Financiers
4e Petit gâteau boek
Franse taartjes, klein en groot. De lekkerste klassiekers uit de patisserie & boulangerie is inmiddels het vierde boek van Meike Schaling. De eerste drie boeken waren echt superleuk en ik heb er met plezier heerlijke bosbessen tartelettes, hartige cake met zwarte olijven en mini pecan-cheesecake uit gemaakt. Ik kon dan ook niet wachten tot het nieuwe boek op de mat plofte.
Je zou haast denken: wat voegt een nieuw boek nog toe. Nou heel veel dus. Naast patisserie is er nu ook veel ruimte voor boulangerie. Lees mijn review, maak de overheerlijke financiers volgens het recept van Petit Gâteau en krijg net als ik zin om nog meer te bakken…
Franse taartjes, klein en groot – Petit gâteau, Meike Schaling
Zoals gebruikelijk opent het boek met informatie over bakvormen, pannenlikkers, bakplaten en handige adressen om de in de recepten gebruikte bakspullen te kopen. Een superleuke toevoeging is het overzicht met 9 topbakkers in Parijs. Wandel een ochtend of middag door Parijs en geniet van het lekkers dat de Franse patisserie te bieden heeft. Een paar van de adressen, Ladurée en Pierre Hermé, ken ik. De rest wil ik heel graag ontdekken. Goede reden om een tripje Parijs op de wishlist voor volgend jaar te zetten… Tot die tijd bak ik gewoon rustig door uit de Kleine taartjes-boeken.
Wat er zoal te bakken valt? Klassiekers zoals croissants, pains au chocolaterie, brioches in verschillende vormen en smaken zoals een brioche Parisienne, een brioche mousseline en brioche de Nanterre. En stel dat je nog een stukje brioche over hebt dan maak je natuurlijk pain perdu. Mijn favoriete Franse gebak de tarte Tropézienne staat er ook in. Eclairs, macarons, madeleines en amandelkrullen. Pfff, het ziet er allemaal zo lekker.
Naast klein gebak is er nu ook aandacht voor grote taarten: les grands gâteaux. Charlotte aux framboises, frasier en moka taart. Recepten voor spektakelstukken als een vanille-aardbeienrol en bûche pralinée de Noël staan ook in Franse taartjes, klein en groot. En voordat je nou denkt, oops, kan ik dat bakken, is het niet te moeilijk? De recepten zijn duidelijk beschreven en de ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar. Kortom, hou je van bakken dan is dit bakboek vol Franse klassiekers helemaal iets voor jou.
Financiers
Ik heb even getwijfeld of ik een tarte tatin zou maken maar koos uiteindelijk toch voor financiers. Het is zo’n lekker cakeje en wilde ze al heel lang graag eens zelf maken. Als je dan het recept van Petit Gâteau krijgt is de keuze snel gemaakt.
Voor het amandelmeel en de hazelnoot poeder gebruikte ik hele noten die ik fijn maalde in mijn Magimix foodprocessor. De beurre noisette maakte ik dit keer met een kernthermometer. Zodra de Thermapen 150ºC aangaf nam ik de pan van de pit en roerde goed om de temperatuur niet verder op te laten lopen. Resultaat: een perfecte beurre noisette. Ik wist dat niet van die 150ºC, echt een super tip in het recept. In de ingrediënten lijst staat 10 gr honing vermeld dat verder niet in het recept wordt gebruikt. Ik heb ook nog niet eerder gezien dat honing wordt gebruikt in het beslag voor financiers. Ik denk dat er een snuf zout had moeten staan in plaats van 10 gr honing. Het zout ontbreekt namelijk in de ingrediënten. Ach, een klein foutje maar gelukkig niet storend.
Makkelijk te maken
De financiers zijn verder super simpel te maken. Roer de ingrediënten door elkaar en spuit het beslag in de vormpjes. Hoewel je financiers in elke muffinvorm kan bakken kocht ik er nog even snel een siliconen bakvorm voor. Achteraf ben ik daar heel blij mee want je lost de cakejes makkelijk uit de vorm en laten we eerlijk zijn: zien ze er niet schattig uit? Door het kleine twee-haps formaat kan je ook nog eens een extra cakeje nemen. En dat deed ik maar wat graag want ik maakte 3 smaken. Naturel, met amandelschaafsel bovenop en pistache financiers. Voor die laatste schepte ik een dotje La Purezza pistache crème op het midden van het beslag en strooide er nog wat fijngehakte pistache over.
Heb ik je inmiddels lekker gemaakt? Mooi, dan kan je gelijk aan de slag met onderstaand recept. En bak je graag meer bestel dan snel Franse taartjes, klein en groot via onderstaande link. Veel bakplezier!
Financiers
Ingrediënten:
- 60 gr roomboter
- 40 gr mix van amandelmeel en hazelnoot poeder, in gebruikte halfom
- 75 gr poedersuiker, gezeefd
- 25 gr patent bloem
- 1½ gr bakpoeder
- 70 gr eiwit (± 2 eieren maat L)
- snuf zout
Optioneel:
- pistache crème
- gehakte pistache nootjes
- amandelschaafsel
Aan de slag:
- Doe de roomboter in een klein pannetje en verwarm. Als de boter hazelnootbruin is en lekker ruikt is de beurre noisette klaar. Vergeet niet regelmatig te roeren, je wilt immers niet dat de boter verbrandt. Giet door een zeef en laat afkoelen.Tip: Heb je een kernthermometer gebruik dan vooral die. Bij 150 °C is de boter klaar.
- Doe de poedersuiker samen met de bloem, bakpoeder, zout, amandelmeel en hazelnoot poeder in een kom.
- Roer het eiwit (ongeklopt) en de afgekoelde beurre noisette door de droge ingrediënten en schep het beslag in een spuitzak zonder spuitmondje. Spuit het beslag in de vormpjes en plaats in een op 200°C conventioneel voorverwarmde oven. Bak in ± 12 minuten gaar.Tip: Strooi ook eens wat geschaafde amandelen of gehakte nootjes over het beslag of decoreer met een pecannoot. Ook heel lekker is het om een lepeltje hazelnootpasta, pistache crème of jam op het midden van het beslag te scheppen.
- Neem de financiers uit de vorm en laat op een taartrooster afkoelen. Serveer bij een vers gezette beker koffie of thee.Eet smakelijk!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Deze blogpost bevat affiliate links en ontvangen producten (kookboek, pistache crème)
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
Moet het eiwit er vloeibaar of opgeklopt door de droge ingrediënten?
Gewoon vloeibaar door de overige ingrediënten roeren. Easy does it!