Flan pâtissier - Traditioneel Frans custard gebak. Met dit recept geniet je voortaan ook thuis van dit heerlijke gebakje.

Flan pâtissier

Traditioneel Frans custard gebak. Met dit recept geniet je voortaan ook thuis van dit heerlijke gebakje.
Direct naar het recept

Neem wat melk, eieren, suiker en maïzena en je maakt de lekkerste dingen. Denk aan crème brûlée en crème caramel maar ook bijvoorbeeld vanille vla, pudding, banketbakkersroom of vanillesaus maak je ermee. Het verschil zit ‘m in de hoeveelheden en de bereidingswijze. Met het recept van vandaag maak je er een originele flan pâtissier mee.

Ooit op vakantie geweest in Frankrijk? Dan heb je ze ongetwijfeld in de patisserie of supermarkt zien liggen: die gesneden punten pudding met dat donkere velletje erbovenop. Ofwel flan pâtissier. Heerlijk bij een kop verse koffie of thee maar ook als dessert na een gezellig etentje smaakt een stukje flan perfect. Voor het korstdeeg wordt vaak pâte brisée gebruikt maar met bladerdeeg gaat het ook heel goed. En hoewel de verleiding groot is om na het bakken gelijk een stukje te proeven moet je de flan echt eerst door en door koelen in de koelkast. Pas dan is de flan volledig stijf èn op z’n lekkerst.

Flan pâtissier - Traditioneel Frans custard gebak. Met dit recept geniet je voortaan ook thuis van dit heerlijke gebakje.

Flan pâtissier

5 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 8 -12 punten

Ingrediënten: 

  • 4-5 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg, ontdooid
  • 1 liter volle melk
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 150 gr suiker
  • 110 gr maïzena
  • ½ vanillestokje
  • roomboter, om in te vetten

Extra benodigdheden:

  • springvorm ø 20/21 cm
  • bakpapier

Aan de slag:

  • Beboter de springvorm, leg een rond vel bakpapier op de bodem en bekleed de vorm met het bladerdeeg. Zorg dat de rand van het bladerdeeg ongeveer 4-4,5 cm hoog is. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de springvorm in koelkast weg.
  • Doe de melk in een pannetje. Snij het vanillestokje middendoor, schraap het merg eruit en voeg merg èn stokje toe aan de melk. Breng de melk bijna aan de kook en laat op een zacht pitje 20 minuten rustig trekken.
  • Klop met een vork of garde de eieren samen met de eidooiers en de suiker los zodat de suiker enigszins oplost. Roer vervolgens de maïzena erdoor en blijf roeren tot alle klontjes zijn opgelost.
  • Haal het vanillestokje uit de melk en voeg al roerend en beetje bij beetje wat van de hete melk bij het eimengsel. Blijf goed roeren om te voorkomen dat de eieren stollen. Giet het eimengsel terug in de pan en breng al roerende aan de kook. Laat het mengsel in een paar minuten indikken tot een zeer dikke vla/pudding. Blijf vooral toeren om klontjes en aanbranden te voorkomen!
  • Haal de springvorm uit de koelkast, schenk de vla/pudding erin en zet in het midden van een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in ± 45 minuten gaar en bruin. De vla zal tijdens het bakken flink opbollen. Vooral niet van schrikken want bij het afkoelen zakt het weer in en krijg je een mooie gladde bovenkant. De laatste 5 minuten heb ik de flan hete lucht met onderwarmte gegeven zodat de bodem net even iets extra krijgt.
  • Haal de flan uit de oven, laat helemaal afkoelen en zet dan nog tenminste enkele uren in de koelkast om door en door koud te worden en verder op te stijven.
  • Haal de flan kort voor het serveren uit de koelkast, snij in punten en bestrooi eventueel met wat poedersuiker.
    Eet smakelijk!

Tips:

Vanillepeulen zijn in de supermarkt flink aan de prijs. Je betaalt minimaal € 2,50 per gram. Bij KoRo bestel je 35 gr echte bourbon vanillepeulen uit Madagasker voor slechts € 17,50. Ik heb inmiddels al 2 verpakkingen gebruikt, echt heerlijke vanille.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




26 reacties

  1. ik vond zo heerlijk lekker dessert om bij de brunch of bij groot bezoek of tussen doortje te geven

  2. patrick schreef:

    hallo , kan je de maizena vervangen door gele vanille poeder ?

    1. Hallo Patrick, dat kan zeker. De vanille/custard poeder is mogelijk al gezoet kijk daar dus even goed naar. Kijk ook ook even hoeveel poeder er wordt geadviseerd om pudding te maken en vergelijk dat met mijn recept. Mogelijk verschilt de bindkracht en moet je de hoeveelheid poeder wat aanpassen. Succes!

  3. Hallo Mariette, is de vulling hetzelfde als banketbakkersroom?

    1. Klopt, de ingrediënten zijn hetzelfde alleen de verhoudingen zijn wat anders. Banketbakkersroom wordt alleen niet gebakken zoals de vulling van deze flan.

  4. Sylvia schreef:

    Hoe maak je 1 geheel van de losse plakjes bladerdeeg?

    1. Doorgaans leg ik 1 plakje in het midden van de springvorm en leg de overige plakjes er met een overlap van ± ½cm tegenaan. Met de afsnijdsels vul ik de gaatjes op. Druk de overlappende stukjes goed vast en klaar ben je. De plakjes kan je ook wel op het aanrecht aan elkaar ‘plakken’ maar het oppakken van de deeglap vind ik altijd een gedoe vandaar dat ik het in de springvorm doe.

      1. Kristine schreef:

        Er kan toch ook een rond vel bladerdeeg gebruikt worden he voor deze taart ?of is dat te klein ,grtjs kristine

        1. Hallo Kristine, natuurlijk kan dat. Het is dat ik altijd plakjes roomboter bladerdeeg in de vriezer heb liggen en daar automatisch voor kies. Een groot, rond stuk bladerdeeg werkt heel makkelijk, zou het dus zeker doen! Succes als je de fan pâtissier gaat maken.

  5. Klaske schreef:

    Even een vraagje gebruik je gewone suiker of basterdsuiker? Of maakt dat niet uit?

    1. In dit recept gebruik ik gewone kristalsuiker. Basterdsuiker zal ook prima kunnen lijkt me maar is niet nodig. Succes met bakken!

  6. Barbara schreef:

    Ik kom regelmatig in Frankrijk,mijn vriend is fransman en wat in Bretagne veel gegeten wordt is flan met gedroogte pruimen.
    De zelfde bereidingswijze al de gewone flan alleen de pruimen er door roeren.
    Heerlijk voor bij de koffie of als dessert.

  7. Heel leuk om een keer te proberen! Ik heb alleen niet zo hele grote oven. Hoe hoog kan de taart opbollen?

    1. Maak je geen zorgen, ook in een klein oventje kan je prima flan bakken hoor. Hou er rekening mee dat de taart tijdens het bakken ongeveer dubbel zo hoog wordt.

  8. Martine schreef:

    Hallo ik heb geen hetelucht oven😟Hoe ga ik te werk met een gewone oven aub?Groetjes Martine😘

    1. Hoi Martine, voor gewone/conventionele warmte in plaats van hete lucht zet je de temperatuur gewoon iets hoger. In dit geval zou ik de temperatuur verhogen naar 190ºC. Kijk goed naar het resultaat en pas eventueel de baktijd iets aan. Succes met bakken!

  9. Gatske Lee schreef:

    Beste Mariette, we hebben een soortgelijk recept in Zuid-Afrika als je Flan-patissier, het heet Melk taart en ze gebruiken een zoet korstdeeg. De vulling is hetzelfde als je Flan-patissier, zodra je hem hebt gebakken en afgekoeld, sprenkelen we kaneel erover. Dit is heerlijk. Ik ga je spritz proberen. Bedankt voor het delen van je recepten.

    1. Wat leuk dat er in Zuid-Afrika kaneel over de taart wordt gestrooid! Ga ik ook eens doen. Leuk dat je spritsen gaat bakken. Succes en laat ze je smaken!

  10. Rilana schreef:

    Voor de eerste keer gemaakt, en wat is het lekker, ik heb ook 100gr suiker gebruikt.

    Ik ga het zeker nog een keer maken.

    1. Beste Rilana, wat fijn te horen dat de flan zo goed heeft gesmaakt. Bedankt voor je bericht!

    1. Beste Addy, het gebruik van maïzena heeft echt de voorkeur omdat je er een luchtiger en smaakvollere flan mee maakt. In vergelijking met bloem heeft maïzena een sterkere bindingskracht. Om dezelfde binding te krijgen zou je dus meer bloem moeten gebruiken en dat proef je niet alleen terug in de smaak ook wordt de flan er zwaarder en compacter van. Daarnaast heeft bloem als nadeel dat het sneller klontert. Als het moet kan het maar ik zou het je niet aanraden.

  11. Eggermont Liliane schreef:

    De Flan taart gaat prima. De suiker heb ik verminderd tot 100gr, dat is zoet genoeg! Goed roeren en echt een stevige pudding maken, is een “must”.Deze taart gaat goed voor zes personen, dar ze een stevige taart is, kan je er ook gemakkelijk acht personen mee blij maken. Want ze is om duimen en vingers af te likken.
    Danku voor het recept.
    Groetjes Liliane

    1. Beste Liliane, wat fijn te horen dat de flan zo goed is bevallen. Flan pâtissier is doorgaans erg zoet daarom heb ik de hoeveelheid suiker al teruggebracht tot 150 gr. Maar nog minder gebruiken kan natuurlijk prima. Goed te horen dat 100 gr suiker ook lekker is. Dank je wel voor je reactie!