Cruffins gevuld met advocaatroom
Wat is een cruffin?
Een cruffin is gemaakt van croissant deeg maar gebakken in een muffinvorm. Het deeg wordt opgerold, in de lengte doormidden gesneden en gevormd tot meerdere kleine spiralen. Tijdens het bakken zorgt het bakblik dat het deeg niet in de breedte kan rijzen en duwt het als het ware omhoog. Het resultaat is een luchtige muffin met bolle bovenkant vol laagjes.
Naar keuze eet je een cruffin naturel, rol je ‘m na het bakken direct door kaneelsuiker of spuit je er na het afkoelen een vulling in. Bijvoorbeeld advocaatroom. Stel je voor: een crispy cruffin met de verfijnde smaak van advocaat… Dat wil je toch? Ga snel aan de slag met dit recept en voor je het weet geniet je van homemade cruffins.
Cruffins gevuld met advocaatroom
Ingrediënten:
Voor de cruffins:
- 1 rol roomboter croissantdeeg, 400 gr
Voor de advocaatroom:
- 125 gr
advocaat - 100 gr slagroom
- 100 gr mascarpone
- suiker, naar smaak
Voor het invetten van de vorm:
- roomboter, kamertemperatuur
Keukengerei:
- muffintray
- spuitzak met spuitmondje
Aan de slag:
Voor de cruffins:
- Pak het croissantdeeg 15 minuten tevoren uit de koelkast en laat in de verpakking op temperatuur komen.Vet ondertussen het bakblik goed in.
- Neem het deeg uit de verpakking, rol het croissantdeeg uit en verdeel in 3 stukken. Rol elk stuk over de lange kant losjes op en snij elke rol voorzichtig in de lengte doormidden. Leg de doorgesneden rolletjes met de snijkanten omhoog, rol losjes op tot spiralen en leg in de holtes van het muffinblik.Let op: Rol het deeg beide keren echt losjes op anders hebben de cruffins tijdens het bakken niet voldoende 'ruimte' om luchtig te worden. Zorg ook dat tijdens het vormen van de spiralen het snijvlak goed zichtbaar blijft.Tip: Het deeg zakt niet goed in de holte. Dat is niet erg, tijdens het bakken rijst het deeg zowel naar boven als naar onder de holte in.Tip: Voor luchtiger en iets kleinere cruffins verdeel je het deeg in 4 stukken en vorm je 8 cruffins.
- Plaats de muffintray in het midden van een op 180ºC boven- en onderwarmte voorverwarmde oven. Bak in ± 20 minuten gaar en goudbruin. Neem het bakblik uit de oven, laat een paar minuten afkoelen en haal de cruffins uit de vorm. Laat op een taartrooster helemaal afkoelen.
Voor de advocaatroom:
- Roer de mascarpone los met de advocaat.
- Klop de slagroom met een beetje suiker bijna stijf. Voeg de losgeroerde mascarpone en advocaat toe en klop verder stijf. Schep in de spuitzak.
- Vul de cruffins vlak voor gebruik via de onderkant met de advocaatroom. Steek daarvoor het spuitmondje een flink eind in de cruffin en trek tijdens het spuiten langzaam terug. Zo verdeel je de vulling goed door de cruffin. Vul een schaaltje met de overgebleven advocaatroom en geef dat er los bij.Serveer met vers gezette koffie of thee, bij het ontbijt, een brunch of bijvoorbeeld een high tea.Eet smakelijk!
Tips:
- Cruffins zijn net als croissants het lekkerst als het deeg gemaakt is met roomboter. Het roomboter croissantdeeg van Tante Fanny is koelvers en direct klaar voor gebruik. Het is niet voorgesneden, je bent dus helemaal vrij om het te vormen zoals je zelf wilt.
- Cruffins zijn vers uit de oven het allerlekkerst. Bewaar ze dus niet te lang.
- Gebruik je liever geen alcohol? Vul de cruffins dan met:
- banketbakkersroom
- Zwitserse room
- amandelspijs
- speculoospasta
- of rol gelijk na het bakken door kaneelsuiker
- Voor vullen met speculoospasta verwarm je een paar lepels speculoos op lage stand in de magnetron of een pannetje. Als de pasta zachter is schep je het in een spuitzak en vul de cruffins ermee.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept is gemaakt in samenwerking met Tante Fanny degen.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.