Feestelijke chocolademousse - Makkelijk te maken dessert. Romig, luchtig en super feestelijk. Zonder ei, dus voor iedereen geschikt.

Feestelijke chocolademousse

Makkelijk te maken dessert. Romig, luchtig en super feestelijk. Zonder ei, dus voor iedereen geschikt.
Direct naar het recept

Of je nou een feestelijk etentje geeft of gewoon met wat vrienden of familie geniet van lekker eten, een toetje gaat er altijd wel in. Ik huldig de stelling: zonder toetje heb je niet gegeten. Bij ons staat er dus altijd een toetje op tafel. De feestelijke chocolademousse van vandaag valt in de categorie kleine moeite groots effect. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten maar deze romige en luchtige chocolademousse wil toch iedereen als toetje?

Feestelijke chocolademousse - Makkelijk te maken dessert. Romig, luchtig en super feestelijk. Zonder ei, dus voor iedereen geschikt.

Wat is het verschil tussen bavarois en mousse?

Hoewel ze bavarois en mousse erg op elkaar lijkt zijn ze toch echt verschillend. Het verschil zit vooral in de binding en daarmee het mondgevoel. Een bavarois maak je met gelatine en lobbig geklopte slagroom en/of eiwitten. Het resultaat is stevig en luchtig tegelijk. Voor de basis kan je melk (gebonden met ei) of fruit (gepureerd of sap) gebruiken. Mijn favorieten zijn chipolatabavarois of sinaasappelbavarois.

Een mousse is zachter en luchtiger dan een bavarois. Je maakt het door gepureerd fruit of chocolade te mengen met luchtig geklopte slagroom. Voor een iets steviger resultaat voeg je een beetje gelatine toe maar altijd minder dan voor een bavarois. Voor een extra luchtige mousse vouw je er wat stijfgeslagen eiwit door.

Kort door de bocht is een bavarois dus stijver/steviger dan een mousse. Bij een bavarois wordt de binding altijd verkregen door gelatine. Slagroom en eiwit zorgen voor de luchtigheid. Een mouse heeft een zachtere structuur die soms wordt ondersteund door een beetje gelatine. Een bavarois is nooit een mousse. Een mousse met gelatine daarentegen is in feite een hele zachte en luchtige bavarois.

Chocolademousse zonder ei

Chocolademousse wordt veelal gemaakt met ei. Het eidooier gaat door de gesmolten chocolade om de chocoladebasis extra romig te maken. Het eiwit wordt opgeklopt en maakt de mousse extra luchtig. Waanzinnig lekker maar niet voor iedereen geschikt. Rauw ei geeft altijd een klein risico op salmonella.

Met mijn recept maak je chocolademousse zonder ei. Het heeft een iets andere structuur maar is minstens zo heerlijk zacht en luchtig. Sterker nog, ik vind de mousse minder zwaar vallen.

Tefal 5 Second Chopper

Voor het lobbig kloppen van slagroom gebruik ik graag mijn Tefal 5 Second Chopper. Met letterlijk een paar handbewegingen is de slagroom lobbig. Als ik mijn elektrische mixer gebruik spat de slagroom altijd. Door het gesloten systeem van de Chopper is de ellende van spetterende slagroom verleden tijd. Daarbij is de Chopper energiezuinig doordat er geen stekker aanzit.

De Tefal 5 Second Chopper is er in 2 varianten. Het basis model is uitgerust met een multifunctioneel mes om groenten, uien, verse kruiden en noten moeiteloos fijn te hakken. Ook dips (rode pesto), sauzen en vinaigrettes maak je met slechts een handbewegingen.

Het uitgebreidere model heeft naast het multifunctionele mes accessoires om te pureren (whipped feta), slagroom te kloppen en ijs te crushen. De Chopper is stekkerloos en bedien je met hand. Je kunt ‘m dus altijd en overal gebruiken. Voor de chocolademousse van vandaag heb je een Chopper met klopper hulpstuk nodig.

Feestelijke chocolademousse - Makkelijk te maken dessert. Romig, luchtig en super feestelijk. Zonder ei, dus voor iedereen geschikt.

Feestelijke chocolademousse

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 kleine glaasjes

Ingrediënten: 

 • 60 gr pure chocolade, in stukjes gebroken
 • 20 gr melkchocolade, in stukjes gebroken
 • 150 gr slagroom
 • 40 gr volle melk of slagroom
 • 10 gr basterdsuiker

Voor de garnering:

 • 4 frambozen
 • 4 blaadjes verse munt
 • slagroom, gezoet en stijfgeslagen
 • amandelschaafsel, geroosterd

Keukengerei:

 • Tefal 5 Second Chopper, of een handmixer
 • 4 (amuse) glaasjes, 125 ml
 • spuitzak met gekarteld spuitmondje

Aan de slag:

 • Los de suiker in de slagroom op en klop lobbig. De slagroom hoeft dus niet volledig stijf te zijn. Bewaar in de koelkast.
 • Breng de melk of room aan de kook en giet over de chocolade stukjes. Al roerend laat je de chocolade smelten. Blijf roeren tot de chocolade is afgekoeld.
 • Schep een kwart van de lobbige slagroom door de afgekoelde chocolade. Als de massa goed gemengd is herhaal je dit in 3 stappen met de resterende slagroom. Verdeel de chocolademousse over de glaasjes en laat tenminste 2 uur opstijven in de koelkast.
  Tip: schep de chocolademousse in een spuitzak (met rond spuitmondje) zodat je glaasjes kunt vullen zonder knoeien.
 • Vlak voor het serveren garneer je de chocolademousse met een toef slagroom, een framboos, een blaadje munt en amandelschaafsel.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Chocolademousse kan je prima een dag van te voren maken. Ideaal als je een etentje geeft of bijvoorbeeld tijdens de feestdagen.
 2. Deze mousse kan je ook prima gebruiken als vulling in een taart.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Video:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Tefal, bevat een affiliate link.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept