Culinaire cadeautjes die je graag geeft én krijgt - Alle tips zijn online te bestellen. Je hoeft niet dus eens de deur uit!

Verrassende cadeautips voor Sinterklaas en Kerst

De feestdagen komen in zicht en je bent aan het nadenken over de cadeautjes die je dit jaar gaat geven. Of welke cadeautjes je op eigen verlanglijstje zet. Ik vind het ieder jaar weer een uitdaging, we hebben immers al zoveel. Om je te helpen heb ik een aantal verrassende cadeautips voor Sinterklaas en Kerst voor je verzameld.

Cadeautjes die net even anders zijn dan doorsnee. Leuk om te geven èn leuk om te krijgen. Veel is comfortabel online te shoppen. Wel zo makkelijk in deze toch al drukke periode. Lees snel verder en laat je inspireren…

Cadeautips voor de feestdagen

bamix staafmixer en accessoires

Mijn review van de bamix staafmixer is verhuisd naar een eigen artikel. Klik op de link om de review te lezen.

bamix Superbox

Tefal 5 Second Chopper

Op zoek naar een praktisch maar ook duurzaam cadeau voor kookfanaten? De Tefal 5 Second Chopper is een stekkerloze hakmolen. Met het grootste gemak klaart deze krachtpatser menig klusje in letterlijk een handomdraai. Kwaliteit, duurzaamheid en gemak in één, dat geef je toch graag cadeau?

Met de Tefal 5 Second Chopper hak je bijvoorbeeld uien, verse kruiden en noten. Ook dips, sauzen en vinaigrettes zijn in een handomdraai gemaakt. Bijvoorbeeld rode pesto en whipped feta. Ook kleine hoeveelheden slagroom zijn zo lobbig geklopt. Of wat te denken van crushed ice voor in je mocktail? Door de antislip ring staat de Chopper stevig. En na afloop was ‘m zo af.

Je kunt kiezen uit twee modellen. Model K13204 heeft een inhoud van 900 ml en is uitgerust met een multifunctioneel mes. Model K13210 heeft dezelfde inhoud maar heeft naast het multifunctioneel mes ook een klopper, crush en pureer hulpstuk. Wie verras jij met deze gadget?

Peugeot Maestro – pepermolen

Mijn review van de nieuwe Peugeot Maestro pepermolen is verhuisd naar een eigen artikel. Klik op de link om de review te lezen.

Peugeot Maestro pepermolen

Plate-it Like a pro

Voor een gezellig etentje pak ik graag uit met mooie gerechten. De borden extra feestelijk opmaken hoort daar voor mij ook bij. Het oog wil immers ook wat. In de loop van de tijd heb ik best een en ander geleerd maar borden opmaken zoals chefs dat doen is toch echt wel een vak apart. Maar…met hulp van de sjablonen, garneermallen en hulpmiddelen van Plate-it kunnen wij dat nu ook thuis.

Eerder dit jaar maakte ik kennis met Plate-it en kreeg ik de 3-delige garneermallen set Circle en een scraper. De mallen en sjablonen zijn gemaakt van voedselveiligheid materiaal, werken heel eenvoudig en zijn makkelijk schoon te maken. Met Plate-it maak je zonder veel gedoe van elk voorgerecht, hoofdgerecht of dessert een meesterwerkje. Echt een aanrader!

Naast de set Circle zijn er nog meer soorten mallen en Plate-it decoratietools verkrijgbaar.

Coravin bewaarsysteem voor wijn

Een goed glas wijn, daar kan ik echt van genieten. Maar…een hele fles opentrekken voor slechts 1 glas vind ik zonde. Met het Coravin bewaarsysteem prik ik een fles aan, schenk de wijn in, verwijder het systeem en de fles kan weer terug in het wijnrek. De houdbaarheid wordt namelijk niet aangetast. Na gebruik is de wijn nog maanden of zelfs jaren te bewaren. Voor wijnliefhebbers is het wat mij betreft een must have om in huis te hebben.

  • Stel je hebt een wijnspijs combinatie in gedachten en wilt de wijn graag voorproeven. Normaal kost je dat een fles. Met Coravin proef je 1 glas, bewaar je de fles en op het moment suprême trek je de fles open.
  • Of je hebt van 1 wijn meerdere jaargangen liggen. Hoe leuk is het om uit de verschillende jaren een glas te schenken en naast elkaar te proeven.
  • Of je hebt wijn die zich met de jaren verder ontwikkelt. Proef geregeld een beetje en ontdek wanneer je de wijn het lekkerst vindt…

Geen verspilling en toch genieten van een goed glas wijn, wij gebruiken de Coravin Timeless Six+ inmiddels heel veel. Super handig: het systeem is zowel geschikt voor flessen met een kruk als met schroefdop. Lijkt het jou ook wat? Check de webshop van Coravin, richting de feestdagen zijn er vaak mooie aanbiedingen.

Kook- en bakboeken

Nieuwe recepten uitproberen, geïnspireerd worden door nieuwe smaken en texturen. Kook- en bakboeken zijn het perfecte cadeau voor iedereen die van koken en bakken houdt. Ik selecteerde 5 van mijn favorieten van afgelopen maanden. 3 kook- en bakboeken, een boek gericht op de duurzame moestuin en een razend interessant journalistiek boek.

Jadis’ Lemon Kitchen – Jadis Schreuder

Na The Lemon Kitchen en The Lemon Kitchen Sicilië zoekt Jadis nu nog meer de verdieping. In haar eerste boeken leerde je over citroenen en de Siciliaanse keuken. In haar derde boek deelt ze haar kookformule voor succesrecepten. Ze vertelt uitgebreid over de 5 basis smaken, het belang van texturen, goede vetten, een zuurtje in elk gerecht, verse kruiden en pittige ingrediënten. Na het lezen van Jadis’ Lemon Kitchen heb je alle tools in handen en ben je klaar om zelf aan de slag te gaan met de 70 recepten in het boek.

Jadis’ Lemon Kitchen kan je bestellen via bol.com. Bestel je rechtstreeks bij Jadis zelf dan kan je jouw boek laten signeren én je kunt er een prachtige zesteur bij bestellen. Een onmisbare tool als je gegrepen bent door de smaken uit de boeken van Jadis. Vooral erbij bestellen dus!

Jadis' Lemon Kitchen - Jadis Schreuder

Rijs – Jan Bronswijk, Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek

Rijs is een broodboek zoals ik nog niet eerder heb gezien. Alle facetten van broodbakken worden op een onderhoudende en toegankelijke manier besproken. Het is bijna alsof de schrijvers naast je staan en het je persoonlijk vertellen. Kneden, rijzen, bakken, van graankorrel tot meel, vullingen, poolijs en desem, het komt allemaal voorbij. De manier waarop alles wordt beschreven leest heel prettig en er staat informatie in die ik nog nooit eerder ergens heb gelezen. Echt een heel bijzonder boek dat je jezelf gewoon moet gunnen!

Bak jij graag brood of ken je een fervent broodbakker? Rijs is het startpunt van een avontuurlijke broodreis. Lees het aandachtig en leer hoe je zelf het lekkerste ambachtelijk brood bakt.

Rijs - Jan Bronswijk

Honing – Amy Newsome

Honing is zoveel meer dan een kookboek vol mooie gerechten met honing. De eerste 60 pagina’s zijn gewijd aan het ambacht van imkers en het bijzondere leven van de honingbij. De schrijfster houdt zelf op kleine schaal bijen en dat merk je aan alles: de liefde voor bijen en honing spat van de pagina’s.

Je ontdekt hoe honing wordt gemaakt, krijgt een kijkje in het leven van de imker en het leven in de bijenkast gedurende het jaar. Hoe kook je met honing, wat is de invloed van bloemen en de omgeving op de smaak en hoe kun je zelf, in je eigen tuin, bijdragen aan het voortbestaan van bijen. Amy Newsome legt het je allemaal uit.

Honing is een prachtig en bijzonder kookboek waar je veel inspiratie uit kunt halen. Na het lezen ervan kijk je geheid met andere ogen naar bijen en honing. Leuk om te geven, leuk om te krijgen!

Honing Amy Newsome

Ik ga voor groen. Mijn eerste tuin – Nelly Pons

Ik ga voor groen is een uniek boek dat op eenvoudige manier de gedachte achter de permacultuur moestuin uitlegt. Het is prachtig geïllustreerd en staat boordevol handige tips. Of je nou een tuin hebt of een balkon, dit boek is de ideale gids om je eigen moestuin op te starten.

Een permacultuur moestuin is een duurzame moestuin die zichzelf in stand houdt. Aan de hand van de seizoenen doorloop je het leven in de moestuin gedurende een heel jaar. Je leert hoe de natuur zichzelf kan corrigeren zonder schade voor het milieu. Hoewel het is gericht op kinderen is het ook voor volwassen superleuk en leerzaam. Weer eens wat anders dan speelgoed voor de kids.

Bestel Ik ga voor groen. Mijn eerste tuin snel via onderstaande link, dan ploft het boek binnen no-time bij jou op de mat.

Ik ga voor groen - Nelly Pons

Verbeterd recept – Eva Kestemont

Ultrabewerkt voedsel staat momenteel volop in de belangstelling. Dat het niet goed is voor onze gezondheid wordt steeds duidelijker. Maar wat is ultrabewerkt voedsel nou eigenlijk, hoe kunnen we het herkennen en wat doet het met ons lichaam?

Journaliste Eva Kestemont verdiepte zich in de wereld van voedselbewerking en industrie-processen. Ook schrapte ze een maand lang al het ultrabewerkte voedsel uit haar eetpatroon. De controles voor en na het experiment gaven een onthutsend beeld.

Een gezond en verantwoord voedingspatroon begint met kennis. Weten wat je waar je voedsel vandaan komt en wat ermee is gedaan voordat het bij jou in de keuken ligt is een belangrijke eerste stap. Verbeterd recept geeft een verhelderend inzicht in de wereld van ultrabewerkt voedsel. Voor iedereen die geïnteresseerd is in wat hij/zij eet is dit boek een echte must read!

Verbeterd recept - Eva Kestemont-6

Ansjovis. Kleine vis, groot verhaal – Petra Possel

Ansjovis. Kleine vis, groot verhaal is een prachtig boek over een bijzonder visje. Bij velen culinair geliefd maar ook velen moeten er niets van hebben. Ik zit daar een beetje tussenin. In caesar dressing of in stoofgerechten vind ik ansjovis waanzinnig lekker. In stukjes op de pizza gruw ik er van.

Maar…sinds ik Ansjovis heb gelezen kijk ik met heel andere ogen naar het visje. Nooit geweten dat die ooit in grote getale in Nederland voorkwam. Door de bouw van de Afsluitdijk heeft de ansjovis niet kunnen overleven in Nederland. Maar ook elders heeft de ansjovis het moeilijk. Vervuiling en overbevissing zijn grote boosdoeners. Journaliste Petra Possel dook in de geschiedenis en het levensverhaal van de ansjovis. Het resultaat is een prachtig boek dat je geheid met andere ogen doet kijken naar dit kleine visje.

Ansjovis - Petra Possel

Kerst à la Petit Gâteau – Meike Schaling

Kerst à la Petit gâteau is inmiddels alweer het vijfde boek van Meike Schaling. Na Kleine Taartjes volgden Kleine hartige taartjesNog meer kleine taartjes en Franse taartjes, klein en groot.

De eerste 3 boeken heb ik in huis en pak ze er nog regelmatig bij. Er staat niet alleen ontzettend veel lekkers in, de recepten zijn zodanig geschreven en in hoofdstukken ingedeeld dat ze uitnodigen om je eigen variaties te maken. Met de verschillende recepten voor degen, vullingen en toppings kun je eindeloos variëren. Geen zin in nadenken? Ga voor gemak en ga aan de slag met één van de vele uitgewerkte variaties in de boeken.

Meer weten over deze prachtige boeken? Je leest het bij de recepten voor bosbessen tartelettes van Petit Gâteau, hartige cakejes met zwarte olijven en mini pecan-cheesecake. De bakboeken van Petit Gâteau zijn voor elke hobbybakker een fijn cadeau en makkelijk online te bestellen bij bol.com.

Kerst à la Petit Gâteau - Meike Schaling

Hopelijk heb ik je weten te inspireren en heb je leuke ideeën opgedaan. Maak er mooie feestdagen van!

Dit artikel bevat toegestuurde producten en affiliate links.
Fotocredits header afbeelding: Pixabay.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *