Restaurant Fontein - Voor een kop koffie, lunch of heerlijk diner: 6 dagen in de week ben je de hele dag welkom bij Fontein aan het Hofplein in Rotterdam.

Fontein Rotterdam

Of Michel en ik wilden kennismaken met restaurant Fontein en hun zomerse gerechten van de mibrasa grill. Dat hoef je mij natuurlijk maar één keer te vragen. En zo zaten we afgelopen zaterdag op het terras van Fontein. Zomers temperatuurtje, zacht briesje, lekker drankje erbij, aan de ene kant uitzicht op de Hofplein fontein en aan de andere kant op de mibrasa. We hadden een top avond. Vandaag laat ik jou meegenieten en geniet ik gewoon nog even lekker na.

Restaurant Fontein
Restaurant Fontein – Terras

Wat is een mibrasa

De mibrasa, ken jij ‘m? Ik had er wel over gehoord maar wat ‘m nou zo bijzonder maakt wist ik eigenlijk niet. Laat staan dat ik gerechten had geproefd. De mibrasa komt uit Spanje en is een combinatie tussen een houtoven en een barbecue. De oven wordt gestookt met hout en op de gietijzeren roosters erboven worden de gerechten bereid. De temperatuur in de oven loopt binnen korte tijd op tot maar liefst 300°C. Net als een oven is het een gesloten systeem. Door de schuiven die erop zitten kan de chef de temperatuur en luchtstromen binnenin de mibrasa perfect reguleren.

Chef Marcel Beijerling vertelde bijvoorkeur Spaans eikenhout te gebruiken voor het stoken van de mibrasa. De rook van dat hout geeft een heel bijzondere en eigen smaak aan de gerechten. Daarbij is het snoeihout en dus eigenlijk afval. Kortom, niet alleen een lekkere maar ook heel duurzame manier om houtovens mee te stoken.

Restaurant FonteinRestaurant Fontein

Dagverse gerechten

Bij mooi weer zet Fontein de mibrasa op het terras en kan je naast de gerechten van de kaart genieten van dagverse grill gerechten. Op de borden lees je de kaart van de dag. Buikspek, Iberico ribfingers, zalm, garnalen, groente en nog veel meer. En dat alles wordt dus op het gezellige terras in de mibrasa bereid. 

De chef maakte voor ons zo ongeveer alles wat er op de kaart stond. We begonnen met garnalen en groene asperges. Op de garnalen zat een verse dressing van gember, sereh, knoflook, sojasaus, peterselie en een pepertje. De BBQ saus over de asperges was huisgemaakt en jawel hoor ook die kwam uit de mibrasa. De grill smaak aan de gerechten en BBQ saus was duidelijk maar tegelijk ook heel subtiel aanwezig. Terwijl we nog zaten te smullen kregen we er een bordje Iberico ribfingers met een crème van Koreaanse zwarte knoflook afgetopt met wat zoutflakes bij. We aten onze vingers er zowat bij op. Echt zo waanzinnig lekker, wat een begin!

Als intermezzo kregen we een kipvleugel met wat BBQ saus. Of we misschien ook wat groente wilden voordat we aan de vis zouden gaan? Maar natuurlijk, daar zijn we gek op. En prompt stond ons tafeltje vol met prei met verse chimichurri, kimchi en als experiment kregen we ook een schaal met spitskool, quinoa en fetadip. Man, man, man, wat een verwennerij allemaal. Het is dat wij al groenteliefhebbers zijn maar op deze manier bereid en geserveerd krijg je denk ik iedereen wel aan de groente!

Restaurant FonteinRestaurant FonteinRestaurant FonteinRestaurant FonteinRestaurant Fontein

De zalm met guacamole werd geserveerd op het eikenhouten plankje waarop het ook was gegaard. Rechtreeks uit de mibrasa was het plankje nog zo heet dat vlammetjes er nog aan zaten. De zalm smolt gewoon op je tong zo heerlijk zacht, sappig en mals was ie. De zeebaars met oosterse dressing deed qua zachtheid overigens niet onder voor de zalm. Perfect bereid en zo vol smaak. En de krieltjes die we erbij kregen? Next level: gaar, zacht en doortrokken van een subtiele gerookt eikensmaak. Het is dat een mibrasa gestookt met Spaanse eikenhout niet in een huis tuin en keuken past want…

Wat we nog niet hadden geproefd was het buikspek met gepofte knoflook, daar waren we stiekem ook wel benieuwd naar. Je raadt het waarschijnlijk al: knapperig van buiten, zacht van binnen en natuurlijk weer met die onmiskenbare mibrasa touch. Omdat het inmiddels wat frisser begon te worden verhuisden met een laatste portie Iberico ribfingers naar binnen. Als afsluiting dronken we een kop koffie en gemberthee met een stuk huisgemaakte brownie erbij.

Restaurant FonteinRestaurant FonteinRestaurant FonteinRestaurant FonteinRestaurant Fontein

Maar er is meer bij Fontein

Naast het terras en het restaurant op de begane grond beschikt Fontein ook over het souterrain en de rooftop van het voormalig Shell-gebouw. In het souterrain is ruimte voor 350 mensen, er is een volledig ingerichte bar en een mooi podium. Perfecte locatie dus voor feesten, borrels, evenementen en live muziek. 

Vanaf de rooftop op de 10e verdieping heb je prachtig uitzicht over de hele stad. Je kijkt uit over de Coolsingel, het Weena, ziet Delft liggen en als het weer echt helder is kijk je zelfs tot aan Den Haag. Wij hadden geluk en konden Den Haag prachtig zien liggen. De rooftop is een heerlijke plek om een drankje te doen en een hapje te eten.

Restaurant Fontein
Restaurant Fontein – Uitzicht vanaf de rooftop over de Coolsingel

Tijdelijk is de rooftop ingericht als pop-up restaurant waar je kunt genieten van een uitgebreid vijfgangen wekelijks wisselend verrassingsmenu. Reserveer een plekje en je bent vanaf 18.30 uur welkom om op de rooftop te genieten van een bubbel of gin-tonic en daarna tegelijk met de andere gasten aan tafel te gaan.

Fontein
Hofplein 19
3032 AC Rotterdam
010-7200909

De kennismaking met Fontein en de mibrasa was op uitnoding.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *