Croutons in alle soorten en maten - Over de salade, bij een kop soep, ter garnering van een gerecht of als snack bij borrel of buffet. Croutons zijn verrassend multifunctioneel.

Croutons

Over de salade, bij een kop soep, ter garnering van een gerecht of als snack bij borrel of buffet. Croutons zijn verrassend multifunctioneel.
Direct naar het recept

Croutons kom je overal tegen. Over de salade, bij een kop soep, ter garnering van een gerecht of als snack bij borrel of buffet. En dat begrijp ik heel goed. Ze zijn niet alleen lekker maar ze kunnen je gerecht ook net even iets extra’s geven. Denk bijvoorbeeld aan een flinterdun gesneden crouton met daarop 1 of 2 knoflookgamba’s of een kop uiensoep met een paar kaassoldaatjes erbij in plaats van een stuk stokbrood met kaas erin.

Croutons kan je in alle soorten en maten maken. Gebruik wit of volkoren brood, een pistolet, een stuk stokbrood of bijvoorbeeld Turks brood. Maar ook brood met noten, olijven of tuinkruiden is geschikt. Snij het brood in dobbelsteentjes, plakken of rechthoeken. Voor extra verfijning kan je ook hele dunne plakjes snijden maar met een gewoon broodmes lukt dat niet goed. Je kan natuurlijk ook met een uitsteker grappige vormpjes maken, bijvoorbeeld sterretjes voor Kerstmis of hartjes voor Valentijnsdag. Besmeer met naturel of op smaak gebrachte olie. Bestrooi met kruiden, (Parmezaanse) kaas en/of (grof) zeezout en de oven doet de rest.

Het gebruik van croutons is niet nieuw. Van oudsher kennen we in Nederland de soldaatjes. Langwerpige, strak gesneden stukjes oud brood krokant gebakken in de koekenpan. En dan rechtop, keurig in het gelid (als op wacht staande soldaatjes) in het gerecht geplaatst. Nu begrijp je ook gelijk waar de naam soldaatjes vandaan komt. Tegenwoordig zal je helaas niet snel meer een soldaatje geserveerd krijgen. Krokant gebakken stukjes brood heten nu croutons. Toch wel jammer, zo verlies je een stukje culinaire historie.

Croutons - Over de salade, bij een kop soep, ter garnering van een gerecht of als snack bij borrel of buffet. Croutons zijn verrassend multifunctioneel.
Croutons in alle soorten en maten - Over de salade, bij een kop soep, ter garnering van een gerecht of als snack bij borrel of buffet. Croutons zijn verrassend multifunctioneel.

Croutons

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 1 portie

Ingrediënten: 

  • enkele boterhammen, stuk stokbrood of pistolet
  • 1 teen knoflook
  • zeezout
  • olijfolie
  • Naar keuze: geraspte (Parmezaanse) kaas of gedroogde kruiden zoals basilicum, oregano en tijm

Aan de slag:

  • Pers de knoflook boven een schaaltje en meng met wat olijfolie.
  • Snij de korsten van het brood, besmeer beide zijden van de boterhammen met de knoflookolie en bestrooi met grof zeezout. Snij boterhammen in kleine blokjes, langwerpige reepjes, driehoekjes of steek met een deegsteker leuke figuurtjes uit zoals sterretjes, rondjes of bloemetjes. Stokbrood of pistoletjes snij je in plakken. Voor kaascroutons laat je de knoflook achterwege en besmeer je het brood alleen met wat olie en bestrooi met kaas.
  • Verdeel het brood over een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat en bak in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven in 10-15 minuten knapperig en bruin. Schep de croutons halverwege de baktijd om zodat ze aan beide kanten knapperig en bruin worden.
    Eet smakelijk!

Tips:

Neem een schaaltje aïoli, wat soldaatjes zonder knoflook en dippen maar!

Bewaar dit recept op Pinterest:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept