wordt de salade ook wat sappiger maar met yoghurt is het net iets minder kliederen.