Frambozengebakjes - Chocoladetaart gevuld met een fris-zoete frambozenvulling.

Frambozengebakjes

Chocoladetaart gevuld met een fris-zoete frambozenvulling.

Deel dit recept/artikel!

Als laatste recept voor de paas high tea heb ik vandaag frambozengebakjes voor je. Fris-zoete frambozenvulling tussen twee lagen chocoladetaart. Niet alleen erg lekker maar ook super mooi om te zien.

Tijdens een high tea staat er doorgaans zoveel lekkers op tafel dat het fijn is als de porties iets kleiner zijn dan normaal. Je wilt tenslotte graag van alles wat proeven. Daarom heb ik 10 gebakjes uit de taart gesneden. Heb je toch liever een groter formaat of maak je de frambozengebakjes voor een andere gelegenheid? Maak de stukken dan gewoon wat groter en snij 6 of 8 stuks uit de taart. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de taart rond te laten en in punten te snijden.

Frambozengebakjes - Chocoladetaart gevuld met een fris-zoete frambozenvulling.
Frambozengebakjes - Chocoladetaart gevuld met een fris-zoete frambozenvulling.

Frambozengebakjes

5 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 10 frambozengebakjes

Ingrediënten: 

Voor de taartbodem:

  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 70 gr suiker
  • 15 gr roomboter
  • 40 ml melk
  • 80 gr bloem
  • 10 gr cacaopoeder
  • 15 gr maïzena
  • 4 gr bakpoeder
  • snuf zout

Voor de frambozenvulling en garnering:

  • 250 gr diepvries frambozen
  • 125 ml slagroom
  • 1 eiwit
  • blaadjes gelatine (= 4,16 gr)
  • 2 eetlepels suiker
  • theelepel citroensap
  • snuf zout
  • pure chocolade
  • 10 verse frambozen

Extra benodigdheden:

  • springvorm ø 20cm
  • repen bakpapier

Aan de slag:

Voor de taartbodem:

  • Vet de springvorm in en bekleed de rand met repen bakpapier. Door het bakpapier kan het beslag aan de randen makkelijker rijzen en krijg je een mooi vlakke bovenkant zonder bult in het midden.
  • Weeg de bloem, cacao, maïzena en bakpoeder af en voeg bij elkaar.
  • Verwarm de melk samen met de roomboter tot de boter net gesmolten is.
  • Mix de eieren en de suiker tot een schuimig en luchtig beslag. Het beslag is goed als het in een dikke, brede band traag van de kloppers terug loopt in de kom. Reken zeker op 15 minuten mixen.
  • Voeg al kloppend in een dun straaltje de helft van de melk en gesmolten boter toe.
  • Zeef in gedeelten de bloem, cacao, maïzena, bakpoeder en zout bij het beslag en spatel luchtig door het beslag tot alles gelijkmatig is opgenomen en er geen losse bloem meer zichtbaar is.
  • Spatel in 2 of 3 delen de laatste melk en boter door het beslag. Spatel goed door tot de melk zich niet meer afscheidt.
  • Schenk het beslag in de springvorm en schuif in het midden van een op 140°C conventioneel voorverwarmde oven. Zet na 15 minuten de temperatuur op 160°C en laat in nog eens 15-20 minuten garen en mooi bruin worden. Haal de taartbodem voorzichtig uit de oven, verwijder de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Snij de taartbodem alvast in 2 plakken zodat je straks snel door kan met het opbouwen van de taart

Voor de vulling:

  • Laat de frambozen in een schaal ontdooien. Als de frambozen zijn ontdooid pureer je ze met een keukenmachine of staafmixer. Verwijder de pitjes door de moes door een zeef te duwen. Roer tenslotte een 1/2 eetlepel suiker door de frambozenmoes.
  • Week de gelatine in een ruime kom koud water.
  • Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker net stijf en bewaar in de koelkast tot verder gebruik.
  • Verwarm 1-2 eetlepels water in een klein pannetje en los daar de uitgeknepen gelatine in op. Roer de opgeloste gelatine gelijk door de frambozenmoes.
  • Ontvet de kom met de helft van het citroensap, doe het eiwit samen met het resterende citroensap in de kom en klop met een snufje zout bijna stijf, voeg een 1/2 eetlepel suiker toe en klop door tot de eiwitten volledig stijf zijn.
  • Als de gelatine begint te pakken schep je de frambozenmoes door de slagroom en meng er vervolgens het eiwitschuim door.

Het samenstellen van de frambozengebakjes:

  • Verdeel ⅔ van de frambozenvulling over de onderste helft van de taart, leg de bovenste helft er bovenop en druk lichtjes aan. Vul met een (palet)mes de randen bij en strijk glad. Schep een paar lepels frambozenvulling op de bovenzijde en strijk glad. Zet in de koelkast om een paar uur op te stijven. Het restant van de vulling snoep je lekker op.
  • Snij de randen van de taart bij zodat je een vierkant krijgt. Snij de taart in 5 stroken en verdeel die vervolgens in tweeën zodat je 10 gebakjes hebt.
  • Garneer de gebakjes door de bovenkant te bestrooien met geraspte pure chocolade en plaats tot slot een verse framboos op de gebakjes.
    Eet smakelijk!

Tips:

Een klein beslag van 2 eieren kan je prima met de hand mixen. Maak je een grote hoeveelheid beslag dan is een keukenmachine met ruime beslagkom handig. De Maxima MPM7 heeft een kom van maar liefst 7 liter. Ideaal! Ook heel fijn is dat de machine relatief stil is, ja kan dus prima aan de slag zonder anderen in de kamer te storen.

Bewaar dit recept op Pinterest:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een gesponsorde link.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




20 reacties

  1. Heerlijke gebakjes! Ik was benieuwd of de frambozenvulling ook ingevroren kan worden. Ik heb namelijk te veel gemaakt en vind het zonde om weg te gooien.

    1. De vulling is in feite een bavarois en kan je prima invriezen. Bavarois vries ik geregeld in, gaat altijd goed. Stort het teveel aan vulling in een (pudding)vorm of diepvriesbakje en laat in de koelkast opstijven. Eenmaal goed stijf zet je het bakje in de vriezer. Tzt volledig laten ontdooien in de koelkast en je hebt er een heerlijk dessert aan.

  2. gebruik je patisseriebloem of zelfrijzende bloem?

    1. Doorgaans gebruik ik voor gebak patentbloem. Als ik dat niet heb liggen gebruik ik gewone bloem, gaat ook altijd goed. Zorg wel dat je de bloem altijd zeeft voor gebruik, zo maak je de bloem extra los en luchtig. Zelfrijzend bakmeel is niet nodig, de eieren zorgen voor de rijs en luchtigheid.

  3. Hey Mariette,
    Hoe dik zijn de plakken ongeveer? Ik heb nl. een rechthoekige vorm gebruikt van 17x27cm. Alle ingrediënten heb ik x 1.5 gedaan en de baktijden ook. Zoals het nu lijkt komt het wel goed. Ik ben benieuwd.

    1. Leuk dat je frambozengebakjes maakt, zijn echt heerlijk. Handig om een rechthoekige vorm te gebruiken. Ik moet er nog altijd eentje kopen.

      Pfff, goeie vraag. Eerlijk gezegd weet ik dat niet precies, heb ze niet gemeten. Qua hoeveelheid zit je goed, jouw vorm is ongeveer 1,35x zo groot als de ronde vorm die ik heb gebruikt. Jouw taartbodem zal dus een ietsje pietsje dikker worden maar dat is prima. Je hebt inderdaad een langere baktijd nodig maar of het ook echt 1,5x zo lang is durf ik niet te zeggen. Kijk gewoon goed naar de taartbodem en haal ‘m eruit als ie gaar is. Succes met bakken!

  4. Kun je de gebakjes een dag van te voren maken ?

    1. Ja hoor, dat kan prima. Eventueel kan je iets minder gelatine gebruiken omdat gelatine met de tijd verder opstijft.

    1. Beste Barendien, eerlijk gezegd zou ik het niet zo weten. Het enige alternatief dat ik kan bedenken is aquafaba ofwel kookvocht van kikkererwten. Daar wordt ook meringue meegemaakt maar of het ook in dit recept een goede vervanger is, ik kan het je niet vertellen… Waarom wil je het eiwit eigenlijk vervangen?

  5. Corrie schreef:

    Kan je ook aardbeien gebruiken i.p.v frambozen ?

    1. Beste Corrie, natuurlijk kan je ander fruit gebruiken maar dat specifieke zuurtje van frambozen dat zo lekker combineert met chocolade mis je dan natuurlijk wel. Het kan ook zijn dat je de hoeveelheid suiker en gelatine iets moet aanpassen. Aardbeien zijn bijvoorbeeld wat zoeter dan frambozen en de puree van diepvries aardbeien vind ik doorgaans natter dan wanneer ik frambozen gebruik.

  6. Ik zie bij de ingrediënten citroensap maar kom dit in het recept niet meer tegen.

    1. Je hebt helemaal gelijk! Het citroensap wordt gebruikt bij het kloppen van het eiwit maar ik heb dit helaas niet vermeld in het recept. Zojuist heb ik het recept aangepast. Dank voor je terugkoppeling.

  7. Heb je dit recept zelf geprobeerd?
    Ik kan geen cake in 2 snijden want is zo plat als een vijg uit de oven gekomen.

    1. Beste Isa, wat vervelend dat jouw taartbodem niet genoeg is gerezen. Ik heb dit recept inmiddels meerdere keren gemaakt en gaat bij mij altijd goed. Binnenkort zal ik het weer eens maken en indien nodig het recept en/of de beschrijving verduidelijken of aanpassen. Een mogelijke reden dat jouw taartbodem niet genoeg is gerezen kan zijn dat de werkelijke temperatuur van je oven hoger is dan de instelling aangeeft. Ook kan het zijn dat je tijdens het mengen van het beslag met de droge ingrediënten teveel lucht uit het beslag hebt geroerd. Ik ga het kijken waar ik het recept kan verbeteren en laat je weten wat mijn bevindingen zijn!