Espresso martini - Feestelijke after dinner cocktail. Ik geef je het recept inclusief variaties en een heerlijke bonbon met koffielikeur.

Espresso martini

Feestelijke after dinner cocktail. Ik geef je het recept inclusief variaties en een heerlijke bonbon met koffielikeur.
Direct naar het recept

Gek op een Irish, French of Italian coffee na het eten? Dan ken je de espresso martini vast ook wel. Niet? Dan wordt het hoogste tijd om kennis te maken! Ik geef je het recept inclusief een paar lekkere variaties en een passende lekkernij om erbij te serveren. Snel door lezen dus…

Koffielikeur

De klassieke espresso martini maak je met gelijke delen gekoelde espresso, koffielikeur en wodka. Zorg voor kwalitatief goede espresso en drank. Want des te lekkerder de afzonderlijke ingrediënten des te lekkerder je espresso martini wordt. Ik gebruikte voor onderstaand recept koffielikeur van Boomsma. Deze wordt gemaakt van Cold Brew koffie en dat proef je terug. Een rijke en volle likeur met een heerlijke koffiesmaak. De afdronk is zacht en zoet. Lekker om puur te drinken maar ook prima te gebruiken voor een affogato of in een klein glaasje met een toef slagroom erop. En dan lekker leeg lepelen bij een kop koffie. Ohhh, kan je het al proeven?

Feestelijke cocktail

Maak voor het eten alvast wat espresso zodat je na het eten binnen de kortste keren een heerlijke espresso martini op tafel zet. Extra leuk is het om de deze feestelijke cocktail aan tafel te maken. Haal je shaker dus maar te tevoorschijn, shake erop los en maak indruk op je tafelgenoten.

Naast de originele cocktail kan je natuurlijk ook variëren met de smaak. Voor een zoetere espresso martini voeg je wat suikersiroop toe. Nog lekkerder wordt het wanneer je siroop met een smaakje gebruikt. Gebruik kant en klare siroop of maak het zelf. Verwarm daarvoor 1 deel suiker met 2 delen water tot alle suiker is opgelost. Voeg koek- en speculaaskruiden of wat kaneel toe voor een lekkere gingerbread- of kaneelsiroop. Karamelsiroop is er ook heerlijk in. Voor een romiger espresso martini meng je wat room met koffielikeur (precies, dan krijg je een soort huisgemaakte Baileys ;-)) en schenk dat door de schuimlaag heen in het glas. De room zakt naar beneden en geeft naast een heerlijke smaak ook een leuk effect.

Bonbons met ganache van koffielikeur

Extra feestelijk maak je het door het glas te versieren met een mooie en lekker randje. Dip de rand van glas in wat water en daarna in kaneelsuiker, cacao of cacao met een snuf kaneel erdoor. Voor een gekleurd suikerrandje dip je de rand in gekleurd siroop en daarna in kristalsuiker.

Maak je after dinner cocktail compleet met glaasjes koffielikeur met een toef slagroom en bonbons met koffielikeur. Zet op een mooi bordje en geniet van lekker lang natafelen!

Espresso martini - Feestelijke after dinner cocktail. Ik geef je het recept inclusief variaties en een heerlijke bonbon met koffielikeur.

Espresso martini

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 glazen

Ingrediënten: 

Voor de espresso martini:

 • 60 ml Boomsma Koffielikeur
 • 60 ml Esbjærg Vodka
 • 60 ml verse espresso
 • crushed ice
 • 6 koffieboontjes

Voor de bonbons met koffielikeur:

 • 100 gr pure chocolade, of zoveel als je nodig hebt
 • 150 gr melkchocolade
 • 40 gr slagroom
 • 60 gr koffielikeur

Extra benodigdheden:

 • shaker + strainer of zeefje
 • bonbonmal
 • spuitzak met kartelmondje

Aan de slag:

Klassieke espresso martini:

 • Giet de espresso samen met de koffielikeur, wodka en ijsblokjes in een shaker. Shake krachtig zodat alles goed koud wordt en schenk -door een strainer- uit in martiniglazen. Garneer met 3 koffieboontjes en serveer direct.
  Proost!

Voor de bonbons met koffielikeur:

 • Smelt ⅔ van de pure chocolade au bain marie, neem van de pan af en voeg de achter gehouden chocolade toe. Laat al roerend smelten. Giet de inmiddels afgekoelde chocolade in de bonbonmal en zorg dat alle holtes goed bedekt zijn. Laat even staan, keer dan om zodat de overtollige chocolade eruit kan lopen en keer weer terug. Strijk met een paletmes de randen strak af.
  Tip: geen bonbonvorm in huis of wil je het jezelf makkelijker maken? Spuit dan ronde flikken op een vel bakpapier en laat die opstijven. Eventueel kun je ook bonbon caisses met en laagje chocolade vullen en dat laten uitharden. Krijg je een leuk kartelrandje in de chocolade.
 • Smelt de melkchocolade au bain marie en warm in een ander pannetje de slagroom met de likeur op. Giet de slagroom met likeur in 3 etappes bij de gesmolten chocolade en roer steeds goed door tot alle room is opgenomen. In het begin lijkt het te schiften en te klonteren maar als je door blijft roeren merk je dat de chocolade vanzelf weer glad wordt. Laat de ganache een paar uur opstijven tot het spuitbaar is.
 • Tik de chocoladebakjes uit de mal en schep de ganache in een spuitzak met kartelmondje. Spuit de ganache in de chocolade cupjes en bestrooi eventueel met wat geraspte witte chocolade.

Tips:

De bonbons hoeven niet in de koelkast te worden bewaard en zijn ± 3 dagen houdbaar.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat toegestuurde producten (koffielikeur en wodka).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept