Erwtensoep
Waarom moet je erwtensoep een dag tevoren maken?
Na een nachtje in de koelkast is niet alleen de smaak beter, de soep is ook beter gebonden. Direct na het koken is het water nog niet voldoende gebonden aan het zetmeel van de spliterwten. Lukt het niet om de soep een dag tevoren te maken? Dan heb ik een quick fix voor je: koel de soep in koud water snel af en warm ‘m daarna weer op. Werkt prima!
Kan erwtensoep zuur worden?
Een oude volkswijsheid zegt dat je geen erwtensoep moet maken als het gaat onweren. Door onweer zou de erwtensoep zuur worden. Doorgaans hecht ik veel waarde aan oude volkswijsheden maar hier geloofde ik niet zo in. Nou, dat heb ik geweten. Een paar jaar terug heb ik eens erwtensoep gemaakt en laat in de avond heeft het zwaar geonweerd. En geloof het of niet maar de volgende dag was mijn erwtensoeerwtenp inderdaad zuur.
Op internet is erwtensoep en onweer een veel besproken onderwerp. De meningen over het hoe en waarom verschillen. De meest waarschijnlijke verklaring is dat voorafgaand aan onweer het klimaat vochtiger en broeierig is wat gunstige omstandigheden zijn voor bacteriën. Ook in de winter! Het afkoelen duurt door het broeierige weer ook nog eens langer dan normaal waardoor bacteriën nog meer kans krijgen. Hoe dan ook, ik maak geen erwtensoep meer als er onweer op komst is ;-))
Erwtensoep
Ingrediënten:
Soepbasis:
- 250 gr spliterwten
- 1½ liter koud water
- bouillonblokjes
Vulling:
- 250 gr winterwortel, gewassen
- 200 gr knolselderij, geschild
- 200 gr prei, schoongemaakt
- 175 gr aardappel, geschild
- 100 gr ui, gepeld
Voor de garnering:
- peterselie of fijngehakte bladselderij
- rookworst
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Spoel de spliterwten goed met koud water. Dit gaat het handigst in een zeef.
- Zet de spliterwten op met het koude water en breng aan de kook. Schep steeds het schuim eraf met een schuimspaan. Zodra het water kookt neemt het schuimen af, kan de pit lager en de deksel op de pan. Laat gedurende 45 minuten zachtjes koken. N.B: neem een ruime pan want door de groente verdubbeld straks het volume!
- Snij ondertussen alle groente:– de winterwortel in stukken en de stukken vervolgens overdwars in 4-en/kwarten. Snij in dunne plakjes,– de knolselderij in plakken en vervolgens in kleine blokjes,– de prei overlangs doormidden en vervolgens in dunne ringen,– de aardappel in kleine blokjes,– de ui doormidden en in ringen.
- Voeg na 45 minuten de groente toe aan de spliterwten en laat nog eens 30 minuten koken. Roer af en toe even door.
- Voeg 2 bouillonblokjes toe en laat goed oplossen. Proef en breng naar behoefte op smaak met een extra (stukje) bouillonblokje. Voeg naar keuze de gesneden bladselderij toe en laat nog even koken. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Geef er plakken roggebrood met kaas of spek bij en je hebt een complete maaltijd.
- Erwtensoep kan goed worden ingevroren. Maak dus gerust een dubbele portie en stop in de vriezer voor een volgende keer.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!