Dahl van rode linzen en pompoen - Heerlijk zacht en verwarmend gerecht van rode linzen, pompoen en specerijen.

Dahl van rode linzen en pompoen

Direct naar het recept Bewaren
Heerlijk zacht en verwarmend gerecht van rode linzen, pompoen en specerijen.

Ze lagen al een tijdje in de garage op me te wachten: twee van die mooie, oranje pompoenen. Steeds als ik er mee wilde gaan koken kwam er iets tussen. Afgelopen week heb ik dan eindelijk een van de pompoenen onder handen genomen. Een heerlijk verwarmende dahl van rode linzen en pompoen was het resultaat.

Dahl is een voedzaam Indiaas gerecht van peulvruchten en groenten dat wordt gegeten met rijst of brood (naan). De ene keer is het vrij dun en lidahljkt het meer op soep, de andere keer is het een dikke brij zoals pap. Het is maar net wat je lekker vindt en hoe je het gebruikt. Een veel gebruikte peulvrucht is de rode linzen. Het is een peulvrucht die niet hoeft te worden geweekt voor gebruik, snel zacht wordt en uit elkaar valt tot een heerlijke zachte saus of puree.

Dahl van rode linzen en pompoen - Heerlijk zacht en verwarmend gerecht van rode linzen, pompoen en specerijen.

Dahl van rode linzen en pompoen

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 2 -3 personen

Ingrediënten: 

  • 125 gr rode linzen
  • 250 gr pompoen, schoongemaakt
  • 200 ml sterke bouillon
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rood rawit pepertje
  • 1 eetlepel gemberwortel, vers geraspt
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 25 gr santen (blok)
  • chilipoeder, optioneel en naar smaak
  • olie

Voor de garnering:

  • amandelschaafsel, geroosterd
  • korianderblad, fijngesneden
  • limoen, partjes

Aan de slag:

  • Spoel de rode linzen met ruim koud water en laat goed uitlekken.
  • Snipper de ui, pel de teentjes knoflook, verwijder de zaadjes van het pepertje en snij fijn.
  • Snij de pompoen in blokjes.
  • Verhit wat olie in een braadpan en fruit hierin de ui aan. Als de ui glazig wordt voeg je het pepertje, de gember en het koriander- en komijnepoeder toe. Knijp ook de teentjes knoflook erbij en roer goed.
  • Doe de rode linzen bij de ui en kruiden in de pan, roer goed en voeg dan de pompoen, tomaten met sap en de bouillon toe. Schep goed door, doe de deksel op de pan en laat 60 minuten zachtjes stoven. Roer regelmatig de massa even door.
  • Snij de santen fijn en voeg na 60 minuten toe. Roer nog eens goed door, sluit de pan weer met de deksel en laat nog eens 20-30 minuten stoven.
  • Proef de dahl en breng eventueel op smaak met wat extra chilipoeder. Schep de dahl in schalen of op borden, bestrooi met geschaafde amandelen en fijngehakt korianderblad en serveer met vers platbrood of naan.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

Voor een fijnere dahl gebruik je kleine stukjes pompoen en eventueel pureer je de dahl nog met een staafmixer tot een gladde puree. Voor een grovere dahl met bite gebruik je grotere stukjes pompoen. Vind je de stukjes achteraf toch iets te groot? Plet ze dan gewoon met de achterkant van een lepel.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




7 reacties

  1. Ik heb nog een vraagje…..
    Rode linzen, zijn dat halve of hele linzen.
    Ik zie in de supermarkt alleen maar halve liggen of rode linzen in blik.
    Hoe kan ik dat oplossen?

  2. Ik wil dit recept gaan maken voor 8 personen.
    In het recept staat blik tomaten.
    Nu veranderd de hoeveelheid tomaten in blik niet, of ik voor 2 personen of voor 8 personen wil maken.
    Blijft het bij 1 blik tomaten?

    1. Goede vraag! Ook de hoeveelheid tomaten in blik moet natuurlijk worden aangepast. Dat dat niet gebeurde verbaasde me, gelijk uitgezocht en ik heb de oorzaak gevonden. In de ingrediëntenlijst stond: blik tomaten. Door het ontbreken van een getal wordt het niet aangepast. Inmiddels heb er 1 blik tomaten van gemaakt. Dank voor je vraag want dit komt op meer plekken voor. Denk aan handje peterselie ipv 1 handje peterselie. Ik ga komende weken alle recepten langs om het aan te passen.

      1. Dank je wel Mariette voor je snelle reactie.
        Ik het kan recept nu met een gerust hart gaan maken.
        De linzen darr ga ik naar op zoek.
        Nogmaals dank voor je heerlijke recepten!

  3. Het is super lekker! Hoeveel calorieën zijn het eigenlijk?

    1. Fijn om te horen dat je enthousiast bent over dit gerecht. Ik word er ook altijd weer blij van als ik het maak en op tafel zet. Wat betreft jouw vraag over de calorieën. Ik ben geen voedingsdeskundige en kan dus niet op een correcte manier aangeven hoeveel calorieën er precies in een gerecht zitten.