Header Overetengesproken.nl
Dahl van rode linzen en pompoen

Dahl van rode linzen en pompoen

 |  Geen reacties
17 Shares

Ze lagen al een tijdje in de garage op me te wachten: twee van die mooie, oranje pompoenen. Steeds als ik er mee wilde gaan koken kwam er iets tussen. Afgelopen week heb ik dan eindelijk een van de pompoenen onder handen genomen. Een heerlijk verwarmende dahl van rode linzen en pompoen was het resultaat.

Dahl is een voedzaam Indiaas gerecht van peulvruchten en groenten dat wordt gegeten met rijst of brood (naan). De ene keer is het vrij dun en lijkt het meer op soep, de andere keer is het een dikke brij zoals pap. Het is maar net wat je lekker vindt en hoe je het gebruikt. Een veel gebruikte peulvrucht is de rode linze. Het is een peulvrucht die niet hoeft te worden geweekt voor gebruik, snel zacht wordt en uit elkaar valt tot een heerlijke zachte saus of puree.

Dahl van rode linzen en pompoen - Heerlijk zacht en verwarmend gerecht van rode linzen, pompoen en specerijen.

Ingrediƫnten voor 2-3 personen

  • 125 gr rode linzen
  • 250 gr schoongemaakte pompoen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rood rawit pepertje
  • 1 eetlepel vers geraspte gemberwortel
  • blik gepelde tomaten
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnepoeder
  • 200 ml sterke bouillon
  • 25 gr santen (blok)
  • eventueel wat extra chilipoeder
  • olie

Voor de garnering:

  • geroosterd amandelschaafsel
  • fijngesneden korianderblad
  • partjes limoen

Aan de slag

Spoel de rode linzen met ruim koud water en laat goed uitlekken.

Snipper de ui, pel de teentjes knoflook, verwijder de zaadjes van het pepertje en snij fijn.

Snij de pompoen in blokjes.

Verhit wat olie in een braadpan en fruit hierin de ui aan. Als de ui glazig wordt voeg je het pepertje, de gember en het koriander- en komijnepoeder toe. Knijp ook de teentjes knoflook erbij en roer goed.

Doe de rode linzen bij de ui en kruiden in de pan, roer goed en voeg dan de pompoen, tomaten met sap en de bouillon toe. Schep goed door, doe de deksel op de pan en laat 60 minuten zachtjes stoven. Roer regelmatig de massa even door.

Snij de santen fijn en voeg na 60 minuten toe. Roer nog eens goed door, sluit de pan weer met de deksel en laat nog eens 20-30 minuten stoven.

Proef de dahl en breng eventueel op smaak met wat extra chilipoeder. Schep de dahl in schalen of op borden, bestrooi met geschaafde amandelen en fijngehakt korianderblad en serveer met vers platbrood of naan.

Eet smakelijk!

Tip: Voor een fijnere dahl gebruik je kleine stukjes pompoen en eventueel pureer je de dahl nog met een staafmixer tot een gladde puree. Voor een grovere dahl met bite gebruik je grotere stukjes pompoen. Vind je de stukjes achteraf toch iets te groot? Plet ze dan gewoon met de achterkant van een lepel.

Geef een reactie