Dadel-notentaart - Kruimeltaart met griesmeel, dadel, walnoot, honing en kaneel. Eenvoudig te maken, verrassend van smaak.

Dadel-notentaart

Kruimeltaart met griesmeel, dadel, walnoot, honing en kaneel. Makkelijk te maken, verrassend van smaak. Wil je proeven!
Direct naar het recept

Dit recept voor dadel-notentaart maak ik al jaren en verveelt nog steeds niet. In mijn studententijd heb ik het recept ergens gelezen, overgeschreven en keer op keer gemaakt.

De combinatie van griesmeel, dadels, walnoten, kaneel en honing is heel verrassend. Niet te zoet, wel super lekker. En heel eenvoudig om te maken. Bekijk snel het recept hieronder en ga aan de slag.

Dadel-notentaart - Kruimeltaart met griesmeel, dadel, walnoot, honing en kaneel. Eenvoudig te maken, verrassend van smaak.

Dadel-notentaart

4 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 8 punten

Ingrediënten: 

Voor het deeg:

  • 125 gr griesmeel
  • 125 gr bloem
  • 60 gr suiker
  • ½ vanillestokje
  • 125 gr roomboter
  • zout

Voor de vulling:

  • 250 gr medjoul dadels
  • 60 gr blanke walnoten, gehakt
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel citroensap
  • ¾ theelepel kaneel
  • 125 ml water

Extra benodigdheden:

  • springvorm ø 20 cm, ingevet en bestrooid met paneermeel
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Ontpit de dadels en snij in kleine stukjes. Breng het water in een klein pannetje aan de kook, voeg de dadels toe en kook -al roerende- gedurende 5 minuten. Roer vervolgens de honing, citroensap, kaneel en noten erdoor en laat afkoelen.
  • Meng griesmeel, bloem, suiker en een snuf zout in een kom. Schraap het merg uit het vanillestokje en meng dit goed door het griesmeelmengsel.
  • Smelt de boter en roer door het griesmeelmengsel. Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de ingevette springvorm en druk aan tot een gladde deegbodem.
  • Verdeel het dadel-notenmengsel gelijkmatig over de deegbodem en verkruimel de rest van het deeg over de taart. Zet de taart in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in 45 minuten gaar en goudbruin.
  • Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Maak met een mes voorzichtig de taart los van de vorm en verwijder de rand van de springvorm. Laat de taart verder afkoelen op een taartrooster.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Inmiddels heb ik een verschillende vragen gekregen over de griesmeel die ik gebruik. Dat is de fijne tarwe griesmeel waar je in Nederland griesmeelpap en griesmeelpudding mee kookt. In de supermarkt zijn verschillende merken verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Koopmans, Atlanta en AH-huismerk in kartonnen verpakking van 500 gr. In Turkse winkels vind je volop andere merken/namen in plastic zakken. 
  2. De lekkerste walnoten zijn blanke walnoten. Als het velletje wat donkerder is kunnen ze bitter smaken, zeker wanneer je ze bakt.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

4,75 from 4 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




20 reacties

  1. Eveline schreef:

    Dit is toch echt een van m’n favoriete baksels 👌Bedankt voor het recept!

    1. Leuk te horen, is ook hier in huis een grote favoriet. De textuur en smaak verrast me ieder keer weer. Zo blij dat ik dat recept ooit heb gekregen en goed bewaard.

  2. Birgit Noorman schreef:

    Net als Miriam maakte ik mijn eerste dadelnotentaart met in een zuidelijk buitenland gekocht griesmeel (ik dacht het gewone bloem was 😔). Net als haar taart was de smaak prima, maar kostte het bijna je tanden, zo hard waren de griesmeel korrels. Gisteren opnieuw geprobeerd, maar nu met Koopmans griesmeel voor pudding. Heerlijk resultaat, niet hard wel knapperig. Omdat ik te weinig dadels had heb ik er gewelde abrikozen bijgevoegd. Bleef lekker.

    1. Die buitenlandse griesmeel lijkt waarschijnlijk meer op een soort couscous dan de griesmeel waar je pudding van kookt? Ik heb inmiddels onder het recept uitleg geplaatst over de griesmeel die ik gebruik.

      Goed idee om gewelde abrikozen te gebruiken.Geven de vulling een fris tintje denk ik. Dank voor de tip!

  3. Miriam schreef:

    Hi Mariëtte ,
    Ik heb gisteren de taart gebakken, en hoewel de smaak heerlijk was vonden we de knerpende harde griesmeelkorrels
    wat minder. Heb je daar een nog tip voor?
    Groetjes
    PS Niet woonachtig in NL heb griesmeel bij supermarkt in Frankrijk gekocht

    1. Hmmm, harde en knerpende griesmeelkorrels is zeker niet de bedoeling. De kruimels bovenop zijn crunchy maar zeker niet zoals jij omschrijft. Kan het zijn dat griesmeel in Frankrijk grover is, meer zoals couscous? Voor deze taart heb je echt de bijna poederige griesmeel nodig waar in Nederland griesmeelpudding mee wordt gemaakt.

      1. Miriam schreef:

        Hi,
        Dank je voor het snelle antwoord! Het zijn idd harde ronde korrels ( ik heb nooit griesmeel gekocht , dus geen idee hoe het er uit hoort te zien) maar het is eigenlijk wel logisch dat ze hard bleven, niet goed over nagedacht. Ik ga op zoek naar poederige griesmeel! Of misschien kan ik het eerst weken weken voor gebruik?
        Groeten

        1. Hallo Miriam, weken voor gebruik zou ik niet doen. Misschien is het een optie de couscous zelf fijn te malen. Geen idee of dat goed gaat maar misschien het proberen waard. Ik denk dat een zak semoule de blé extrafine supérieure vergelijkbaar is met de griesmeel in NL. Via de email stuur ik je een foto met daarop een beetje couscous en een beetje griesmeel zodat je het verschil kan zien.

  4. Mooie vulling, dat kende ik nog niet.
    Staat nu in de oven. Overal al wat van gesnoept….. 🙊, Lekker. Dat beloofd nog wat.

    1. Ja lekker hè om alvast van de vulling te snoepen. Heb ook weleens zitten denken om de vulling als een soort jam/spread te gebruiken. Hopelijk heeft de taart net zo lekker gesmaakt als de voorproefjes?

  5. milou bos schreef:

    hallo ik heb een vraagje, die dadels zijn da rauwe dadels of gekonfijte

    1. Ik gebruik altijd verse/zachte dadels. Medjoul dadels worden in de supermarkt veelal in kartonnen doosjes verkocht en liggen op de groenteafdeling. Eventueel kan je gedroogde/gekonfijte dadels gebruiken maar dan heb je waarschijnlijk wat meer water nodig om de massa lekker smeuïg te krijgen. Daarnaast zijn gedroogde dadels beduidend zoeter dan wanneer ze nog zacht zijn.

  6. Marleen schreef:

    Zou je het vanillestokje ook kunnen weglaten of vervangen door vanillesuiker?

    1. Een vanillestokje is natuurlijk wel het lekkerst maar vanillesuiker kan uiteraard ook.

  7. Anoniem schreef:

    Hi,
    Ik heb een vraagje. Voor het invetten van de bakvorn gebruikt u Paneermeel. Is het mogelijk dit te vervangen voor andere meel bijvoorbeeld Zelfrijzend bakmeel of patent tarwebloem?
    Alvast bedankt!

    1. Het invetten en bestrooien met paneermeel is bedoeld om de taart na het bakken makkelijk van de bodem los te krijgen. Ik heb het nog niet geprobeerd maar het lijkt me dat gewone patentbloem prima volstaat. Laat je weten hoe het is bevallen als je het hebt geprobeerd?