DIY cruesli en granola
Wat is het verschil tussen muesli, cruesli en granola?
Alle drie bestaan ze uit graanvlokken zoals tarwe, gerst, haver en rogge aangevuld met noten, zaden en/of zuidvruchten. Muesli is eigenlijk de basisvariant: een niet verder bewerkt mengsel van deze ingrediënten. Voor granola worden de graanvlokken geroosterd en daarna gemengd met noten, zaden en zuidvruchten. Krokante muesli dus. Soms is granola licht gezoet met honing, ahornsiroop (maple syrup) of bijvoorbeeld dadelstroop. Cruesli is ook krokant maar extra gezoet. Vaak zijn het grotere brokken.
Zelf granola maken
Zelf granola maken is niet alleen makkelijk, het is ook super lekker. Kijk wat je lekker vindt en gebruik dat ik je granola. Zo gebruik ik havervlokken in plaats van een granenmix. Meng met een royale snuf kaneel en wat honing of agavesiroop en rooster in de oven. Voor extra crucnh en voedingswaarde voeg ik amandelen, pecannoten en pompoenpitten toe. Zuidvruchten en kokos zorgen voor een zoete touch. Heerlijk!
Zonder een goed ontbijt ben ik nergens dus dat sla ik nooit over. ’s Zomers kies ik meestal voor een ‘koel’ ontbijt. Bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt met granola, smoothie, zwarterijstepap of chiapudding met compôte en granola. ’s Winters eet ik graag een groot bord dampende havermoutpap.
DIY cruesli en granola
Ingrediënten:
- 200 gr havermout en/of havervlokken
- 40 gr blanke hazelnoten
- 40 gr pecannoten
- 25 gr amandelen
- 40 gr pompoenpitten
- 75 gr gedroogde vruchten en kokos
- 3-4 eetlepels honing of agavesiroop, 45-60 ml
- kaneel, naar smaak
Aan de slag:
- Hak de hazelnoten, pecannoten en amandelen grof en schep door de havermout of havervlokken. Voeg wat kaneel toe, schenk honing of agavesiroop erover en hussel door elkaar. Is de honing erg stug? Verwarm het dan heel even zodat het vloeibaarder en makkelijker te verdelen wordt.Tip: voor cruesli voeg je meer honing of agavesiroop toe en vorm tot grove brokken.
- Verdeel het mengsel gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven gedurende 20 minuten tot de granola goudbruin. Schep tijdens het roosteren/bakken de massa meerdere keren om voor een gelijkmatige bruining.
- Laat de cruesli/granola helemaal afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt de granola krokant.
- Snij de gedroogde vruchten en kokosvlokken in stukjes kleiner en schep samen met de pompoenpitten door de cruesli/granola. Bewaar in een luchtdichte pot of trommel. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.