Erwtensoep
Waarom kan je erwtensoep beter een dag tevoren maken?
Na een nachtje in de koelkast is de smaak beter en de soep lekker ingedikt. Direct na het koken is het water nog niet voldoende gebonden aan het zetmeel van de spliterwten. Lukt het niet om de soep een dag tevoren te maken? Dan heb ik een quick fix voor je: koel de soep in koud water snel af en warm ‘m daarna weer op. Werkt prima!
Kan je erwtensoep in een hoge druk pan of Instant Pot maken?
Jazeker, dat gaat heel erg goed! De soep is sneller klaar en wij vinden ‘m ook nog eens lekkerder. In onderstaand recept leg ik naast de traditionele manier van koken ook uit hoe je de soep maakt onder hoge druk. Dat kan in een hoge druk pan, een Instant Pot of bijvoorbeeld een CrockPot.
Kan erwtensoep zuur worden?
Een oude volkswijsheid zegt dat je geen erwtensoep moet maken als het gaat onweren. Door onweer zou de erwtensoep zuur worden. Doorgaans hecht ik veel waarde aan oude volkswijsheden maar hier geloofde ik niet in. Nou, dat heb ik geweten. Een paar jaar terug heb ik eens erwtensoep gemaakt en laat in de avond heeft het zwaar geonweerd. En geloof het of niet maar de volgende dag was mijn erwtensoeerwtenp inderdaad zuur.
Op internet is erwtensoep en onweer een veel besproken onderwerp. De meningen over het hoe en waarom verschillen. De meest waarschijnlijke verklaring is dat voorafgaand aan onweer het klimaat vochtiger en broeierig is wat gunstige omstandigheden zijn voor bacteriën. Ook in de winter! Het afkoelen duurt door het broeierige weer ook nog eens langer dan normaal waardoor bacteriën nog meer kans krijgen. Hoe dan ook, ik maak geen erwtensoep meer als er onweer op komst is ;-))
Update januari 2025: nieuwe foto’s toegevoegd en recept uitgebreid met uitleg voor koken onder hoge druk.
Erwtensoep
Ingrediënten:
Soepbasis:
- 250 gr spliterwten
- 1½ liter koud water
- 2 bouillonblokjes
Vulling:
- 250 gr winterwortel, gewassen
- 200 gr knolselderij, geschild
- 200 gr prei, schoongemaakt
- 175 gr aardappel, geschild
- 100 gr ui, gepeld
Voor de garnering:
- 1 handje peterselie of fijngehakte bladselderij
- 1 rookworst
Keukengerei:
- 1 soeppan
- of
- 1 hoge druk pan, bijvoorbeeld een Instant Pot of CrockPot
Aan de slag:
- Spoel de spliterwten goed met koud water. Dit gaat het handigst in een zeef.
- Zet de spliterwten op met het koude water en breng aan de kook. Schep steeds het schuim eraf met een schuimspaan. Zodra het water kookt neemt het schuimen af, kan de pit lager en de deksel op de pan. Laat gedurende 90 minuten zachtjes koken. Tip: neem een ruime pan want door de groente verdubbeld straks het volume!Koken onder hoge druk: sluit na het afschuimen de pan, laat op druk komen en zet de timer op 30 minuten.
- Snij ondertussen alle groente:– de winterwortel in stukken en de stukken vervolgens overdwars in 4-en/kwarten. Snij in dunne plakjes,– de knolselderij in plakken en vervolgens in kleine blokjes,– de prei overlangs doormidden en vervolgens in dunne ringen,– de aardappel in kleine blokjes,– de ui doormidden en in ringen.
- Als de erwten gaar zijn voeg je de groente toe aan de spliterwten en laat nog eens 30 minuten koken. Roer af en toe even door.Koken onder hoge druk: laat de druk uit zichzelf afnemen (Natural Release). Dit duurt 10-15 minuten. Zodra de druk eraf is (ventiel is ingezakt) open je voorzichtig de pan en voeg de groente toe. Kook verder zoals hierboven aangegeven. Tip: doe na afloop van het koken onder hoge druk vooral geen Quick Release. De drap van de gare spliterwten wordt naar buiten geduwd en geef veel troep. Wil je echt niet zeg ik uit ervaring.Tip: de pan voor de groente opnieuw onder hoge druk brengen raad ik niet aan. De tijd van het op druk komen, koken en de Naturel Release geeft geen tijdwinst. Eventueel kan je de groente gelijk met de spliterwten meekoken maar hou er rekening mee dat ze dan wel heel zacht en gaar worden. Wat mij betreft te gaar.
- Voeg 2 bouillonblokjes toe en laat goed oplossen. Proef en breng naar behoefte op smaak met een extra (stukje) bouillonblok. Laat afkoelen en laat een nacht in de koelkast staan.
- Warm de erwtensoep rustig op. Roer af en toe even door en voeg indien nodig een beetje water toe. Warm een rookworst mee in de soep of in een aparte pan met heet water. Snij de rookworst in plakjes, schep de soep in de borden, leg er naar smaak rookworst in en garneer met peterselie of bladselderij. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Geef er plakken roggebrood met kaas of spek bij en je hebt een complete maaltijd.
- Erwtensoep kan goed worden ingevroren. Maak dus gerust een dubbele portie en stop in de vriezer voor een volgende keer.
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.