Eerlijk eten - Boekreview

Eerlijk eten

Eerlijk eten is geen doorsnee kookboek. De ondertitel verklapt het al een beetje: tachtig makkelijke recepten met fairtrade ingrediënten. Het is een kookboek met een missie en neemt je mee ‘…in de wereld van Eerlijk eten en het verhaal achter al die mooie producten.’  Bovendien gaat de opbrengst van dit boek naar een kinderdagverblijf op een fairtrade theeplantage in Sri Lanka waar theearbeiders hun kinderen naartoe brengen wanneer zij gaan werken.

Hoe ziet het boek eruit?

Eerlijk eten is hardcover gebonden met soepele, matte pagina’s en een leeslintje. Het ligt prettig in de hand en eenmaal opengeslagen blijft het mooi open liggen. Het telt 278 pagina’s en bevat 80 recepten. Maar het blijft niet bij recepten alleen. Er is ook aandacht voor fairtrade producten en de verhalen erachter. Zo lees je ondermeer over quinoa, cacao, ananas en specerijen. Wist je bijvoorbeeld dat ‘…een ananasstruik pas na 2 jaar één vrucht levert en na die eerste oogst nog een keer vrucht kan dragen’?

Het is geen doorsnee glossy boek, je ziet gelijk dat het een eigen karakter heeft. De opmaak is fris en verzorgd en de smaakvolle foto’s nodigen uit om het gerecht te maken. Met behulp van symbolen is bij elk recept aangegeven of het vegan, glutenvrij, suikervrij of lactosevrij is. Achterin zit niet alleen een index op recept maar ook op ingrediënt. Erg handig!

Eerlijk eten - Boekreview
Eerlijk eten - Boekreview

Hoe zijn de recepten?

Dat Eerlijk eten niet saai of kleurloos hoeft te zijn bewijst dit boek. De recepten zijn stuk voor stuk verrassend. Neem bijvoorbeeld de quinoasalade met geitenkaas, garam masala-wedges met koriandermayonaise, bulgursalade met gerookte kip en granaatappel of quiche met abrikozen, geitenkaas en cashewnoten. Zonder uitzondering zijn de recepten helder beschreven en voorzien van een paginavullende foto. Er worden geen moeilijke of bijzondere technieken gebruikt, iedereen kan de recepten maken.

Eerlijk eten - Boekreview

Floortje Dessing besluit haar voorwoord met ‘..een product moet in de eerste plaats gewoon lekker zijn. Maar als er een mooi verhaal achter zit, smaakt het waarschijnlijk nóg beter.’  De makers van het boek leggen ‘eerlijk eten’ nog iets breder uit dan alleen het mooie verhaal. ‘Het is ook plantaardige en diervriendelijke keuzes maken. Minder vlees, gevogelte en vis eten omdat de productie daarvan zo belastend is voor het milieu en vaak gepaard gaat met dierenleed.’  Kortom, dit boek past helemaal in de huidige trend van duurzaamheid en helpt je met inspirerende recepten een flink eind op weg bij het maken van andere keuzes.

Bestel via bol.com jouw exemplaar van Eerlijk eten. Gratis verzending!

Eerlijk eten - Boekreview

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *