Empanadas - Bladerdeeghapjes gevuld met spinazie, feta en ovengedroogde tomaatjes.

Empanadas

Bladerdeeghapjes gevuld met spinazie, feta en ovengedroogde tomaatjes.
Direct naar het recept

In Nederland zijn we gek op saucijzenbroodjes. In Latijns-Amerika hebben ze empanadas. Een heerlijke vulling verpakt in brood- of bladerdeeg. De vulling kan bestaan uit vlees maar ook groente en kaas worden veel gebruikt. Inmiddels kennen we ze in Nederland ook. Heerlijk als snack of tussendoortje maar ook zeer geschikt als voorgerecht, lunch of avondmaaltijd.

Vandaag vul ik de empanadas met spinazie, feta en tomaatjes. Lekker hartig door de feta met een klein fris zuurtje van de tomaatjes. Zongedroogde tomaatjes uit de supermarkt zijn prima. Zelf in de oven gedroogde tomaatjes zijn veel subtieler en zachter van smaak. Daarom maak ik ze zelf volgens het recept van Yotam Ottolenghi dat ik eerder op de website heb geplaatst. Omdat ik van een luchtige en krokant korst hou, gebruik ik bladerdeeg in plaats van brooddeeg.

Van spinazie werd altijd gezegd dat het na gebruik niet opnieuw mocht worden opgewarmd. Dat advies is inmiddels veranderd. Het voedingsadviescentrum hanteert tegenwoordig als richtlijn: “Spinazie kan opnieuw worden opgewarmd. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 graden Celsius. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.” Uit onderzoek is namelijk gebleken dat nitriet (dat in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor onze gezondheid) met name ontstaat als spinazie langere tijd warm is. Door de kortere kooktijden van tegenwoordig en onze goede koelkasten krijgt nitriet veel minder kans om te ontstaan dan vroeger. Desalniettemin blijf ik voorzichtig met het opnieuw gebruiken en verwarmen van spinazie.

Empanadas - Bladerdeeghapjes gevuld met spinazie, feta en ovengedroogde tomaatjes.

Empanadas

Geef je waardering
Hoeveelheid: 8 empanadas

Ingrediënten: 

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 300 gram gewassen (wilde) spinazie
  • 1 teentje knoflook, schoongemaakt en geperst
  • klein uitje, gesnipperd
  • 2 eieren
  • 120 gr feta
  • <a href=”https://overetengesproken.nl/linzensalade-van-yotam-ottolenghi/” target=”_blank”>ovengedroogde tomaatjes of kant en klare zongedroogde tomaatjes
  • beetje melk, peper en zout
  • olijfolie
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Roerbak de spinazie in een koekenpan totdat de bladeren zijn geslonken. Schep de spinazie op een bord en laat afkoelen.
  • Pak het bladerdeeg uit de vriezer, haal de plakjes van elkaar en laat ontdooien.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui glazig. Voeg op het laatst wat geperste knoflook toe.
  • Knijp de spinazie goed uit om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken. Snij de spinazie grof en doe samen met de ui en knoflook in een kom.
  • Klop 1 ei los met een beetje melk. Voeg ook een klein beetje peper en zout toe. Roer het losgeklopte ei door de spinazie, verbrokkel de feta boven de kom en meng nogmaals.
  • Verdeel de vulling in 8 porties, druk elke portie goed samen en leg op elk plakje bladerdeeg een portie. Afhankelijk van het volume van de spinazie heb je misschien iets teveel vulling, maak dan 1-2 empanadas extra. Leg op elke vulling 3 tomaatjes met het snijvlak op de vulling. Vouw de plakjes bladerdeeg dicht, druk de randen goed aan en je hebt driehoekige empanadas. Heb je liever halfronde empanadas: steek cirkels uit de plakjes bladerdeeg, leg er vulling op en vouw dicht.
  • Klop een ei los en roer er wat zout door.
  • Leg de empanadas op een bakplaat, bestrijk met het losgeklopte en gezouten ei. Druk met een vork de zijkanten goed aan, zo krijg je gelijk een leuk sierrandje. Snij met een scherp mes een leuk patroon in de bovenzijde van de empanadas. Let op dat je niet door het deeg heen snijdt maar slechts tot halverwege. Zo’n patroon ziet er niet alleen leuk uit maar geeft het bladerdeeg ook de kans te rijzen en uit te zetten op de snijranden. Zonder patroon zou het op willekeurige plaatsen kunnen scheuren. Maak ook 1 of 2 gaatjes met de punt van je mes zodat de stoom kan ontsnappen. Schuif de bakplaat in een op 210°C hete lucht voorverwarmde oven. Bak gedurende 20 minuten mooi bruin en gaar. Zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 180°C.
  • Haal de empanadas uit de oven en server op een mooie schaal.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

Serveer per persoon 2 empanadas met een goed gevulde salade als lunch. Reken voor de avondmaaltijd een extra empanada per persoon en geef er gebakken aardappeltjes, frietjes of stokbrood met smeersels bij.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. A de Bruin schreef:

    Ziet er goed uit! Kleine tip, ze zijn ook kant en klaar te bestellen :), ook voor consumenten.

    1. Dank je wel. Vrijwel alles is tegenwoordig te bestellen. Makkelijk als je een keer geen tijd hebt maar zelf maken blijft gewoon leuk om te doen. En lekker, je bepaalt immers zelf welke ingrediënten je gebruikt.