Header Overetengesproken.nl
Dadel-notentaart

Dadel-notentaart

 |  4 reacties
3K Shares

Koekjes, taarten en gebak: ik ben er gek op. Niet alleen om te eten, het maken vind ik ook helemaal geweldig. Zeker als het iets bijzonders is of voor een speciale gelegenheid. Feestelijk gedecoreerde taarten bekleed met een laag goede marsepein en een rijke chipolatavulling zijn mijn favoriet. Maar ook een lekkere sprits of leuk gevormde meringue maak ik met veel plezier.

Waar mijn fascinatie voor al dit lekkers vandaan komt? Geen idee. Ik kan me herinneren dat ik als kind al graag taarten bakte. Uiteraard appeltaart maar ook voor een Schwarzwälder Kirsch taart draaide ik mijn hand niet om. Het recept dat ik vroeger als kind gebruikte heb ik altijd zorgvuldig bewaard. Zo nu en dan haal ik het weer tevoorschijn en maak ik er weer eentje.

Vandaag heb ik het recept voor een dadel-notentaart. Ook eentje die ik al jaren heb. In mijn studententijd heb ik het ergens gelezen, overgeschreven en door de jaren heen regelmatig gemaakt. Heel verrassend door het gebruik van griesmeel, dadels, walnoten, kaneel en honing. Niet al te zoet maar met een heerlijke smaak. En ook nog eens heel eenvoudig om te maken. Echt een recept dus om te bewaren en regelmatig te maken.

Dadel-notentaart - Kruimeltaart met griesmeel, dadel, walnoot, honing en kaneel. Eenvoudig te maken, verrassend van smaak.

Dadel-notentaart

Kruimeltaart met griesmeel, dadel, walnoot, honing en kaneel. Eenvoudig te maken, verrassend van smaak.
Hoeveelheid 8 punten

Ingrediënten

  • 125 gr griesmeel
  • 125 gr bloem
  • 60 gr suiker
  • ½ vanillestokje
  • 125 gr roomboter
  • 250 gr verse dadels
  • 60 gr gehakte walnoten
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel citroensap
  • ¾ theelepel kaneel
  • 125 ml water
  • zout

Extra benodigdheden:

  • springvorm ø 20 cm, ingevet en bestrooid met paneermeel

Aan de slag

  1. Ontpit de dadels en snij in kleine stukjes. Breng het water in een klein pannetje aan de kook, voeg de dadels toe en kook -al roerende- gedurende 5 minuten. Roer vervolgens de honing, citroensap, kaneel en noten erdoor en laat afkoelen.
  2. Meng griesmeel, bloem, suiker en een snuf zout in een kom. Schraap het merg uit het vanillestokje en meng dit goed door het griesmeelmengsel.
  3. Smelt de boter en roer door het griesmeelmengsel. Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de ingevette springvorm en druk aan tot een gladde deegbodem.
  4. Verdeel het dadel-notenmengsel gelijkmatig over de deegbodem en verkruimel de rest van het deeg over de taart. Zet de taart in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in 45 minuten gaar en goudbruin.
  5. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Maak met een mes voorzichtig de taart los van de vorm en verwijder de rand van de springvorm. Laat de taart verder afkoelen op een taartrooster.

    Eet smakelijk!

4 Reacties

  1. Anoniem
    | Beantwoorden

    Hi,
    Ik heb een vraagje. Voor het invetten van de bakvorn gebruikt u Paneermeel. Is het mogelijk dit te vervangen voor andere meel bijvoorbeeld Zelfrijzend bakmeel of patent tarwebloem?
    Alvast bedankt!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Het invetten en bestrooien met paneermeel is bedoeld om de taart na het bakken makkelijk van de bodem los te krijgen. Ik heb het nog niet geprobeerd maar het lijkt me dat gewone patentbloem prima volstaat. Laat je weten hoe het is bevallen als je het hebt geprobeerd?

  2. Marjolijn
    | Beantwoorden

    Mmm…dit ga k n keer doen…!

Geef een reactie