Header Overetengesproken.nl
DIY cruesli en granola

DIY cruesli en granola

 |  1 reactie
5 Shares

Eerst was er muesli toen kwam er cruesli en nu staat het schap met ontbijtgranen vol met granola. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Muesli bestaat uit graanvlokken zoals tarwe, gerst, haver en rogge aangevuld met wat noten, zaden en/of zuidvruchten. Cruesli is met suiker krokant gebakken muesli, vaak in grote brokken. Granola bestaat uit geroosterde havervlokken of havermout, noten, zaden en zuidvruchten. Voor het licht zoete smaakje wordt geen suiker maar honing, ahornsiroop (maple syrup) of bijvoorbeeld dadelstroop gebruikt.

Zonder een goed ontbijt ben ik nergens dus dat sla ik nooit over. ’s Winters eet ik graag een groot bord dampende havermoutpap maar ’s zomers kies ik meestal voor een ‘koel’ ontbijt. Bijvoorbeeld een smoothie, zwarterijstepap of muesli. Cruesli vind ik op zich wel lekker maar veel te zoet. Dus wat doe ik dan: zelf cruesli maken. En daarbij gebruik ik geen geraffineerde suiker maar honing of ahornsiroop. Omdat ik voor het recept van vandaag geen mengsel van granen heb gebruikt maar uitsluitend havermout kan ik mijn cruesli dus ook granola noemen. Tijdens het mengen verpulvert havermout enigszins waardoor je een fijne granola krijgt. Voor een grovere granola kan je beter havervlokken gebruiken.

DIY cruesli en granola - Met dit recept maak je deze lekkere ontbijtgranen heel simpel zelf. Jij bepaalt wat erin gaat en dus hoe lekker je ontbijt wordt.

Ingrediënten

  • 200 gr havermout en/of havervlokken
  • 40 gr blanke hazelnoten
  • 40 gr pecannoten
  • 25 gr geschaafde amandelen
  • 40 gr pompoenpitten
  • 75 gr Tijd voor ontbijt mango & kokos mix (o.a. AH)
  • 3-4 eetlepels (45-60 ml) ml honing, ahornsiroop of dadelstroop
  • kaneel, naar smaak

Aan de slag

Hak de hazelnoten en pecannoten grof en schep door de havermout of havervlokken. Voeg wat kaneel toe, schenk de honing erover en hussel door elkaar. Is de honing erg stug? Verwarm het dan heel even zodat het vloeibaarder en dus makkelijker te verdelen wordt.

Verdeel het mengsel gelijkmatig over een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat en schuif in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en rooster/bak gedurende 15 minuten. Voeg dan het amandelschaafsel toe en rooster/bak nog eens 5-10 minuten tot alles goudbruin en lekker krokant is. Schep tijdens het roosteren/bakken de massa meerdere keren om voor een gelijke bruining!

Laat de cruesli/granola helemaal afkoelen.

Snij eventueel de wat grotere stukken uit de mango & kokos-mix kleiner en schep samen met de pompoenpitten door de cruesli/granola. Bewaar in een luchtdichte pot of trommel.

Eet smakelijk!

Tip: Schep wat (magere) kwark in een schaaltje, schep er flink wat cruesli/granola op, garneer met een hand vers (zomer)fruit en schenk er nog wat ahornsiroop over. Smullen!!

Tip: In plaats van de kant en klare Tijd voor ontbijt mango & kokos-mix kan je natuurlijk ook rozijnen, geraspte kokos, stukjes pure chocolade en/of stukjes gedroogde abrikoos, dadel of vijg gebruiken.

Tip: Hou je van extra gevulde cruesli of granola? Voeg dan gewoon meer noten, zaden en/of zuidvruchten toe.

1 Reactie

  1. […] dit boodschappenlijstje heb ik onder andere granola en pulled chicken teriyaki gemaakt. Granola maak ik overigens elke twee weken, het is één van […]

Geef een reactie