Bij Restaurant De Proefstand koken ze met oog voor de seizoenen en zoveel mogelijk lokaal. Genieten is hier de norm. Echt een aanrader!

De Proefstand

In de Nieuwe Maas, onder de rook van Rotterdam, vind je op het prachtige eiland De Zaag Restaurant De Proefstand. Met oog voor de seizoenen en zoveel mogelijk lokale ingrediënten koken ze de sterren van de hemel. In alle rust genieten van heerlijke gerechten met vaak verrassende ingrediënten is hier de norm. Wij kijken terug op een heerlijke avond en komen graag weer terug. Lees mijn review voor onze complete ervaring.

Restaurant De Proefstand

Eiland De Zaag

Op weg naar Kinderdijk komen we altijd langs eiland De Zaag. Gek genoeg zijn we er nog nooit op geweest. Maar wat een ontdekking is dat. Industrieel erfgoed gaat hand in hand met een prachtig natuurgebied. Je verwacht het misschien niet maar er ligt meer dan 5 km aan wandelpad om de natuur van De Zaag te ontdekken! En je vindt er Restaurant De Proefstand.

Restaurant De Proefstand

Restaurant De Proefstand is gevestigd in de voormalige kantine van de Bolnes motorenfabriek. De inrichting is met zorg en oog voor detail gekozen. Zo is naast de bar een prachtige doorkijk naar de machinefabriek gemaakt. Vele kleine details verwijzen naar het industriële verleden. De sfeer is relaxed en ongedwongen. Met voldoende ruimte rond de tafels voel je je helemaal op je gemak en kun je in alle rust met elkaar praten.

De menukaart

Elke maand kijkt de keuken welke ingrediënten in het seizoen zijn en stelt daarmee het menu samen. Evengoed is ijs en wederdienende het motto. De natuur is weerbarstig, het kan dus maar zo gebeuren dat de aanlevering anders is dan gedacht. Een vaste kaart is er daarom niet, het menu kan dagelijks verschillen.

Lokale leveranciers

Ingrediënten worden zoveel mogelijk lokaal ingekocht. Kruiden, bloemen en garnering worden in de eigen pluktuin geplukt. Terwijl wij kwamen aanlopen zagen we één van de chefs hiermee bezig. Dat je dan even later het resultaat op je bord terugziet is zo mooi.

Aperitief

We begonnen ons culinaire Proefstand avontuur met een hapje en een drankje. Michel koos voor Bolnes bier, ik was nieuwsgierig naar de kweeperen cider. Erbij bestelden we huisgemaakte bitterballen en kaasballen. Wow wat een begin! Tip: wat er ook gebeurt sla de kaasbal nooit over. Echt, zo luchtig en zo smaakvol. Wil je gewoon proeven.

Aperitief De Proefstand

De gerechten

Na het aperitief kregen we een viergangenmenu. Ik koos voor de totaal ervaring met passende wijn pairings. Heel fijn: De Proefstand schenkt ook halfjes. Hele glazen vind ik teveel bij een 4-gangen menu, halfjes is echt perfect. Michel koos voor alcoholvrij.

Voor- en tussengerecht

We begonnen met een prachtig gerecht van groene en gele courgette met schapenyoghurt, feta, verse kruiden en bloemen. Erbij een schaaltje zuurdesembrood gevuld met olijven en een schaaltje opgeklopte boter. Zó lekker.

Daarna volgde een prachtig opgemaakt bordje met wilde gans, crème van biet, kers en Oost-Indische kers. Botermals en heerlijk van smaak. Heel bijzonder was het sap van bieten en rabarber dat Michel erbij dronk. Zou graag thuis zo’n flesje in de koelkast hebben staan.

Hoofd- en kaasgerecht

Het hoofdgerecht van zeeduivel, prei en codium (zeewier) was spot on. Zo zacht heb ik zeeduivel nog niet eerder gegeten. Smolt zo ongeveer op de tong. De beurre blanc van koji was om door een ringetje te halen. Erbij kregen we aardappel keizerinnen (vroege aardappels zoals bijvoorbeeld Opperdoezer Ronde) met hollandaise saus en een salade van bataviasla, vers boontjes en erwtjes.  

Of we misschien nog een kaasgerecht wilden voordat we afsluiten met het dessert. Het was allemaal zo lekker en we zaten zo te genieten dus ja, graag. De chef had prachtige verse abrikozen en completeerde dat met abrikozenjam, burrata en een crumble van pijnboompitten.

Dessert

En toen waren we alweer toe aan het dessert. IJs van schapenyoghurt met rood fruit en gekarameliseerde witte chocolade. Een prachtige finale van een heerlijk diner. We sloten af met een kop thee en reden meer dan voldaan terug naar huis.

Dessert De Proefstand

Dikke aanrader om te gaan eten bij De Proefstand

Duurzaamheid, koken met de seizoenen, lokaal inkopen het is een hot topic tegenwoordig. Wat ons heel erg aanspreekt is dat ze dat bij De Proefstand niet verkopen, het wordt echt gedragen en dat voel en ervaar je in alles. De prachtige locatie, het gastvrije personeel, het eten, het klopt gewoon allemaal.

Wij hebben een heerlijke avond gehad met prachtige gerechten, mooie bijpassende natuurwijnen en non-alcoholische drankjes. Wat ons betreft een dikke aanrader om te gaan eten bij De Proefstand! Onderstaand deel ik de gegevens zodat je niet hoeft te zoeken maar direct telefonisch of online kunt reserveren.

Restaurant De Proefstand
Zaag 55
2931 LD Krimpen aan de Lek
tel: 06 – 22 566 049

Goed om te weten:
* do-za geopend voor diner
* za-zo kan je ook komen lunchen
* vrijdagmiddag kan je er terecht voor een heerlijke vrimibo
* bij mooi weer is het terras open

Restaurant De Proefstand

Ons diner bij De Proefstand was op uitnoding.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *