Frambozenclafoutis - Klassiek Frans dessert. Lekker zacht en zoet met een frisse toon van framboos.

Frambozenclafoutis

Klassiek Frans dessert. Lekker zacht en zoet met een frisse toon van framboos.
Direct naar het recept

Na een gezellig etentje vind ik het heerlijk om af te sluiten met een friszoet dessert. Een frambozenclafoutis met een bolletje vanille-ijs ernaast is makkelijk, lekker en ziet er geweldig uit. Ideaal dus.

Clafoutis is een klassiek Frans gerecht uit de Limousin. Standaard met kersen maar je kan het natuurlijk ook met frambozen, bramen, abrikozen of bijvoorbeeld perziken maken. En helemaal lekker is het als je een deel van de bloem vervangt door amandelmeel. Het fruit wordt samen met een soort pannenkoekenbeslag in de oven gebakken tot een paar centimeter hoge, luchtige taart. Vlak voor het opdienen nog wat poedersuiker erover en genieten maar.

Dit recept is voor 4 personen en een taartvorm van ø 20 cm. In een vorm van ø 24 cm gaat precies een dubbele portie. Liever een ander maat vorm? Hou in elk geval aan dat het beslag en fruit ongeveer 2 cm hoog moeten komen. Staat het beslag hoger in de vorm dan wordt de binnenkant niet luchtig en gaar.

Frambozenclafoutis - Klassiek Frans dessert. Lekker zacht en zoet met een frisse toon van framboos.
Frambozenclafoutis - Klassiek Frans dessert. Lekker zacht en zoet met een frisse toon van framboos.

Frambozenclafoutis

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

  • 35 gr bloem
  • 35 gr amandelmeel
  • 90 gr suiker
  • 4 grote eieren
  • 200 ml halfvolle melk
  • 25 gr gesmolten roomboter
  • 175 gr diepvries frambozen
  • snuf zout
  • vanilleroomijs
  • poedersuiker

Extra benodigdheden:

  • aardewerken quichevorm ø 20 cm

Aan de slag:

  • Doe de bloem, amandelmeel, suiker en een snuf zout in een kom. Maak een kuiltje en breek daarin de eieren. Mix voorzichtig tot een beslag en verdun met de melk. Roer tot slot de gesmolten boter door het beslag.
  • Vet de quichevorm in met boter. Let op dat je echt een dichte vorm gebruikt en niet een springvorm of eentje met losse bodem want dan lekt het beslag eruit! Gebruik ook echt een aardewerken vorm en geen metalen vorm omdat de randen daarvan veel dunner zijn en de clafoutis daardoor ongelijkmatig gaart.
  • Schenk het beslag in de vorm en leg de bevroren frambozen netjes verdeeld in de vorm. Zet in het midden van een op 170ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in ongeveer 40 minuten gaar en mooi bruin.
  • Haal de frambozenclafoutis uit de oven en laat 10-15 minuten afkoelen en opstijven. Snij in 4 punten, bestrooi met poedersuiker en leg op de borden. Schep er een bolletje vanilleroomijs naast en dien op.
    Eet smakelijk!

Tips:

Ook afgekoeld is de frambozenclafoutis heerlijk.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties