Header Overetengesproken.nl
Dennekoeken

Dennekoeken

 |  2 reacties
269 Shares

Als kind ging ik ’s zomers zwemmen in het openluchtzwembad Crailoo in Hilversum. Met mooi weer was het daar heerlijk toeven. Je kon er zwemmen, zonnebaden en er was natuurlijk een loket waar je wat lekkers kon kopen. Nog niet zoals nu hele maaltijden maar wel een drankje, een lekkere snack of een koek. Ik kocht daar graag dennekoeken. Krokante, donkerbruine kruidkoeken die in mijn herinnering héél groot waren.

Op enig moment werd het zwembad gesloten omdat het onderhoud te duur werd. Super jammer natuurlijk. Gelukkig hoefden we de dennekoeken niet te missen want een plaatselijke banketbakker verkocht ze ook. En onlangs moest ik ineens aan die heerlijke dennekoeken van vroeger denken. Ik heb geprobeerd ze bij mij in de buurt te vinden maar helaas, de meeste mensen kennen ze niet eens. Kennen jullie ze?

Dennekoeken - Grote, krokante kruidkoeken met een gesuikerde bovenkant. Niet met kant en klare koekkruiden maar met een homemade kruidenmix.

Dennekoeken

Grote, krokante kruidkoeken met een gesuikerde bovenkant. Niet met kant en klare koekkruiden maar met een homemade kruidenmix.
Hoeveelheid 7 dennekoeken

Ingrediënten

  • 125 gr bloem
  • 65 gr koude roomboter
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 5 gr bakpoeder
  • flinke snuf zout
  • ruime theelepel gemengde kruiden
  • 2-2½ eetlepels koud water
  • kristalsuiker ter garnering

Voor de gemengde kruiden:

  • 3 ml kaneelpoeder
  • ¾-1 ml geraspte verse nootmuskaat
  • ¾-1 ml kruidnagelpoeder
  • ½ ml gemberpoeder
  • ½ ml anijspoeder

Extra benodigdheden:

  • voor het afmeten van de kruiden gebruik ik graag een maatlepeltje van 1 ml
  • steker ø 10 cm

Aan de slag

  1. Meng de bloem, basterdsuiker, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg de roomboter toe en snij met twee messen door het droge mengsel in kleine stukjes. Wrijf vervolgens met twee handen de boter en de droge massa tot een een soort crumble. Voeg 2 eetlepels water toe en kneed er snel een soepel deeg van. Kijk tijdens het kneden of je nog een ½ eetlepel water kunt toevoegen. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Kneed het deeg weer zacht en soepel, bestuif het werkvlak met wat bloem en rol uit tot een plak van 4-5 mm dik en steek er zoveel mogelijk rondjes uit. Leg de deegrondjes op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met het overgebleven deeg.
  3. Bestrijk de deegrondjes met water en bestrooi dik met kristalsuiker. Schuif de bakplaat in een op 170ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in 30 minuten gaar en bruin.
  4. Neem de dennekoeken uit de oven, leg op een taartrooster en laat afkoelen. Bewaar luchtdicht afgesloten.

    Eet smakelijk!

Tips

Voor een meer uitgesproken smaak kan je extra kruidnagel en/of nootmuskaat toevoegen. Durf te experimenteren, echte dennenkoeken hebben een uitgesproken smaak!

2 Reacties

  1. carla
    | Beantwoorden

    Ook veel goeie herinneringen aan de dennekoeken.
    Ook bij ons in het buiten zwembad te krijgen, en ik denk doordat ze groter waren dan de gewone koekjes dat het daar door leek alsof je een schat had ontdekt. En de smaak was zo apart.
    Zeker in mijn tijd waar je op woensdagmiddag 1 keer in de week, 2 koekjes met een halve reep kreeg,
    wat een traktatie, en dan de straat op en weer thuis komen als de lantaarnlampen aangingen.
    Want het huis moest toch wel schoon blijven voor als je vader in de avond thuiskwam.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ja, heel herkenbaar… Leuk om te lezen dat meer mensen goede herinneringen hebben aan de dennekoek, dank je wel!!

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief