Focaccia - Heerlijk knapperig en luchtig Italiaans brood. Vol van smaak door olijfolie, verse tomaat, rozemarijn en grof zeezout. Dit brood wil je vaker!

Focaccia

Heerlijk knapperig en luchtig Italiaans plat brood. Vol van smaak door de gebruikte olijfolie, verse tomaat, rozemarijn en grof zeezout. Dit brood wil je vaker!
Direct naar het recept

Focaccia is Italiaans plat brood dat wordt gemaakt van deeg met een hoog vochtpercentage. Soms wel tot 80%. Naast water wordt er ook altijd olijfolie aan het deeg toegevoegd. Voor extra smaak worden er soms (verse) kruiden of stukjes gedroogde tomaat door het deeg gekneed. Ter decoratie wordt een focaccia belegd met plakjes verse tomaat, blaadjes rozemarijn of olijven en wat grof zeezout. Vers uit de oven, wanneer de korst nog lekker knapperig is, is een focaccia op z’n lekkerst. Maar ook afgekoeld is het een heerlijk brood. Besmeer eens met wat verse pesto of tapenade. Onweerstaanbaar…

Door het hoge vochtpercentage is focacciadeeg erg plakkerig. Hoewel ik op YouTube altijd mooie, soepele degen voorbij zie komen lukt dat bij mij thuis niet. Waarschijnlijk komt dat omdat ik veelal gewone patentbloem uit de supermarkt gebruik in plaats van bloem met een extra hoog eiwit gehalte. Voor dat soort bloem moet ik naar de molen en daardoor heb ik het niet standaard in huis. Maar gelukkig kan je met de patentbloem uit de supermarkt ook een prima focaccia bakken. Tijdens het kneden is het deeg (flink) plakkerig maar eenmaal goed gerezen is het prima handelbaar. En het uiteindelijke brood is heerlijk dus ik maak me er verder niet druk om.

Focaccia - Heerlijk knapperig en luchtig Italiaans brood. Vol van smaak door olijfolie, verse tomaat, rozemarijn en grof zeezout. Dit brood wil je vaker!

Focaccia

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 1 focaccia

Ingrediënten: 

 • 250 gr patentbloem
 • 3 gr zout
 • 3 gr gedroogde gist
 • 165 ml warm water
 • 1 eetlepel 15 ml olijfolie
 • grof zeezout
 • tomaat in plakjes gesneden
 • verse blaadjes rozemarijn

Extra benodigdheden:

 • olijfolie om focaccia mee te bestrijken
 • bakvorm ca. 18×28 cm, ingevet met olijfolie

Aan de slag:

 • Meng de bloem, zout en gedoogde gist door elkaar. Schenk het warme water en de olijfolie erbij en meng met een vork tot een massa. Kneed, draai, vouw en rommel de massa in de deegkom met 1 hand gedurende 1 minuut flink door. Let op: het deeg is nu nog heel erg plakkerig en eerder een heel dik beslag dan een mooi deeg. Voeg vooral geen extra bloem toe want dit komt straks vanzelf goed. Nu extra bloem toevoegen geeft straks een te droge focaccia en dat is niet lekker. Maak je hand schoon, dek het deeg af met een vel plasticfolie dat je lichtjes hebt ingevet met olijfolie en laat 10 minuten rusten.
 • Neem het deeg uit de kom en kneed het op een werkblad gedurende 1 minuut flink door. Je zult zien dat de gluten zich steeds beter ontwikkelen en het deeg steeds iets minder plakkerig en tegelijkertijd soepeler en veerkrachtiger wordt. Dek het deeg weer af met ingevet plasticfolie en laat weer 10 minuten rusten. Herhaal dit nog 2x.
 • Na de laatste keer kneden leg je het deeg in een schaal die je ruim met olijfolie hebt ingevet, draai het deeg even rond zodat het aan alle zijden is bedekt met een dun laagje olie en dek de schaal af met plasticfolie. Laat op kamertemperatuur rijzen tot het deeg in omvang tenminste is verdubbeld. Afhankelijk van de temperatuur duurt dat langer of korter. Op een zomerse dag waarbij het 22-23º is in huis duurt het bij mij ongeveer 80 minuten.
 • Neem het deeg voorzichtig uit de schaal, duw voorzichtig uit tot een vierkant/rechthoek en vouw alle vier de zijden als een soort enveloppe naar binnen. Knijp de naden goed samen en duw opnieuw voorzichtig uit tot een rechthoekige deeglap. Leg de deeglap, met de naden naar onder, in de bakvorm en blijf het deeg uitduwen tot (bijna) de gehele vorm is gevuld. Het deeg heeft de neiging steeds weer iets te krimpen dus neem de tijd en wacht tussendoor gewoon even een paar minuten en ga daarna weer verder. En zie, de aanhouder wint! Let op: behandel het deeg steeds wel voorzichtig zodat de luchtigheid zoveel mogelijk behouden blijft. Plakt het deeg toch nog een beetje? Vet je vingers dan een beetje in met olijfolie.
 • Dek de bakvorm af met plasticfolie en laat nog eens 30 minuten rijzen.
 • Verdeel de tomaat (ik gebruikte dit keer gehalveerde snacktomaatjes) over het deeg en druk het er zachtjes in. Bestrijk het geheel ruim met olijfolie, druk met je wijsvinger enkele ‘putten’ in de focaccia (echt tot op de bodem) en bestrooi met grof zeezout en blaadjes rozemarijn. Laat nog 10-15 minuten rijzen en zet dan in het midden van een op 210ºC conventioneel voorverwarmde oven. Bak gedurende 20 minuten gaar en lichtbruin.
 • Haal de focaccia uit de bakvorm, laat iets afkoelen en serveer (lauw)warm. Afgekoeld is de focaccia ook lekker maar dan verliest het snel z’n knapperigheid. Mocht je nog een stukje over hebben, bewaar dat dan in een plasticzak.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Plakkerig deeg kneed je het makkelijkst door je vingers eronder te schuiven, het deeg als het ware dubbel te vouwen, licht uit te duwen en daarbij een kwartslag te draaien. Blijf dit herhalen tot de minuut om is. Ik gebruik er graag een deegkrabber bij, handig om het deeg deeg los te maken van het werkblad maar ook om mijn handen schoon te maken.
 2. Heb je toevallig iets meer gist gebruikt dan rijst het deeg sneller. Wanneer je minder gist hebt gebruikt zal het juist langer duren voordat het deeg voldoende is gerezen maar dat is helemaal niet erg. Het komt de smaak juist ten goede want hoe langer het deeg de tijd heeft gekregen zich te ontwikkelen hoe beter de smaak!
 3. Update juli 2021: Tot nog toe kneedde ik brooddeeg altijd met de hand. Sinds ik de Maxima MPM7 in huis heb laat ik de keukenmachine graag het werk doen. De eerste 2 stappen vervang ik door 15-20 minuten kneden in de machine, daarna volg ik het recept weer zoals beschreven.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een gesponsorde link.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
2 reacties