De Syrische keuken van Imad
De Syrische keuken van Imad is in alle opzichten een unieke kookboek. Chef-kok Imad Alarnab’s leven van succesvolle ondernemer veranderde plotsklaps naar dat van vluchteling. Na veel omzwervingen en ontberingen weet hij London te bereiken. Het lukt hem zijn gezin over te laten komen en opent in London zijn restaurant Imad’s Syrian Kitchen. In De Syrische keuken van Imad bundelt hij zijn recepten en deelt zijn verhaal. Een indrukwekkend en indringend kookboek dat iedereen met liefde voor de Arabische keuken in huis moet hebben!

De Syrische keuken van Imad door Imad Alarnab
Nog niet eerder las ik zo’n indrukwekkend voorwoord in een kookboek. Met maar liefst 8 pagina’s is het denk ik ook het langste voorwoord dat ik in een kookboek ben tegengekomen. Vanaf de eerste letter werd ik geboeid en heb het ademloos gelezen. Niet alleen het voorwoord maar het hele boek…
Tussen de recepten door vertelt Imad op indrukwekkende wijze over Damascus, zijn familie en zijn reis naar Engeland. Ook legt hij uit hoe moeilijk het voor Syriërs was om onder Assads regime hoop te houden op veranderingen. Inmiddels is het regime van Assad omver geworpen. De tijd zal uitwijzen hoe Syrië zich in deze nieuwe situatie ontwikkelt.
Het zal je inmiddels duidelijk zijn: met maar liefst 256 pagina’s is De Syrische keuken van Imad zoveel meer dan een kookboek. Het is een uniek eerbetoon aan Syrische gerechten, het Syrische volk en aan hoe Syrië ooit was. Wij houden heel erg van de Arabische keuken en ik maak geregeld Arabische gerechten. Na het lezen van De Syrische keuken van Imad heeft de Arabische keuken er voor ons een nieuwe dimensie bij.
De recepten
Imad begint de recepten met een hoofdstuk over belangrijke smaakmakers in de Syrische keuken. Denk aan baharat, dukkah, korianderolie en sinaasappelolie. Daarna gaat hij door met basisrecepten zoals tahinsaus, bulgur, riz shaeiria (gekruide rijst) en shata (chilisaus).
Na de inleidende recepten kun je aan de slag met voorgerechten, mezze & dips, hoofdgerechten, desserts en drankjes. Mujadara (bulgur met bruine linzen), hummus bellahma (hummus met kruidig lamsgehakt), fasulia bil zayt (haricots verts met tomatensaus), kebab hindi (lamsköfte in rijke tomatensaus), mtuma (geplette nieuwe aardappels), manzilat betinjan (aubergine met lamsgehakt) en jirjir (rucolasalade met halloumi). Het klinkt niet allen lekker, als je de foto’s ziet loopt het water je in de mond.
Een Arabische maaltijd is niet compleet zonder toetje. Daar is dus ook uitgebreid aandacht voor. Baklava uiteraard maar ook zoete dadel-tahindip, tamriah (dadels met koekjes), besbusi (griesmeelcake) en knafeh nableseh (met kataifideeg met siroop en kaas).
Je maaltijd maak je compleet met een glas kamun (soort thee van citroen en komijn), chai, tamarindesap of Syrische koffie.
De Syrische keuken van Imad wil je hebben!
De Syrische keuken van Imad is een prachtig kookboek dat gelijk ook een inkijkje geeft in het leven van Syriërs in de afgelopen jaren. Na jaren van onderdrukking staat Syrië nu hopelijk aan de vooravond van een revival. Eten is zo’n belangrijk onderdeel de Syrische cultuur dat er culinair waarschijnlijk ook een interessante tijd aanbreekt. Wij thuis kunnen nu al genieten van al het lekkers waar Syriërs dagelijks van genieten. De Syrische keuken van Imad is een must-have voor iedereen die houdt van authentieke Arabische gerechten.
Over Imad Alarnab
Het leven van chef-kok Imad veranderde in korte tijd van geslaagd ondernemer in Damascus naar vluchteling onderweg naar het Verenigd Koninkrijk. Gemarteld en als door een wonder gered zag hij geen andere uitweg dan vluchten. Via Libanon, Griekenland en Calais bereikt hij na een uitputtende, pijnlijke en angstige tocht uiteindelijk Engeland. Een jaar na zijn vlucht lukt het hem om zijn gezin over te laten komen.
Inmiddels heeft Imad in Londen zijn eigen restaurant geopend: Imad’s Syrian Kitchen.
Dit artikel kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Het is altijd fascinerend hoe eten een cultuur weerspiegelt en verhalen vertelt. Imad’s reis brengt dit perfect naar voren. De Syrische keuken staat zeker op mijn lijst om te proberen tijdens mijn volgende reis.
Ja mooi hè! Benieuwd wat je van de Syrische keuken vindt.