Header Overetengesproken.nl
Falafel

Falafel

 |  Geen reacties
251 Shares

Meer peulvruchten eten is goed voor ons èn ook nog eens duurzaam. Van oudsher zijn we in Nederland bekend met bruine bonen, kapucijners en spliterwten. Vegetarische en internationale invloeden hebben peulvruchten breder op de kaart gezet. Zo zijn kikkererwten, linzen en kidneybonen inmiddels helemaal ingeburgerd en volop te koop.

Bij kikkererwten denken veel mensen gelijk aan hummus. Een ander zeer geliefd Midden-Oosters gerecht met kikkererwten is falafel. Hoewel falafel best makkelijk is om te maken had ik dat tot afgelopen week nog nooit zelf gedaan. De meeste recepten gebruiken gedroogde kikkererwten die langere of kortere tijd in water worden geweekt. En dat maakt dat je het maken van falafel toch min of meer moet plannen. Aan het einde van de dag bedenken dat je straks homemade falafel wilt eten zit er gewoon niet in. Maar laat je daar vooral niet door weerhouden en ga aan de slag met onderstaand recept. Homemade falafel is echt heerlijk!

Falafel - Vegetarische snack uit het Midden-Oosten van kikkererwten en verse kruiden.

Ingrediënten voor ± 24 balletjes

  • 250 gr gedroogde kikkererwten, 24 uur geweekt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 15 gr verse koriander (blaadjes èn takjes)
  • 10 gr peterselie (zonder dikke stelen)
  • 4 schoongemaakte teentjes knoflook
  • 1 ruime eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • zout, naar smaak
  • (zonnebloem) olie om in te bakken

vergiet
zware (gietijzeren) pan waar genoeg olie in kan om de falafel te laten drijven

Aan de slag

Rooster de komijn en korianderzaadjes in een koekenpan tot het lekker begint te ruiken. Doe de zaadjes in een vijzel of koffiemolen en maal tot poeder.

Giet de kikkererwten af, spoel ze nog een keer met schoonwater en laat goed uitlekken.

Doe de kikkererwten, ui, koriander, peterselie en knoflook samen met de komijn, koriander- en chilipoeder in een keukenmachine/foodprocessor. Voeg naar smaak zout toe en draai tot een vochtige, groen/gele puree. Schraap tussendoor steeds even de randen en bodem van de keukenmachine/foodprocessor los zodat je een mooi gelijkmatig mengsel krijgt. N.B: het wordt geen gladde puree, eerder een zanderige massa.

Zet het mengsel even in de koelkast, ruim de keukenmachine op en zet de spullen om de falafel in te bakken vast klaar. Vergeet niet wat vellen keukenpapier in een vergiet de leggen zodat daar straks de falafel op kan uitlekken.

Neem het kikkererwtenmengsel uit de koelkast, vorm met natte handen balletjes ter grootte van een kleine golfbal.

Verhit de olie tot 145-150ºC en bak de falafel in porties gaar. De falafel is gaar als de balletjes goudbruin en knapperig zijn. Reken daarvoor op zo’n 5-6 minuten. Schep de falafel met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Hou in de gaten dat de olie rond de 145-150ºC blijft. Als de olie te heet wordt, is de buitenkant al bruin terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Zakt de temperatuur teveel dan duurt het erg lang voordat ze gaar en bruin zijn.

Serveer op een bedje van ijsbergsla en garneer met partjes citroen, komkommer en peterselie. Geef er ook wat pitabroodjes of vers plat brood bij.
Eenmaal afgekoeld kan je falafel niet goed bewaren. Eet ze dus gelijk op of vries een portie ongebakken falafel in als je denkt dat je teveel hebt.

Eet smakelijk!

Tip: Heerlijk met een paar druppels citroensap of een licht knoflooksausje. Meng wat Griekse yoghurt met fijngesneden bieslook, geperste knoflook en zout.

Tip: Is het kikkererwtenmengsel te nat? Voeg dan een klein beetje bloem toe. Als het te droog is om mooie balletjes te vormen voeg je een klein beetje water toe. N.B: rauwe falafels-balletjes vallen nog makkelijk uit elkaar, pas bij het bakken krijgen ze hun stevigheid.

Tip: Falafel kan gelijk nadat het tot balletjes is gevormd prima worden ingevroren. Voor gebruik niet ontdooien maar gelijk bakken in de olie. Reken op een iets langere baktijd.

Geef een reactie