Dennekoeken - Grote, krokante kruidkoeken met een gesuikerde bovenkant. Niet met kant en klare koekkruiden maar met een homemade kruidenmix.

Dennekoeken

Deel dit recept/artikel!

Als kind ging ik ’s zomers zwemmen in het openluchtzwembad Crailoo in Hilversum. Met mooi weer was het daar goed toeven. Je kon er zwemmen, zonnebaden en er was natuurlijk een loket waar je wat lekkers kon kopen. Nog niet zoals nu hele maaltijden maar wel een drankje, een lekkere snack of een koek. Ik kocht daar graag dennekoeken. Krokante, donkerbruine kruidkoeken die in mijn herinnering héél groot waren.

Op enig moment werd het zwembad gesloten omdat het onderhoud te duur werd. Super jammer natuurlijk. Gelukkig hoefden we de dennekoeken niet te missen want een plaatselijke banketbakker verkocht ze ook. Onlangs moest ik ineens aan die heerlijke dennekoeken van vroeger denken. Ik heb geprobeerd ze bij mij in de buurt -omgeving Rotterdam- te vinden maar helaas, de meeste mensen kennen ze niet eens. Kennen jullie ze?

Zelf dennenkoeken bakken

Tja, dan maar zelf aan de bak. Om de juiste smaak te pakken te krijgen experimenteerde ik met de specerijenmix. De smaak doet een beetje denken aan speculaas maar is meer uitgesproken. Zo is kruidnagel bijvoorbeeld heel duidelijk aanwezig terwijl dat bij speculaas veel milder is. De lekkerste combinatie vond ik die van kaneel, geraspte verse nootmuskaat, kruidnagel, gember en anijs.

Onderstaand heb ik mijn recept voor je uitgewerkt. Maak de koeken en geniet ervan. Heel benieuwd te horen of jullie ook zulke warme herinneringen hebben aan dennenkoeken hebben…

Dennekoeken - Grote, krokante kruidkoeken met een gesuikerde bovenkant. Niet met kant en klare koekkruiden maar met een homemade kruidenmix.

Dennekoeken

5 uit 7 stemmen, stem ook
Grote, krokante kruidkoeken met een gesuikerde bovenkant. Niet met kant en klare koekkruiden maar met een homemade kruidenmix.
Hoeveelheid: 7 dennekoeken

Ingrediënten: 

  • 125 gr bloem
  • 65 gr koude roomboter
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 5 gr bakpoeder
  • flinke snuf zout
  • ruime theelepel gemengde kruiden
  • 2-2½ eetlepels koud water
  • kristalsuiker ter garnering

Voor de gemengde kruiden:

  • 3 ml kaneelpoeder
  • ¾-1 ml geraspte verse nootmuskaat
  • ¾-1 ml kruidnagelpoeder
  • ½ ml gemberpoeder
  • ½ ml anijspoeder
Tefal 5 Second Chopper

Tefal 5 Second Chopper

Duurzame hakmolen zonder stekker.
Hakt groenten, uien, verse kruiden en noten moeiteloos fijn.
Ook dips (zoals rode pesto, whipped feta), sauzen en vinaigrettes maak je met slechts enkele handbewegingen.
Slechts € 24,99
*advertentie

Keukengerei:

  • voor het afmeten van de kruiden gebruik ik graag een maatlepeltje van 1 ml
  • steker ø 10 cm

Aan de slag:

  • Meng de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, het kruidenmengsel en zout goed door elkaar. Voeg de roomboter toe en snij met twee messen door het droge mengsel in kleine stukjes. Wrijf vervolgens met twee handen de boter en de droge massa tot een een soort crumble. Voeg 2 eetlepels water toe en kneed er snel een soepel deeg van. Kijk tijdens het kneden of je nog een ½ eetlepel water kunt toevoegen. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Kneed het deeg weer zacht en soepel, bestuif het werkvlak met wat bloem en rol uit tot een plak van 4-5 mm dik en steek er zoveel mogelijk rondjes uit. Leg de deegrondjes op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met het overgebleven deeg.
  • Bestrijk de deegrondjes met water en bestrooi dik met kristalsuiker. Schuif de bakplaat in een op 170ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in 30 minuten gaar en bruin.
  • Neem de dennekoeken uit de oven, leg op een taartrooster en laat afkoelen. Bewaar luchtdicht afgesloten.
    Eet smakelijk!

Tips:

Voor een meer uitgesproken smaak kan je extra kruidnagel en/of nootmuskaat toevoegen. Gemalen venkelzaad en/of koriander is ook een fijne toevoeging. Durf te experimenteren, echte dennekoeken hebben een uitgesproken smaak!

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klik op de sterren en waardeer dit recept




58 reacties

  1. frans broes schreef:

    Beste Mariette.

    Ik ken de Dennenkoeken al 56 jaar ik ben banket bakker geweest en we maakten deze koeken veel in Haarlem, alleen wij gebruikten dennen kruiden uit een blik dacht van Backer en Co een heerlijke koek heb zelf het recept niet meer daar stond de doodstraf op vroeger dat dorst je niet als jochie van 14 , maar bedankt ik ga deze eerdaags maken je hoort het.

    grtjes Frans

    1. Leuk dat je ze zelf hebt gebakken! Recepten van de bakkerij mag je inderdaad niet delen. Jammer dat je het ook niet meer voor jezelf hebt. Hopelijk komt mijn versie dicht in de buurt. Heel benieuwd…

  2. Hai,

    Hoe kan ik de kruiden afgwegen? Krijg ik dezelfde verhoudingen als ik het in grammen maak en dan een theelepel pak hiervan?

    1. Goeie vraag! De specerijen in grammen afmeten of met behulp van een maatschepje verandert de verhouding niet. In plaats van een 1 ml maatschepje kan je ook een iets groter maatschepje, een lepeltje, de weegschaal of wat je ook maar handig vindt gebruiken. Afhankelijk van het formaat maak je meer of minder specerijenmix. Goed afgesloten kan je de kruidenmix -net als bijvoorbeeld speculaaskruiden- prima bewaren.

      In het recept gebruik je een ruime theelepel van de gemaakte kruidenmix.

  3. Tineke schreef:

    Wat grappig dit alles te lezen. Mijn herinnering gaat naar de jaren 1960/1970 bij zwembad het Witte Huis in Nieuw Loosdrecht. Een grote dennenkoek met een flesje Joy. Zo’n buik flesje.

    1. Ah ja, het Witte Huis. Ik ben daar nooit bij het zwembad geweest maar ken de verhalen. Heerlijk dat soort herinneringen.

  4. Sophia schreef:

    Jaaaaaa, denne(n)koeken. Ik zocht het recept en vond het hier. Na een mooie wandeling in de jaren 50/60 met mijn ouders en broer en zussen aten we dennekoeken en dronken warme chocomel met slagroom in het Spiehuis aan de Biltseweg in Soest. Ze waren idd groot en lekker. Goede tijden!! Dank voor het plaatsen van het recept!

    1. Geniet ervan en denk met warmte terug aan de dennenkoeken in het Spiehuis. Zo waardevol dat soort herinneringen.

  5. Jaaa, dennenkoeken. Ook mijn herinnering aan het buiten zwemmen. Maar daan in Loenen o.d. Veluwe. Heeeerlijk

  6. Deze ga ik zeker maken. Wij kochten ze in het zwembad brediusbad in Amsterdam. Ook zo in 1968 en al die jaren erna. Idd super groot waren ze voor f 0,25 per stuk. Heerlijk eerst zwemmen en dan wat halen bij het loket en daarna weer zwemmen. 😊Maar weet niet meer of er suiker bovenop zat. Dus zal deze gaan bakken.🤞👍

    1. Precies, super groot voor slechts een kwartje. Leuk dat je ze zelf gaat maken, succes en alvast eet smakelijk!

      1. Theehuis t bluck op de hei bij laten
        Dennekoeken
        Fiets er voor naar toe

        1. Ja theehuis Bluck. Inmiddels alweer een tijdje niet meer geweest. Snel maar weer eens doen. Al was het maar voor de dennekoeken…

  7. Ook voor mij een mooie jeugdherinnering. Zo’n 44 jaar geleden op schoolreisje naar Ermelo en zwemmen in Putten waar deze koeken verkocht werden. Na vele jaren verkrijgbaar bij de plaatselijke bakker, maar daar ook niet meer te krijgen.
    Bedankt voor dit recept. Ik ga ze heel gauw een keer bakken en dan in gedachten weer terug naar mijn lagere schooltijd!

    1. Zo leuk dat deze koeken zoveel herinneringen oproepen. Zeker een keer bakken, wij zijn er echt gek op!

  8. wallenburg schreef:

    zo herkenbaar
    wij haalden ze in loosdrecht.daar zat op de loosdrechtsedijk een heel klein winkeltje en was het als we gingen zwemmen bij de otter een ware traktatie.

    1. Dat ze dennenkoeken ook op de Loosdrechtsedijk werden verkocht wist ik niet. Leuk om te horen, dank je wel. En ja inderdaad, altijd een traktatie om zo’n dennekoek te mogen eten. Goede herinneringen aan.

  9. Willen en Erna Boer schreef:

    Owwww wat leuk, en zo herkenbaar van velen uit het gooi.
    Verder lezen en dan maar hopen dat Crailoo nog voorbij komt en dan speciaal bij jouw uitkomt 😛
    Voor Hilversummers de koek der dennenkoeken en nooit ergens anders kunnen vinden.
    We gaan kijken of we hem kunnen na maken .
    Mariette, vandaag kwamen we jouw site tegen.
    Wat een heerlijke gerechten deel je en gaan daar zeker gebruik van maken.
    Thnxxxxxxx
    Dikke knuffffff,
    Willem en Erna xxx

    1. Ja dennekoeken en Crailo zijn voor mij ook onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Succes met bakken van de koeken. Leuk om te horen dat jullie enthousiast zijn over mijn site, dank je wel!

      1. Saskia schreef:

        Ik heb in januari een Dennekoek gegeten in het restaurant bij Singer museum in Laren. Waren heerlijk!

        1. Wat leuk dat Singer Laren ze in het assortiment heeft. Volgende keer dat we daar weer zijn weet ik wat ik bij de koffie neem…

  10. Peter Winkel schreef:

    Ik was gisteren op de Verse Zeevismarkt in Den Oever. Bij een kraam met streekproducten trof ik de roemruchte dennekoek. Heeeerlijk. Gebakken door Edwin Bellis, die een bakkerij heeft in Hippolytushoef.

    1. Wat leuk om te horen dat ze ook in de kop van Noord-Holland verkrijgbaar zijn. Dank je wel.

    2. Pieter schreef:

      Jaaa dennenkoeken. Op de fiets door het Spaanderswoud. Dan in het theehuisje vlakbij het melkhuisje een gehaktbal met plakje zuur, of zo’n hele grote dennenkoek! Altijd feest bij die lieve wat oudere mensen.

  11. geweldig lekkere koeken waren dat wij waren altijd in zwembad sijsjesberg in Huizen elke keer weer zo,n lekkere dennekoek met grove suiker erop

    1. kaatje schreef:

      deze ‘ouderwetse’ dennenkoeken zijn nog te koop bij theehuis ‘t bluk in laren/hilversum. ook voor mij een zoete herinnering van vroeger. lange wandelingen op de hei en dan ranja met een dennenkoek bij ‘t bluk

      1. Ja fijne herinneringen zijn dat hè! Laatst tipte iemand me ook al dat ze bij ’t Bluk de dennekoeken nog verkopen. Zojuist even op hun website gekeken en inderdaad. Snel maar weer eens bij ’t Bluk langs. Is echt jaren geleden dat ik daar voor het laatst was…

        1. Jeanine schreef:

          Afgelopen donderdag ook bij ‘t Bluk dennenkoek gegeten 😃. Lekker hoor! Ik ken ze ook van vroeger, maar ik weet niet meer waar we die kregen. Er stond een paar jaar geleden een recept in de krant en toen heb ik ze ook een keer gebakken. Leuk om ze hier ook weer tegen te komen inclusief de nostalgie er omheen!

        2. Koek met een herinnering noem ik ze altijd. Brengt je weer even terug naar vervlogen tijden, love it!

  12. Ingrid schreef:

    Wij kopen ze heel af en toe bij theehuis Bluk (op de hei). Alleen in mijn gedachten waren ze in zwembad Crailo veeeel groter.

    1. Bij theehuis Bluk, hmmm, daar moet ik dan toch maar weer eens langsgaan. Dank je wel voor de tip. En ja, ook in mijn herinnering waren het mega grote koeken in Crailoo.

  13. Robert schreef:

    Ook in zwembad in Naarden werden ze verkocht (eind jaren 60).ineens herinnerde ik me de naam weer en na googlen kwam ik hier terecht. Zaten in grote, ronde, rode blikken. Lijkt wel of een lokale (Gooise) bakker ze maakte?

    1. Ik dacht inderdaad ook dat het echt een Gooische specialiteit was. Onlangs hoorde ik echter dat de dennenkoeken ook ergens in -volgens mij- Twente werden verkocht. Ook bij een bosbad, dat dan weer wel. In de jaren 80 heb ik ze nog bij een bakker in Hilversum kunnen kopen, daarna nooit meer gezien of gegeten. Dus ben ik ze zelf maar gaan bakken…

  14. Jos Witteveen schreef:

    Leuk, ik ga je recept proberen!! 55 jaar geleden ging ik naar het Nieuw Lyceum in Hilversum en niet meteen het eerste jaar maar later toch heel veel gingen we tussen de middag naar Gijs. Gijs was een kleine uitspanning die volgens mij voornamelijk van de leerlingen van het Nieuwe Lyceum leefde 🙂 Je kon er sigaretten per stuk kopen! In die tijd leerde ik roken, nu ben ik er gelukkig vanaf. Maar ………. Gijs had DENNEKOEKEN en die waren lekker!!!!!!!!!! Ik heb ze nooit meer ergens terug gezien en nu ga ik dus proberen die smaak van lang geleden terug te halen dankzij jouw recept. BEDANKT Mariette!

    1. Dat is leuk, ik heb ook op het Nieuwe Lyceum gezeten! Hele fijne tijd gehad daar. Jij schrijft over Gijs, wij gingen (18 jaar later dan jij) naar de boshut. Wellicht is dat dezelfde uitspanning want die leefde volgens mij ook van de leerlingen. Met ons liep altijd een zwarte labrador mee die Gijs heette, wellicht vernoemd? Ik ken de dennekoeken niet van school of van de boshut, wel van zwembad Crailoo. En net wat jij schrijft, daarna nooit meer kunnen vinden. Veel bakplezier als je ze gaat maken.

  15. Marianne schreef:

    Ja , inderdaad in het zwembad , maar dan Bosbad de Vuursche , tussen Baarn en Hilversum. Groot als een schotel en met suiker erop.

  16. Toevallig heb ik net een “Larense dennekoek” gekocht bij een kraampje van Tetteroo op de boerenmarkt.
    Ze zien er hetzelfde uit als de dennekoek van het zwembad en smaken zeker niet verkeerd!

    1. Wat leuk dat je ze hebt kunnen kopen. Als ik weer eens in Laren ben ga zeker even bij Tetteroo langs. Misschien hebben ze de dennenkoeken ook wel in de winkel… Dank je wel voor de tip.

  17. Lliesb schreef:

    Ik ben de groooote dennenkoeken nooit vergeten. Maar heb ze ook nooit meer gevonden.
    Ik kwam ook in Crailoo vroeger, maar ik denk me de dennenkoeken te herinneren van het Baarns Bosbad.
    Een mooi zwembad vond ik dat toen. Maar wat een lekkere ándere koeken!

    1. Ja, mooie buitenbaden waren dat! Fijne herinneringen aan. En ja die dennenkoeken, zó lekker. Na de sluiting van Crailo heb ik ze nog een tijdje bij een bakker kunnen kopen maar nu zou ik niet weten waar ze te koop zijn. Dus dan maar zelf maken…

      1. Hoihoi allemaal, óók in het Jan van Galenbaf in Amsterdam verkocht de dennenkoeken! Toen (ehh sorry in de 70er jaren) wisten wij niet waar het vandaan kwam, maar wél dat ze zéér geliefd waren. Geen brood mee naar zwemmiddag maar Dennenkoeken! Toptijd in álles.

        1. Precies dat dus. Naar het zwembad en niks lunchen met brood van thuis maar genieten van grote dennekoeken. Waren ook niet duur in mijn herinnering. Ja, was een mooie tijd!

    2. Misschien lees ik er overheen maar op welk moment worden de kruiden toegevoegd? Ik neem aan redelijk aan het begin.

      1. Beste Ans, je hebt helemaal gelijk het staat niet in het recept. Sorry! Inmiddels heb ik het recept aangepast. De kruiden moeten tegelijk met de bloem, suiker en andere ingrediënten worden toegevoegd.

  18. Ria Moree schreef:

    Bij de bakker in Schoonoord(drente) heb ik ze een paar jaar geleden gekocht. heel erg lekker, ga ze dan ook zeker bakken.

  19. Beppie de Rijke schreef:

    In zwembad in de Meerweg in Bussum, wat een lekkere koeken.

    1. Ah leuk, in de Meerweg in Bussum waren ze dus ook. Het is echt een regionale lekkernij! Dank je wel voor je reactie.

  20. Claudia schreef:

    Wat leuk om te lezen! Ik hoorde mijn ouders vroeger altijd over de dennenkoeken in Crailo! Ik ga dit recept zeker uitproberen, bedankt!

    1. Wat leuk dat je ouders vroeger ook naar Crailo gingen!! Ben heel benieuwd wat je van de dennekoeken vindt. De originele dennekoeken hadden echt een uitgesproken smaak dus wees niet te zuinig met de kruiden!

  21. In de 50 tig jaren zwembad Huizerweg in Bussum volgens mij grote kopeken voor 5 ct.

    1. Ja, in Bussum zullen ze ongetwijfeld ook verkocht zijn. Op een steenworp afstand van zwembad Crailoo waar ik ze vroeger altijd kocht. Leuk om te horen, bedankt voor je reactie!

  22. Ook veel goeie herinneringen aan de dennekoeken.
    Ook bij ons in het buiten zwembad te krijgen, en ik denk doordat ze groter waren dan de gewone koekjes dat het daar door leek alsof je een schat had ontdekt. En de smaak was zo apart.
    Zeker in mijn tijd waar je op woensdagmiddag 1 keer in de week, 2 koekjes met een halve reep kreeg,
    wat een traktatie, en dan de straat op en weer thuis komen als de lantaarnlampen aangingen.
    Want het huis moest toch wel schoon blijven voor als je vader in de avond thuiskwam.

    1. Ja, heel herkenbaar… Leuk om te lezen dat meer mensen goede herinneringen hebben aan de dennekoek, dank je wel!!