Feta met tomaat uit de oven
Als je ooit in Griekenland op vakantie bent geweest of weleens bij de Griek hebt gegeten heb je het vast op kaart zien staan: warme feta met tomaat uit de oven. Een simpel maar o zo lekker voorgerecht. Serveer er een koel glas witte wijn en wat sneetjes vers brood bij en waan je even in op het terras van een Griekse taverna.
Net als in veel andere mediterrane landen is eten een sociale aangelegenheid. Gezamenlijke maaltijden zijn de hoogtepunten van de dag en daar neem je de tijd voor. Niet alleen voor de maaltijd zelf maar zeker ook voor de bereiding ervan. De Griekse keuken maakt van oudsher gebruik van simpele, maar wel super verse lokale ingrediënten. Denk aan aubergines, tomaten, kaas, olijven, olijfolie, oregano, yoghurt, noten en honing. De warme feta met tomaat van vandaag is daar een goed voorbeeld van.
Feta met tomaat uit de oven
Ingrediënten:
- 200 gr feta
- 4 trostomaten
- 16 zwarte olijven
- 4 lente-uitjes
- gedroogde oregano
- olijfolie
- naar keuze:
knoflookzout
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Was de tomaten, snij doormidden, verwijder de zaadjes en snij in kleine blokjes. Snij de lente-uitjes in dunne ringetjes en de olijven in plakjes. Voeg bij de gesneden tomaat en hussel door elkaar.
- Snij het blok feta in 4 mooie plakken. Ik deel het blok doorgaans eerst in tweeën om vervolgens beide stukken overlangs/geheel doormidden te snijden.
- Leg de plakken feta in ovenvaste schaaltjes, verdeel het tomatenmengsel erover en bestrooi met wat oregano. Eventueel kan je er nog een beetje knoflookzout over strooien maar door de feta en de olijven is het wat mij betreft al zout genoeg. Drizzle er tot slot lekker wat olijfolie over en zet de schaaltjes 20 minuten in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven.
- Serveer de feta met tomaat rechtstreeks uit de oven en geef er wat vers brood bij. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!