Dineren in een fort
De Hollandse Waterlinie, op school hebben we er tijdens de geschiedenislessen allemaal over gehoord. Sommige plekken ken je waarschijnlijk wel: Muiderslot, vestigingsteden Naarden, Gorinchem en Woudrichem. Wellicht heb je ook weleens een fort bezocht. Maar heb je er weleens gedineerd? Pop-up restaurant Sterk Water maakt dat mogelijk. En niet zomaar, zij openen deuren die normaal voor het publiek gesloten blijven. Zo dineerden wij in het Fort bij Rijnauwen in de omgeving van Bunnik. Dineren in een fort, een bijzondere ervaring die we niet snel zullen vergeten. Ik neem je mee in onze ervaring en vertel je er alles over.
Wat is de Hollandse Waterlinie
In de volksmond hebben we het vaak over de Hollandse Waterlinie maar dat is niet helemaal juist. Rond Amsterdam is er de De Stelling van Amsterdam en van Amsterdam tot aan de Biesbosch ligt de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beide waterlinies vormen samen de Hollandse Waterlinies. Een verdedigingswerk dat Amsterdam, Holland en Utrecht bescherming moest bieden tegen vijandelijke aanvallen. Een unieke militair verdedigingswerk van 200 kilometer lang met 96 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. Beide linies behoren inmiddels tot het UNESCO Werelderfgoed.
Fort bij Rijnauwen
Te midden van een uitgestrekt en prachtig natuurgebied van ruim 30 hectare is het Fort bij Rijnauwen het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort, gebouwd tussen 1868-1871, en de directe omgeving is niet vrij toegankelijk, het wandelgebied eromheen wel. Na de tweede wereldoorlog is het fort niet meer in gebruik als verdedigingswerk en wordt het beheerd door Staatsbosbeheer. Af en toe zijn er rondleidingen maar verder is het vooral de thuishaven van vele -bedreigde- planten en dieren.
Pop-up restaurant Sterk Water
Pop-up restaurant Sterk Water strijkt neer bij forten, kastelen en bijzondere plekken langs de Hollandse Waterlinies. Denk aan het Muiderslot, Fort bij Spijkerboor en Fort Rijnauwen. Op plekken die normaal gesproken niet vrij toegankelijk zijn serveert Sterk Water bijzondere diners. Voorafgaand aan het diner verken je de locatie en hoor, zie en lees je de verhalen die de omgeving tot leven brengen. Een ervaring die je niet snel vergeet.
Stipt op tijd werd de toegangspoort tot het fort geopend. Na een warm welkom met een heerlijk drankje werden we uitgenodigd voor een rondwandeling langs een uitgezette route. Langs de route stonden diverse borden met QR codes waarmee je podcasts kon luister. Zo kwamen we langs een haviksnest, dassenburcht en een veld vol daslook. Uiteraard op gepaste afstand om de rust voor de natuur en de dieren niet te verstoren. Aan het eind van de wandeling konden we -voorzien van lantaarns- verschillende ruimtes in het fort ontdekken.
Dineren in een fort
Door de wandeling en alle opgedane indrukken waren we wel toe aan een hapje en een drankje. De amuse -een kroketje van bijvangst- werd binnenkomst van het pop-up restaurant ludiek geserveerd in een krokettenautomaat. Niet alleen leuk gedaan, het was ook erg lekker. Goed idee ook om bijvangst te gebruiken.
De tafeltjes waren verdeeld over verschillende gezellig aangeklede ruimtes. Kleden op de vloer, gezellige aankleding en op alle tafels stonden flessen water, broodjes en een heerlijk smeersel te wachten. Genietend van het verse brood en een mocktail bekeken we het 5-gangen menu en een mysterieus envelopje dat we pas later mochten openen. Het menu beloofde veel goeds: gebakken koolrabi, soep van Hollandse asperges, gegrilde snoekbaars en zacht gegaard kalfsvlees. Het dessert was nog even een verrassing.
Verrassend en boeiend
Tijdens het diner werden we volop verrast. Bij de soep maakten we het mysterieuze envelopje open. De informatie legde een link tussen verdedigingswerken en asperges. Ik had nog niet eerder gehoord van aspergeversperringen. Vanaf nu eet ik geen asperge meer zonder even te glimlachen en te denken aan aspergeversperringen. Ook werd er nog een gedicht voorgedragen. Kortom, een verrassende en boeiende avond.
De gerechten
Er valt zoveel te vertellen over deze bijzondere avond dat ik haast zou vergeten dat we tussen alle indrukken door heerlijk hebben gegeten en gedronken. Bij het 5-gangen menu zit ook een volledig drankarrangement inbegrepen. Bij elke gang wordt een andere passende wijn of mockail geschonken. Michel was de Bob en hield het bij mocktails. Ik koos per gang waar ik zin in had. Heel fijn dat ik niet vooraf al hoefde te kiezen voor wijn of alcoholvrij.
Zonder uitzondering werden de gerechten prachtig opgediend en waren ze erg lekker. Koolrabi eet ik niet zo vaak, laat staan met vlierbloesemsaus en viseitjes. Een bijzondere en verrassende combinatie. De soep van Hollandse asperges was romig en zacht, de groene kruiden maakten het helemaal af. Normaal ben ik niet zo van de snoekbaars maar deze was echt lekker. De vis was stevig, de garnering van tomaat, sjalot, kappertjes en pijnboompitjes haalde niet alleen de kleur op, het gaf ook smaak en structuur. Een hele fijne combi die ik thuis zeker ook eens ga maken. Het urenlang gepekelde kalfsvlees dat vervolgens heel zacht was gegaard. Ohh, het smolt gewoon op je tong, echt verrukkelijk.
Voor het dessert kregen we een onderzetter op tafel met uitleg over de kringenwet uit 1853. Binnen een straal van 300 meter rond een fort mocht er niets worden gebouwd, gesloopt en gepland. In de volgende 600 meter mocht uitsluitend steen worden gebruikt voor de fundering, schoorsteen of het dak. In de derde kring -1000m- waren alle bouwmaterialen toegestaan maar bij dreiging zou alles zonder pardon worden platgegooid. Oeps, dat zijn geen halve maatregelen. Maar ja, de Hollandse waterlinies dienden de veiligheid van Holland en Utrecht.
Het dessert, crème brulée werd spectaculair opgediend met een sterretjesfontein en toepasselijke muziek. Een passend einde van een heerlijk avond. Na een kop koffie en thee gingen we voldaan op huis aan. En daar wachtte nog een laatste verrassing: via een feeëriek verlicht pad liepen we terug naar de poort van Fort Rijnauwen.
Wat wij ervan vonden
Uit eten gaan is altijd leuk en gezellig. Wil je graag iets meer of ben je geïnteresseerd in bijzondere plekken uit de Nederlands geschiedenis? Boek dan zeker een avond bij pop-up restaurant Sterk Water. Dineren in een fort is een bijzondere ervaring die je niet snel zult vergeten. Echt een aanrader om mee te maken!
Voor meer informatie en reserveringen: check de website van Sterk Water
Ons etentje bij Fort Rijnauwen was op uitnodiging.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.