DIY cruesli en granola - Met dit simpele recept maak je de lekkerste ontbijtgranen zelf. Jij bepaalt wat erin gaat en dus hoe lekker je ontbijt wordt.

DIY cruesli en granola

Met dit simpele recept maak je de lekkerste ontbijtgranen zelf. Jij bepaalt wat erin gaat en dus hoe lekker je ontbijt wordt.
Direct naar het recept

Eerst was er muesli toen kwam er cruesli en nu staat het schap met ontbijtgranen vol met granola. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Muesli bestaat uit graanvlokken zoals tarwe, gerst, haver en rogge aangevuld met wat noten, zaden en/of zuidvruchten. Cruesli is krokant gebakken zoete muesli, vaak in grote brokken. Granola bestaat uit geroosterde havervlokken of havermout, noten, zaden en zuidvruchten. Voor het licht zoete smaakje wordt geen suiker maar honing, ahornsiroop (maple syrup) of bijvoorbeeld dadelstroop gebruikt.

Zonder een goed ontbijt ben ik nergens dus dat sla ik nooit over. ’s Winters eet ik graag een groot bord dampende havermoutpap maar ’s zomers kies ik meestal voor een ‘koel’ ontbijt. Bijvoorbeeld een smoothie, zwarterijstepap of chiapudding met compôte en granola.

Cruesli vind ik lekker maar is mij al snel te zoet. Dus wat doe ik dan: zelf cruesli maken. En daarbij gebruik ik geen geraffineerde suiker maar honing of ahornsiroop. Omdat ik voor het recept van vandaag geen mengsel van granen heb gebruikt maar uitsluitend havermout kan ik mijn cruesli dus ook granola noemen. Voor een grovere granola kan je beter havervlokken gebruiken.

DIY cruesli en granola - Met dit simpele recept maak je de lekkerste ontbijtgranen zelf. Jij bepaalt wat erin gaat en dus hoe lekker je ontbijt wordt.
DIY cruesli en granola - Met dit simpele recept maak je de lekkerste ontbijtgranen zelf. Jij bepaalt wat erin gaat en dus hoe lekker je ontbijt wordt.

DIY cruesli en granola

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 1 pot granola

Ingrediënten: 

  • 200 gr havermout en/of havervlokken
  • 40 gr blanke hazelnoten
  • 40 gr pecannoten
  • 25 gr amandelen
  • 40 gr pompoenpitten
  • 75 gr gedroogde vruchten en kokos
  • 3-4 eetlepels (45-60 ml) ml honing, ahornsiroop of dadelstroop
  • kaneel, naar smaak

Aan de slag:

  • Hak de hazelnoten, pecannoten en amandelen grof en schep door de havermout of havervlokken. Voeg wat kaneel toe, schenk de honing erover en hussel door elkaar. Is de honing erg stug? Verwarm het dan heel even zodat het vloeibaarder en dus makkelijker te verdelen wordt.
  • Verdeel het mengsel gelijkmatig over een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Schuif in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en rooster/bak gedurende 20 minuten tot de granola goudbruin. Schep tijdens het roosteren/bakken de massa meerdere keren om voor een gelijke bruining!
  • Laat de cruesli/granola helemaal afkoelen.
  • Snij de gedroogde vruchten en kokosvlokken in stukjes kleiner en schep samen met de pompoenpitten door de cruesli/granola. Bewaar in een luchtdichte pot of trommel.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Noten, havermout, gedroogde vruchten en agavesiroop (alle ingrediënten voor deze granola dus) bestel ik graag bij KoRo.
  2. Voor de gedroogde vruchten gebruik ik graag mango, ananas en schijfjes appel. Maar je kan natuurlijk ook rozijnen, stukjes chocolade, gedroogde abrikoos, dadel of vijg gebruiken. Kies vooral wat je lekker vindt.
  3. Hou je van extra gevulde cruesli of granola? Voeg dan gewoon meer noten, zaden en/of zuidvruchten toe.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept