Drie in de pan
Drie in de pan: een echt Oud-Hollands gerecht. Kleine, dikke pannenkoekjes die met z’n drieën tegelijk in de koekenpan worden gebakken. Heerlijk als warm tussendoortje, lunch of toetje. Mijn moeder bakte ze vroeger nog weleens voor ons. Dat was smullen!
Beslag met gist of bakpoeder
Tegenwoordig hoor je niet vaak dat iemand drie in de pan heeft gemaakt. De reden daarvoor is misschien dat originele drie in de pan werden gemaakt met gistbeslag. Dat beslag moest dan zeker een uur rijzen op een warme plek. En tegenwoordig willen we vooral snel maar dat gaat helaas niet met gistbeslag. Jammer, want ze zijn echt lekker.
Maar, zoals met wel meer gerechten is er ook een snelle variant. Namelijk met bloem en bakpoeder of zelfrijzend bakmeel. Een prima alternatief maar als je voor de echte smaak gaat, raad ik je toch een gistbeslag aan. Tijdens de rijstijd zet gist een deel van de koolhydraten om in onder meer koolzuur. Dit proces laat het beslag niet alleen rijzen maar het verbetert ook de smaak.
Met bakpoeder ontstaat er weliswaar ook koolzuur maar niet doordat een deel van de bloem wordt omgezet. De bakpoeder zelf veranderd namelijk in koolzuur wanneer het met vocht in aanraking komt. Je ziet bijna gelijk de belletjes ontstaan. Je hebt dus wel lucht in je beslag maar geen effect op de smaak.
Snelle drie in de pan
Het recept van vandaag is de snelle variant. Stevig gevuld met appel, kaneel en rozijnen. Om het beslag in de pan te scheppen gebruik ik een juslepel. Zo heb je per schep een mooie hoeveelheid beslag zonder al teveel geklieder.
Smouters
Wist je dat ze in Zeeland deze kleine pannenkoekjes smouters noemen? De naam intrigeerde mij en heb geprobeerd uit te zoeken waarom ze smouters heten. Waarschijnlijk is dat omdat de Zeeuwen van oudsher smout gebruikten om de pannenkoekjes in te bakken. Ik had er nog nooit van gehoord maar het blijkt een andere benaming voor reuzel of niervet van een varken te zijn.
Drie in de pan
Ingrediënten:
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 325 ml halfvolle melk + eventueel wat extra
- 120 gr gewassen rozijnen, goed uitgelekt en drooggemaakt
- 2 à 3 (elstar) appeltjes
- 1 ei
- kaneel
- zout
- boter
Extra benodigdheden:
- koekenpan ø 24 cm
Aan de slag:
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine blokjes.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met een beetje kaneel en wat zout. Voeg het ei en een deel van de melk toe en mix onder toevoeging van de rest van de melk tot een stevig beslag. Roer de appelblokjes en de rozijnen door het beslag.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt een beetje boter en bak 1 proefexemplaar. Het beslag moet niet vloeien zoals bij pannenkoeken maar zachtjes uitzakken -eventueel geholpen door je lepel- tot een groot soort poffertje.Door het dikkere beslag hebben drie in de pan meer tijd nodig om te garen dan pannenkoeken. Hou het vuur daarom slechts halfhoog en geef ze de tijd. Keer niet eerder dan dat de bovenkant droog is en de onderkant mooi bruin. Keer en bak de bovenkant bruin en leg daarna op een bord.Tip: Was het beslag goed? Ga dan lekker door en bak steeds 3 stuks tegelijk in je pan. Was het beslag wat aan de dikke kant? Verdun het met wat extra melk. Liever een nog iets dikker beslag? Voeg dan wat extra zelfrijzend bakmeel toe.
- Serveer met witte basterdsuiker, stroop of honing.Eet smakelijk!
Tips:
- Bak naturel of gevulde pannenkoeken
- Of een rijkgevulde boerenpannenkoek met spek, kaas, tomaat en ui
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Fijn dit recept. Uit oma’s tijd.
Heb je ook het originele recept?
Voor een beslag met gist vervang je het zelfrijzend bakmeel door tarwebloem en wat gist. Instant gist werkt het makkelijkst. Voor een snelle rijs/ontwikkeling gebruik je een heel zakje instant gist (bedoeld voor 500 gr bloem), voor een langzamere rijs gebruik je de helft of zelfs nog minder. De hoeveelheid gist bepaalt niet alleen de snelheid maar ook de smaak.
Meer gist geeft een snellere rijs/ontwikkeling maar pas op, gebruik je teveel dan proef je de gist terug in de drie in de pan. Gebruik je minder gist dan heb je meer tijd nodig maar je wordt beloond met een betere smaak. Ik gebruik doorgaans 1/4-1/3 zakje. Tip: brooddeeg zie je echt rijzen, doordat beslag vloeibaar is zie je vooral bubbels ontstaan en in mindere mate vermeerdering van volume.
Is het beslag te dun? Voeg dan nog wat zelfrijzend bakmeel toe… Deze miste ik nog. Was echt te vloeibaar!
Te dun beslag is mij nog niet gebeurd met dit recept, vandaar dat ik het niet heb opgenomen. Heb het zojuist alsnog toegevoegd. Dank voor de tip.