Header Overetengesproken.nl
Drie in de pan

Drie in de pan

 |  Geen reacties
11 Shares

Drie in de pan: een echt Oud-Hollands gerecht. Kleine, dikke pannenkoekjes die met z’n drieën tegelijk in de koekenpan worden gebakken. Heerlijk als warm tussendoortje, lunch of toetje. Mijn moeder bakte ze vroeger nog weleens voor ons. Dat was smullen!

Tegenwoordig hoor je niet vaak dat iemand drie in de pan heeft gemaakt. De reden daarvoor is misschien dat de originele drie in de pan werden gemaakt van een gistbeslag. Dat beslag moest dan zeker een uur rijzen op een warme plek. En tegenwoordig willen we vooral snel en dat lukt dus niet met gistbeslag. Jammer, want ze zijn echt lekker.

Maar, zoals met wel meer gerechten is er ook een snelle variant. Namelijk met bloem en bakpoeder of zelfrijzend bakmeel. Een prima alternatief maar als je voor de echte smaak gaat, raad ik je toch een gistbeslag aan. Tijdens de rijstijd zet gist een deel van de koolhydraten om in onder meer koolzuur. Dit proces laat het beslag niet alleen rijzen maar het verbeterd ook de smaak. Met bakpoeder ontstaat er weliswaar ook koolzuur maar niet doordat een deel van de bloem wordt omgezet. De bakpoeder zelf veranderd namelijk in koolzuur wanneer het met vocht in aanraking komt. Je ziet bijna gelijk de belletjes ontstaan. Je hebt dus wel lucht in je beslag maar geen effect op de smaak.

Het recept van vandaag is de snelle variant. Stevig gevuld met appel, kaneel en rozijnen. Om het beslag in de pan te scheppen gebruik ik een juslepel. Zo heb je per schep een mooie hoeveelheid beslag zonder al teveel geklieder.

Drie in de pan - Oud-Hollandse kleine, dikke pannenkoekjes die met z'n drieën tegelijk in de koekenpan worden gebakken.

Drie in de pan

Kleine, dikke pannenkoekjes die met z'n drieën tegelijk in de koekenpan worden gebakken.
Hoeveelheid 18 stuks

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 7 gr bakpoeder
  • kaneel
  • 1 ei
  • 325 ml halfvolle melk + eventueel wat extra
  • 120 gr gewassen rozijnen
  • 2 à 3 (elstar) appeltjes
  • zout
  • boter

Extra benodigdheden:

  • koekenpan ø 24 cm

Aan de slag

  1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine blokjes.
  2. Meng de bloem met bakpoeder, beetje kaneel en wat zout. Voeg het ei en een deel van de melk toe en mix onder toevoeging van de rest van de melk tot een stevig beslag.
  3. Roer de appelblokjes en de rozijnen door het beslag.
  4. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt een beetje boter en bak 1 proefexemplaar. Het beslag moet niet vloeien zoals bij pannenkoeken maar zachtjes uitzakken -eventueel geholpen door je lepel- tot een groot soort poffertje.
  5. Door het dikkere beslag hebben drie in de pan meer tijd nodig om te garen dan pannenkoeken. Hou het vuur daarom slechts halfhoog en geef ze de tijd. Keer niet eerder dan dat de bovenkant droog is en de onderkant mooi bruin. Keer en bak de bovenkant bruin en leg daarna op een bord.
  6. Was het beslag goed? Ga dan lekker door en bak steeds 3 stuks tegelijk in je pan. Was het beslag wat aan de dikke kant? Verdun je beslag met wat extra melk en ga verder met bakken.

  7. Serveer met witte basterdsuiker, stroop of honing.

    Eet smakelijk!

Tips

Heb je nog drie in de pan over? Afgekoeld zijn ze ook lekker. Bewaar afgedekt met wat zilverfolie in de koelkast en eet de volgende dag bijvoorbeeld bij de lunch.

Geef een reactie