De lekkerste aspergerecepten - Geniet van het Hollandse goud met deze 3 verrassende recepten. Inclusief tip over het invriezen van asperges!

De lekkerste aspergerecepten

Het aspergeseizoen is altijd maar kort: van eind maart/begin april tot 24 juni. Zaak dus om volop te genieten van het witte goud. Ik zocht de drie lekkerste aspergerecepten voor je bij elkaar en zet ze vandaag voor je op een rij.

Origineelste aspergerecept 2021

Aan het begin van het aspergeseizoen 2021 lanceerde Het Nederlands Asperge Centrum een mooie challenge om het meest originele aspergerecept te bedenken. De winnaar zou worden uitgenodigd voor een rondleiding en lunch bij een aspergeteler. Kreeg ik twee weken geleden toch ineens bericht dat ik de winnaar was geworden. Mijn recept voor asperges met misoboter en een crumble van paddestoelen was verkozen tot het origineelste aspergerecept 2021!

De lekkerste aspergerecepten - Geniet van het Hollandse goud met deze 3 verrassende recepten. Inclusief tip over het invriezen van asperges!
Vier asperge klasses. Van onder naar boven: B, A, AA en AAA

En zo reden Michel en ik afgelopen donderdag naar Helden -in de buurt van Venlo- voor een ontmoeting met de mensen achter aspergeteler Teboza. Als extra verrassing kregen we nog een fantastisch diner en een heerlijke hotelovernachting bij Hotel en sterrenrestaurant Valuas. Wat hebben we ervan genoten en wat zijn we verwend!

Bij de aspergeteler

Van aspergeveld tot winkelschap, het lijkt zo simpel maar wat een werk zit er in de productie van asperges. Bij teler Teboza zagen we het hele proces met eigen ogen. Het begint uiteraard met het steken van de asperges maar dan komt het sorteren, op lengte snijden, schillen en verpakken. En al die stappen vragen eigen ruimtes, temperaturen en machines. Daarnaast hebben klanten verschillende wensen over de aanlevering. Bijvoorbeeld in kistjes, gebundeld of verpakt in eigen huisstijl. En ook dat klinkt weer simpeler dan het is. Vanwege transparantie en traceerbaarheid is het hele proces zo ingeregeld dat van elke verkochte asperge het hele traject te herleiden is. Op welk veld is ie gestoken, door wie, etc…

Binnen 24 uur nadat een asperge is gestoken wordt ie uitgeleverd aan de klant. Dat vraagt wel wat van een teler, echt indrukwekkend! Je begrijpt dat we onze ogen uitkeken. Kijk de video hieronder en je begrijpt wat ik bedoel.

Tips

Om te controleren of asperges vers zijn rol je ze tegen elkaar. Hoor je een piepend geluid dan weet je dat ze echt vers zijn. De onderkant mag ook niet ingedroogd zijn of bruine plekken vertonen. Eenmaal thuis rol je ze in een licht bevochtigde theedoek, stop in een plastic zak en leg in de groentelade. Zo kan je ze 3-4 dagen bewaren.

De lekkerste aspergegerechten

De maat/dikte van asperges wordt aangegeven in vier klasses. Klasse B asperges zijn de dunste: 12-16 mm dik. Klasse A asperges zijn 16-20 mm dik, AA zijn 20-28 mm en AAA asperges zijn dikker dan 28 mm. A en AA zijn de meest verkochte maten. Qua smaak is er geen verschil tussen de klassen, het is maar net wat je zelf het lekkerst vindt.

Asperges invriezen 

Wist je dat je asperges perfect kunt invriezen? Schil de asperges, verpak en vries in porties is. Als je ze wilt eten breng je water aan de kook en leg de bevroren asperges in het kokende water. Breng het water weer aan de kook en kook de asperges gaar. Zo geniet je na 24 juni ook nog van verse Hollandse asperges.

Asperges met misoboter en paddestoelen

Weer eens iets heel anders dan traditioneel met ham, ei en hollandaise saus. Dit wil je proeven! Klik op de afbeelding en je gaat rechtstreeks naar het recept.

Pasta met asperges, gerookte zalm en ricotta

Smaakvol en mooi uitziend pastagerecht dat zowel warm, lauw als koud kan worden gegeten. Klik op de afbeelding om direct naar het recept te gaan.

Pasteitjes met asperges en Hollandse garnalen

Feestelijk voorgerecht van witte asperges, prei, ei en Hollandse garnalen. Voor het recept klik je op de foto. Wanneer staat één van deze lekkere aspergegerechten bij jou op tafel?

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *