Cruffins zien er prachtig uit en zijn verrassend simpel te maken. Met dit makkelijke recept maak je zelf de lekkerste cruffins.

Cruffins gevuld met advocaatroom

Cruffins zien er altijd prachtig uit en zijn verrassend simpel om te maken. Extra lekker zijn ze met een vulling van advocaatroom die je maakt terwijl de cruffins bakken. Met dit makkelijke recept maak je zelf de lekkerste cruffins.
Direct naar het recept

Wat is een cruffin?

Een cruffin is gemaakt van croissant deeg maar gebakken in een muffinvorm. Het deeg wordt opgerold, in de lengte doormidden gesneden en gevormd tot meerdere kleine spiralen. Tijdens het bakken zorgt het bakblik dat het deeg niet in de breedte kan rijzen en duwt het als het ware omhoog. Het resultaat is een luchtige muffin met bolle bovenkant vol laagjes.

Naar keuze eet je een cruffin naturel, rol je ‘m na het bakken direct door kaneelsuiker of spuit je er na het afkoelen een vulling in. Bijvoorbeeld advocaatroom. Stel je voor: een crispy cruffin met de verfijnde smaak van advocaat… Dat wil je toch? Ga snel aan de slag met dit recept en voor je het weet geniet je van homemade cruffins.

Cruffins zien er prachtig uit en zijn verrassend simpel te maken. Met dit makkelijke recept maak je zelf de lekkerste cruffins.

Cruffins gevuld met advocaatroom

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 6 cruffins

Ingrediënten: 

Voor de cruffins:

 • 1 rol roomboter croissantdeeg, 400 gr

Voor de advocaatroom:

 • 125 gr advocaat
 • 100 gr slagroom
 • 100 gr mascarpone
 • suiker, naar smaak

Voor het invetten van de vorm:

 • roomboter, kamertemperatuur

Keukengerei:

 • muffintray
 • spuitzak met spuitmondje

Aan de slag:

Voor de cruffins:

 • Pak het croissantdeeg 15 minuten tevoren uit de koelkast en laat in de verpakking op temperatuur komen.
  Vet ondertussen het bakblik goed in.
 • Neem het deeg uit de verpakking, rol het croissantdeeg uit en verdeel in 3 stukken. Rol elk stuk over de lange kant losjes op en snij elke rol voorzichtig in de lengte doormidden. Leg de doorgesneden rolletjes met de snijkanten omhoog, rol losjes op tot spiralen en leg in de holtes van het muffinblik.
  Let op: Rol het deeg beide keren echt losjes op anders hebben de cruffins tijdens het bakken niet voldoende 'ruimte' om luchtig te worden. Zorg ook dat tijdens het vormen van de spiralen het snijvlak goed zichtbaar blijft.
  Tip: Het deeg zakt niet goed in de holte. Dat is niet erg, tijdens het bakken rijst het deeg zowel naar boven als naar onder de holte in.
  Tip: Voor luchtiger en iets kleinere cruffins verdeel je het deeg in 4 stukken en vorm je 8 cruffins.
  Cruffins, zo maak je ze
 • Plaats de muffintray in het midden van een op 180ºC boven- en onderwarmte voorverwarmde oven. Bak in ± 20 minuten gaar en goudbruin. Neem het bakblik uit de oven, laat een paar minuten afkoelen en haal de cruffins uit de vorm. Laat op een taartrooster helemaal afkoelen.

Voor de advocaatroom:

 • Roer de mascarpone los met de advocaat.
 • Klop de slagroom met een beetje suiker bijna stijf. Voeg de losgeroerde mascarpone en advocaat toe en klop verder stijf. Schep in de spuitzak.
  Cruffins zien er prachtig uit en zijn verrassend simpel te maken. Met dit makkelijke recept maak je zelf de lekkerste cruffins.
 • Vul de cruffins vlak voor gebruik via de onderkant met de advocaatroom. Steek daarvoor het spuitmondje een flink eind in de cruffin en trek tijdens het spuiten langzaam terug. Zo verdeel je de vulling goed door de cruffin. Vul een schaaltje met de overgebleven advocaatroom en geef dat er los bij.
  Serveer met vers gezette koffie of thee, bij het ontbijt, een brunch of bijvoorbeeld een high tea.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Cruffins zijn net als croissants het lekkerst als het deeg gemaakt is met roomboter. Het roomboter croissantdeeg van Tante Fanny is koelvers en direct klaar voor gebruik. Het is niet voorgesneden, je bent dus helemaal vrij om het te vormen zoals je zelf wilt.
 2. Cruffins zijn vers uit de oven het allerlekkerst. Bewaar ze dus niet te lang.
 3. Gebruik je liever geen alcohol? Vul de cruffins dan met:
 4. Voor speculoosroom roer je 75 gr mascarpone los met 75 gr speculoos pasta. Klop 150 gr slagroom met een beetje suiker bijna stijf, voeg de speculoos massa toe en klop verder stijf.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Tante Fanny degen.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept