Erwtensoep - Oer-Hollandse winterkost.

Erwtensoep

Oer-Hollandse winterkost.
Direct naar het recept

Nadat ik vorige week de winterse stoofschotel heb gemaakt, had ik nog knolselderij en winterwortel over. Natuurlijk gooi ik geen eten weg en dus ben ik erwtensoep gaan maken. Geen gedoe met het meekoken van vlees maar gewoon een lekkere voedzame groentesoep. Gebruik je blokjes groente- in plaats van vleesbouillon dan heb je een heerlijke vegetarische erwtensoep.

Een oude volkswijsheid zegt dat je geen erwtensoep moet maken als het gaat onweren. Door onweer zou de erwtensoep zuur worden. Doorgaans hecht ik veel waarde aan oude volkswijsheden maar hier geloofde ik niet zo in. Nou, dat heb ik geweten. Een paar jaar terug heb ik eens erwtensoep gemaakt en laat in de avond heeft het zwaar geonweerd. En geloof het of niet maar de volgende dag was mijn erwtensoep inderdaad zuur.

Op internet is erwtensoep en onweer een veel besproken onderwerp. De meningen over het hoe en waarom verschillen maar de meest waarschijnlijke verklaring lijkt dat voorafgaand aan onweer het klimaat vochtiger en broeierig is waardoor bacteriën beter de kans krijgen. Ook in de winter! Het afkoelen duurt door het broeierige weer ook nog eens langer dan normaal waardoor bacteriën nog meer kans krijgen. Hoe dan ook, voor mij geen erwtensoep meer als er onweer op komst is.

Ik maak erwtensoep altijd een dag tevoren. Om de een of andere reden vind ik erwtensoep de volgende dag gewoon lekkerder. De smaken hebben de kans gekregen goed door elkaar te trekken, de soep lijkt beter gebonden en is steviger/voller van consistentie. Als het me een keer niet lukt om de soep tevoren te maken dan laat ik de soep in elk geval eerst helemaal afkoelen voordat ik hem opwarm voor gebruik. Direct na het koken lijkt het water nog niet voldoende gebonden aan het zetmeel van de spliterwten. Tijdens het afkoelen wordt de soep een dikke brij en ontstaat een goede binding.

Erwtensoep - Oer-Hollandse winterkost.

Erwtensoep

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

  • 250 gr spliterwten
  • liter koud water
  • 250 gr schoongemaakte winterwortel
  • 200 gr schoongemaakte knolselderij
  • 200 gr schoongemaakte prei
  • 175 gr geschilde aardappel
  • 100 gr schoongemaakte ui
  • bouillonblokjes
  • naar keuze: kleine eetlepel fijngehakte bladselderij

Aan de slag:

  • Spoel de spliterwten goed met koud water. Dit gaat het handigst in een zeef.
  • Zet de spliterwten op met het koude water en breng aan de kook. Schep steeds het schuim eraf met een schuimspaan. Zodra het water kookt neemt het schuimen af, kan de pit lager en de deksel op de pan. Laat gedurende 45 minuten zachtjes koken.
    N.B: neem een ruime pan want door de groente verdubbeld straks het volume!
  • Snij ondertussen alle groente:
    – de winterwortel in stukken en de stukken vervolgens overdwars in 4-en/kwarten. Snij in dunne plakjes,
    – de knolselderij in plakken en vervolgens in kleine blokjes,
    – de prei overlangs doormidden en vervolgens in dunne ringen,
    – de aardappel in kleine blokjes,
    – de ui doormidden en in ringen.
  • Voeg na 45 minuten de groente toe aan de spliterwten en laat nog eens 30 minuten koken. Roer af en toe even door.
  • Voeg 2 bouillonblokjes toe en laat goed oplossen. Proef en breng naar behoefte op smaak met een extra (stukje) bouillonblokje. Voeg naar keuze de gesneden bladselderij toe en laat nog even koken.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Geef er plakken roggebrood met kaas of spek bij en je hebt een complete maaltijd.
  2. Erwtensoep kan goed worden ingevroren. Maak dus gerust een dubbele portie en stop in de vriezer voor een volgende keer.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept