De Heerenkeet - Geniet van heerlijke gerechten en het mooie uitzicht op de Oosterschelde. Het eerste MSC gecertificeerde restaurant in NL!

Restaurant De Heerenkeet

Op het prachtige Schouwen-Duiveland, gelegen aan de Oosterschelde vind je restaurant De Heerenkeet. Het eerste MSC-gecertificeerde restaurant van Nederland. Naast de prachtige ligging is het binnen ook volop genieten. Er hangt een gezellige sfeer en je wordt door Marion, Richard, hun zonen en schoondochter helemaal in de watten gelegd. Wij genoten van de visgerechten en de desserts, ohhh mèn, dat was een feestje op zich. Ik vertel je er in deze blogpost alles over. Geniet je met ons mee? Dan vertel ik je gelijk waarom MSC-certificering zo belangrijk is…

MSC certificering

Het MSC-keurmerk op blikjes en verpakkingen verse vis in de supermarkt ken je waarschijnlijk wel. Zie je dat blauwe logo met witte visje erin dan weet je dat de vis duurzaam is gevangen. Op de markt, in de viswinkel en in restaurants kom je het logo vrijwel niet tegen. Of de vis die je daar koopt of eet duurzaam gevangen is? Voor het antwoord moet je vertrouwen op de blauwe ogen van de verkoper. Niet transparant en niet ideaal. Daarom heeft MSC 2 standaarden: een visserijsstandaard en een traceerbaarheidsstandaard.

De visserijstandaard ziet toe op het duurzaam vangen van vis. Wil je als visser of visverwerkende producent het MSC-keurmerk voeren dan moet je voldoen aan deze standaard. Maar niet alles zit keurig verpakt. Hoe weet je of die vis wel of niet duurzaam is gevangen? Daarvoor heeft MSC de traceerbaarheidsstandaard. Die zorgt ervoor dat de vis die je koopt of eet ook daadwerkelijk de vis is die je wordt beloofd. Leveranciers doorlopen een speciaal traject en worden getoetst op verschillende punten. De regels zijn strikt en er wordt regelmatig gecontroleerd. MSC-gecertificeerde leveranciers waarborgen de herkomst van de vis. Zo weet je dus zeker dat de als duurzaam verkochte vis ook daadwerkelijk duurzaam is gevangen. Vraag ze gerust naar de herkomst van de vis, ze vertellen het je graag.

De Heerenkeet - Geniet van heerlijke gerechten en het mooie uitzicht op de Oosterschelde. Het eerste MSC gecertificeerde restaurant in NL!

In Nederland zijn er inmiddels verschillende viswinkels met het MSC-certificaat en De Heerenkeet is het eerste Nederlandse restaurant. Wil je meer weten over wat duurzame vis nou eigenlijk precies is, lees dan mijn artikel over duurzame vis.

Restaurant De Heerenkeet

Terwijl we aan kwamen rijden zagen we de zon al voorzichtig richting de horizon zakken. Met de Zeelandbrug op de achtergrond waren we getuige van een prachtige zonsondergang. Een mooi begin van een fantastische avond.

Na de hartelijke ontvangst werd ons gevraagd of we zin hadden in een cocktail. Ja natuurlijk! Michel was er snel uit en koos de alcoholvrije Eastside Gimlet met alcoholvrije gin, limoensap, komkommer en munt. Ik kwam er weer eens achter dat kiezen niet mijn sterkste kant is… Uiteindelijk koos ik voor de Boomgaard Bubbels, de seizoenscocktail met cava, gin, sinaasappel, rozemarijn en huisgemaakt perensap. Menig cocktail bar mag hier in de leer komen. Man, man, wat waren ze lekker.

De Heerenkeet - Geniet van heerlijke gerechten en het mooie uitzicht op de Oosterschelde. Het eerste MSC gecertificeerde restaurant in NL!De Heerenkeet - Geniet van heerlijke gerechten en het mooie uitzicht op de Oosterschelde. Het eerste MSC gecertificeerde restaurant in NL!

3 amuses

Nippend van onze cocktails genoten we de amuses. Maar liefst 3 stuks. Een mosselbitterbal ter gelegenheid van de Nationale Mosselweek, kibbeling van zeeduivel en een mousse van kingfish met kimchi mayo. Omdat ik niet tegen schelpdieren kan hadden ze voor mij een gambabal met currykruiden gemaakt. Heel verschillende amuses maar allemaal zo lekker.

De mosselweek is een initiatief van het Nederlands Mosselbureau, Good Fish en MSC-keurmerk om de Mosselweek in een nieuw jasje te steken. Bij de deelnemende restaurants krijg je een creatieve mossel-appetizer geserveerd. Met mosselen kan zoveel meer dan alleen een traditionele mosselpan.

De Heerenkeet - Geniet van heerlijke gerechten en het mooie uitzicht op de Oosterschelde. Het eerste MSC gecertificeerde restaurant in NL!De Heerenkeet - Geniet van heerlijke gerechten en het mooie uitzicht op de Oosterschelde. Het eerste MSC gecertificeerde restaurant in NL!

Als je voor de eerste keer bij een MSC-gecertificeerd restaurant eet kies je natuurlijk voor visgerechten. Toch? Wij in elk geval wel. Als voorgerecht bestelden we de vitello tonnato met avocadoijs, MSC tonijn en kimchi mayo. De vitello tonnato werd superleuk geserveerd in de vorm van een rolletje. En dat avocadoijs erbij maakte er echt een bijzonder gerecht van.

Bij de cocktails had ik nog last van keuzestress, bij het hoofdgerecht totaal niet. Want ja, er stond kingsfish op de kaart. Dat vind ik dus echt zo lekker. Kingfish of Dutch Yellowtail wordt duurzaam (ASC-gecertificeerd) gekweekt in Zeeland en is het perfecte alternatief voor de noodlijdende kabeljauw. Michel ging wederom voor een klassieker: MSC sliptongetjes. Boterzachte vis en allemaal zo smaakvol.

De Heerenkeet - Geniet van heerlijke gerechten en het mooie uitzicht op de Oosterschelde. Het eerste MSC gecertificeerde restaurant in NL!De Heerenkeet - Geniet van heerlijke gerechten en het mooie uitzicht op de Oosterschelde. Het eerste MSC gecertificeerde restaurant in NL!De Heerenkeet - Geniet van heerlijke gerechten en het mooie uitzicht op de Oosterschelde. Het eerste MSC gecertificeerde restaurant in NL!

3 desserts

Een etentje is voor mij niet compleet zonder toetje dus ja ik wilde graag nog even de kaart zien. Oops, de keuzestress sloeg weer toe. Zou ik gaan voor de combinatie passievrucht, mango en rode peper of toch de victoria cake met crème suisse en mandarijncurd? Michel wilde zeker geen zoet dessert, twijfelde nog even over een kaasplankje maar besloot een kop koffie te doen. Dus de hulptroepen maar ingeschakeld: wat is de favoriet van De Heerenkeet zelf? Het antwoord was duidelijk: de combinatie van passievrucht maar…ik moest niet moeilijk doen en ze gewoon allebei bestellen. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd en dus bestelde ik beide desserts.

Terwijl ik naar het toilet liep werd ik aangesproken door Marion: hebben we geen kaas besteld? De kaaskar is echt een specialiteit en een beleving, die moesten we er toch zeker ook bij nemen. We besloten Michel’s koffie uit te stellen en hem alsnog een kaasdessert te serveren. En zo eindig je dus met 3 desserts op tafel. Heaven!

Ik begon met het mandarijnen dessert: ronduit heerlijk. Dat de combinatie van passievrucht hun favoriet is begrijp wel. Prachtig opgemaakt, heerlijk frisse smaken en een heel subtiel pepertje. Echt een klasse dessert. En de kaaskar? Zo blij dat we die ook hebben laten komen. Wat een mooie kaasjes en wat een gepassioneerde verhalen bij de kaasjes. Het kiezen liet ik aan Michel over en dat deed hij vol overgave. Ik heb inmiddels een hoop kaasjes geproefd maar die abdijkaas met notensmaak sloeg echt alles. Nog nooit zo’n bijzonder kaasje geproefd.

De Heerenkeet - Geniet van heerlijke gerechten en het mooie uitzicht op de Oosterschelde. Het eerste MSC gecertificeerde restaurant in NL!De Heerenkeet - Geniet van heerlijke gerechten en het mooie uitzicht op de Oosterschelde. Het eerste MSC gecertificeerde restaurant in NL!De Heerenkeet - Geniet van heerlijke gerechten en het mooie uitzicht op de Oosterschelde. Het eerste MSC gecertificeerde restaurant in NL!

Viswinkel De Heerenkeet en appartementen

Ben jij inmiddels net zo enthousiast over De Heerenkeet als wij zijn? Ga vooral eens langs en geniet van al het lekkers. Naast vis serveren ze ook mooie gerechten met vlees zoals bijvoorbeeld Schouws damhert of een vegan/vegetarische zeewierpasta.

Kom je van ver, heb je zin in een weekendje Zeeland of gewoon geen zin om terug te rijden? De Heerenkeet beschikt over 2 appartementen boven het restaurant. Het uitzicht over de Oosterschelde is fantastisch boek dus vooral een verblijf, krijg je geen spijt van.

Zin om thuis na te genieten of misschien wel voor te proeven? Neem een kijkje in de (online) viswinkel van De Heerenkeet. De vis voor het restaurant komt uit de eigen MSC-gecertificeerde viswinkel!

Benieuwd waar je nog meer duurzame koplopers kunt vinden? Je vindt ze op de Waar is MSC te koop-pagina van MSC-keurmerk.

Restaurant De Heerenkeet
Boogerdweg 1
4321 SN Kerkwerve
0111 – 671279

Ons diner was op uitnodiging van MSC Keurmerk.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *