Header Overetengesproken.nl
Dennekoeken

Dennekoeken

 |  21 reacties
1K Shares

Als kind ging ik ’s zomers zwemmen in het openluchtzwembad Crailoo in Hilversum. Met mooi weer was het daar heerlijk toeven. Je kon er zwemmen, zonnebaden en er was natuurlijk een loket waar je wat lekkers kon kopen. Nog niet zoals nu hele maaltijden maar wel een drankje, een lekkere snack of een koek. Ik kocht daar graag dennekoeken. Krokante, donkerbruine kruidkoeken die in mijn herinnering héél groot waren.

Op enig moment werd het zwembad gesloten omdat het onderhoud te duur werd. Super jammer natuurlijk. Gelukkig hoefden we de dennekoeken niet te missen want een plaatselijke banketbakker verkocht ze ook. En onlangs moest ik ineens aan die heerlijke dennekoeken van vroeger denken. Ik heb geprobeerd ze bij mij in de buurt te vinden maar helaas, de meeste mensen kennen ze niet eens. Kennen jullie ze?

Dennekoeken - Grote, krokante kruidkoeken met een gesuikerde bovenkant. Niet met kant en klare koekkruiden maar met een homemade kruidenmix.

Dennekoeken - Grote, krokante kruidkoeken met een gesuikerde bovenkant. Niet met kant en klare koekkruiden maar met een homemade kruidenmix.
5 van 2 stemmen
Print dit recept

Dennekoeken

Grote, krokante kruidkoeken met een gesuikerde bovenkant. Niet met kant en klare koekkruiden maar met een homemade kruidenmix.
Hoeveelheid 7 dennekoeken

Ingrediënten

  • 125 gr bloem
  • 65 gr koude roomboter
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 5 gr bakpoeder
  • flinke snuf zout
  • ruime theelepel gemengde kruiden
  • 2-2½ eetlepels koud water
  • kristalsuiker ter garnering

Voor de gemengde kruiden:

  • 3 ml kaneelpoeder
  • ¾-1 ml geraspte verse nootmuskaat
  • ¾-1 ml kruidnagelpoeder
  • ½ ml gemberpoeder
  • ½ ml anijspoeder

Extra benodigdheden:

  • voor het afmeten van de kruiden gebruik ik graag een maatlepeltje van 1 ml
  • steker ø 10 cm

Aan de slag

  1. Meng de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, het kruidenmengsel en zout goed door elkaar. Voeg de roomboter toe en snij met twee messen door het droge mengsel in kleine stukjes. Wrijf vervolgens met twee handen de boter en de droge massa tot een een soort crumble. Voeg 2 eetlepels water toe en kneed er snel een soepel deeg van. Kijk tijdens het kneden of je nog een ½ eetlepel water kunt toevoegen. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

  2. Kneed het deeg weer zacht en soepel, bestuif het werkvlak met wat bloem en rol uit tot een plak van 4-5 mm dik en steek er zoveel mogelijk rondjes uit. Leg de deegrondjes op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met het overgebleven deeg.
  3. Bestrijk de deegrondjes met water en bestrooi dik met kristalsuiker. Schuif de bakplaat in een op 170ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in 30 minuten gaar en bruin.
  4. Neem de dennekoeken uit de oven, leg op een taartrooster en laat afkoelen. Bewaar luchtdicht afgesloten.

    Eet smakelijk!

Tips

Voor een meer uitgesproken smaak kan je extra kruidnagel en/of nootmuskaat toevoegen. Durf te experimenteren, echte dennekoeken hebben een uitgesproken smaak!


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

21 Reacties

  1. Robert
    | Beantwoorden

    Ook in zwembad in Naarden werden ze verkocht (eind jaren 60).ineens herinnerde ik me de naam weer en na googlen kwam ik hier terecht. Zaten in grote, ronde, rode blikken. Lijkt wel of een lokale (Gooise) bakker ze maakte?

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ik dacht inderdaad ook dat het echt een Gooische specialiteit was. Onlangs hoorde ik echter dat de dennenkoeken ook ergens in -volgens mij- Twente werden verkocht. Ook bij een bosbad, dat dan weer wel. In de jaren 80 heb ik ze nog bij een bakker in Hilversum kunnen kopen, daarna nooit meer gezien of gegeten. Dus ben ik ze zelf maar gaan bakken…

  2. Jos Witteveen
    | Beantwoorden

    Leuk, ik ga je recept proberen!! 55 jaar geleden ging ik naar het Nieuw Lyceum in Hilversum en niet meteen het eerste jaar maar later toch heel veel gingen we tussen de middag naar Gijs. Gijs was een kleine uitspanning die volgens mij voornamelijk van de leerlingen van het Nieuwe Lyceum leefde 🙂 Je kon er sigaretten per stuk kopen! In die tijd leerde ik roken, nu ben ik er gelukkig vanaf. Maar ………. Gijs had DENNEKOEKEN en die waren lekker!!!!!!!!!! Ik heb ze nooit meer ergens terug gezien en nu ga ik dus proberen die smaak van lang geleden terug te halen dankzij jouw recept. BEDANKT Mariette!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Dat is leuk, ik heb ook op het Nieuwe Lyceum gezeten! Hele fijne tijd gehad daar. Jij schrijft over Gijs, wij gingen (18 jaar later dan jij) naar de boshut. Wellicht is dat dezelfde uitspanning want die leefde volgens mij ook van de leerlingen. Met ons liep altijd een zwarte labrador mee die Gijs heette, wellicht vernoemd? Ik ken de dennekoeken niet van school of van de boshut, wel van zwembad Crailoo. En net wat jij schrijft, daarna nooit meer kunnen vinden. Veel bakplezier als je ze gaat maken.

  3. Marianne
    | Beantwoorden

    Ja , inderdaad in het zwembad , maar dan Bosbad de Vuursche , tussen Baarn en Hilversum. Groot als een schotel en met suiker erop.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ja precies, zo groot als een schotel. Heerlijke koeken en heerlijke herinneringen.

  4. Puck
    | Beantwoorden

    Toevallig heb ik net een “Larense dennekoek” gekocht bij een kraampje van Tetteroo op de boerenmarkt.
    Ze zien er hetzelfde uit als de dennekoek van het zwembad en smaken zeker niet verkeerd!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Wat leuk dat je ze hebt kunnen kopen. Als ik weer eens in Laren ben ga zeker even bij Tetteroo langs. Misschien hebben ze de dennenkoeken ook wel in de winkel… Dank je wel voor de tip.

  5. Lliesb
    | Beantwoorden

    Ik ben de groooote dennenkoeken nooit vergeten. Maar heb ze ook nooit meer gevonden.
    Ik kwam ook in Crailoo vroeger, maar ik denk me de dennenkoeken te herinneren van het Baarns Bosbad.
    Een mooi zwembad vond ik dat toen. Maar wat een lekkere ándere koeken!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ja, mooie buitenbaden waren dat! Fijne herinneringen aan. En ja die dennenkoeken, zó lekker. Na de sluiting van Crailo heb ik ze nog een tijdje bij een bakker kunnen kopen maar nu zou ik niet weten waar ze te koop zijn. Dus dan maar zelf maken…

    • Ans
      | Beantwoorden

      Misschien lees ik er overheen maar op welk moment worden de kruiden toegevoegd? Ik neem aan redelijk aan het begin.

      • Mariette
        | Beantwoorden

        Beste Ans, je hebt helemaal gelijk het staat niet in het recept. Sorry! Inmiddels heb ik het recept aangepast. De kruiden moeten tegelijk met de bloem, suiker en andere ingrediënten worden toegevoegd.

  6. Ria Moree
    | Beantwoorden

    Bij de bakker in Schoonoord(drente) heb ik ze een paar jaar geleden gekocht. heel erg lekker, ga ze dan ook zeker bakken.

  7. Beppie de Rijke
    | Beantwoorden

    In zwembad in de Meerweg in Bussum, wat een lekkere koeken.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ah leuk, in de Meerweg in Bussum waren ze dus ook. Het is echt een regionale lekkernij! Dank je wel voor je reactie.

  8. Claudia
    | Beantwoorden

    Wat leuk om te lezen! Ik hoorde mijn ouders vroeger altijd over de dennenkoeken in Crailo! Ik ga dit recept zeker uitproberen, bedankt!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Wat leuk dat je ouders vroeger ook naar Crailo gingen!! Ben heel benieuwd wat je van de dennekoeken vindt. De originele dennekoeken hadden echt een uitgesproken smaak dus wees niet te zuinig met de kruiden!

  9. Renee
    | Beantwoorden

    In de 50 tig jaren zwembad Huizerweg in Bussum volgens mij grote kopeken voor 5 ct.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ja, in Bussum zullen ze ongetwijfeld ook verkocht zijn. Op een steenworp afstand van zwembad Crailoo waar ik ze vroeger altijd kocht. Leuk om te horen, bedankt voor je reactie!

  10. carla
    | Beantwoorden

    Ook veel goeie herinneringen aan de dennekoeken.
    Ook bij ons in het buiten zwembad te krijgen, en ik denk doordat ze groter waren dan de gewone koekjes dat het daar door leek alsof je een schat had ontdekt. En de smaak was zo apart.
    Zeker in mijn tijd waar je op woensdagmiddag 1 keer in de week, 2 koekjes met een halve reep kreeg,
    wat een traktatie, en dan de straat op en weer thuis komen als de lantaarnlampen aangingen.
    Want het huis moest toch wel schoon blijven voor als je vader in de avond thuiskwam.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ja, heel herkenbaar… Leuk om te lezen dat meer mensen goede herinneringen hebben aan de dennekoek, dank je wel!!

Geef een reactie