Header Overetengesproken.nl
Flammkuchen of tarte flambée

Flammkuchen of tarte flambée

 |  Geen reacties
82 Shares

Flammkuchen of tarte flambée lijkt erg op pizza maar is niet helemaal hetzelfde. Het verschil met pizza zit vooral in twee dingen. Ten eerste komt flammkuchen of tarte flambée uit de Elzas en niet uit Italië. Het tweede en misschien wel belangrijkste verschil is het gebruik van crème fraîche in plaats van tomatensaus als basis voor de topping. Origineel bestaat de topping uit uienringen en spekjes maar inmiddels zijn er vele varianten bedacht. Het ontstaan van flammkuchen of tarte flambée is heel praktisch. In vroeger tijden hadden ovens nog geen temperatuuraanduiding. Om brood te kunnen bakken moest de oven voldoende heet zijn en om dat te testen bakte men flammkuchen of tarte flambée. Deeg was toch al voorhanden en als je dan toch een proefbaksel moest maken waarom dan niet twee vliegen in één klap slaan en gelijk de maaltijd maken. Geniaal en we hebben er een heerlijk gerecht aan te danken. Flammkuchen of tarte flambée - De Frans-Duitse pizza uit de Elzas met crème fraîche, uienringen en spekjes. Simpel maar onweerstaanbaar lekker!


Powered by Adsense


Flammkuchen of tarte flambée

De Frans-Duitse pizza uit de Elzas met crème fraîche, uienringen en spekjes. Simpel maar onweerstaanbaar lekker!
Hoeveelheid 1 flammkuche voor 2-3 personen

Ingrediënten

Voor de bodem:

 • 250 gr patentbloem
 • gr instant gist
 • 150 ml handwarm water
 • 2 eetlepels olijfolie + iets extra
 • zout

Voor de topping:

 • 1 rode ui
 • 1 gele ui
 • 100 gr crème fraîche
 • 125 gr ontbijtspek
 • optioneel: versgemalen peper

Extra benodigdheden:

 • vel teflonfolie of bakpapier

Aan de slag

 1. Doe de bloem, gist, zout, olie en tot slot het water bij elkaar in een kom en kneed tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een mooie bal, wrijf lichtjes in met wat olie en leg in een schaal. Dek de schaal af en laat het deeg rijzen tot het tenminste in volume is verdubbeld. Reken op ongeveer een uur.
 2. Maak ondertussen de uien schoon, halveer en snij in dunne, halve ringen.
 3. Snij het ontbijtspek in stukjes.
 4. Als het deeg voldoende is gerezen neem je het uit de kom en rol je het met een deegroller uit tot één of twee dunne plakken. Doe dit gelijk op teflonfolie of bakpapier zodat je de bodem makkelijk op de pizzasteen of bakplaat kunt leggen. Wanneer het deeg mooi dun is uitgerold bestrijk je het met crème fraîche, verdeel je de uienringen en het spek erover en maal je er eventueel nog wat peper over.
 5. Leg de flammkuchen op de bakplaat en plaats in het midden van een op 200ºC hete lucht met onderwarmte voorverwarmde oven. Bij gebruik van een pizzasteen leg je de flammkuchen op de in de oven voorverwarmde pizzasteen. Bak in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.

  Eet smakelijk!


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by AdsensePowered by Adsense

Geef een reactie

Recept waardering