Crema Catalana
Op een zwoele zomeravond de maaltijd afsluiten met een crema Catalana. Hoe zomers wil je het hebben? Je waant je gelijk weer even op vakantie in Spanje. De verfijnde smaken van sinaasappel en kaneel maken dit op en top Spaanse toetje onweerstaanbaar. Duik dus snel de keuken in en ga aan de slag want echt, je wilt het proeven!
Crema Catalana versus crème brulée
Crema Catalana lijkt erg op crème brulée maar het zijn toch echt andere desserts. Beiden hebben een vanille custard als basis. Voor de Catalaanse crème wordt melk gebruikt, voor de Franse slagroom. Daarnaast voegen de Spanjaarden nog extra smaakmakers toe zoals kaneel en citroen- of sinaasappelschil. Ook het opstijven gaat anders. In Spanje wordt de custard gekookt tot een dikke pudding en in de koelkast geplaatst. Crème brulée daarentegen stijft op door het in een waterbad te plaatsen en in de oven te verwarmen. Allebei erg lekker maar de crema Catalana is wat mij betreft net even iets makkelijker te maken.
Tapaschaaltjes
De crema Catalana serveer ik in de 100% Spaanse Moon tapasschaaltjes van Xenos. Ze zijn niet alleen erg mooi maar ook multifunctioneel. Omdat ze geschikt zijn voor gebruik in oven, magnetron en koelkast kan je er eigenlijk alle gerechten in serveren. En na afloop zet je ze zo in de vaatwasser. De schaaltjes zijn verkrijgbaar in 3 kleuren en 4 verschillende maten.
De grote schalen zijn ideaal om salade in te maken of couscous in te serveren. De kleine schaaltjes zijn perfect voor tapas of bijgerechtjes zoals hummus, baba ganaoush, kruidenboter, knoflookgarnalen en bijvoorbeeld crema Catalana. En als je dan toch bij Xenos winkelt, neem dan gelijk ook zo’n handige crème brulée brander mee.
Crema Catalana
Ingrediënten:
- 500 ml volle melk
- 90 gr suiker, plus extra voor het laagje gebrande suiker
- 4 eidooiers maat L
- 1½ eetlepel maizena
- 1 kaneelstokje
- ½ vanillepeul, merg
- schil van ½ sinaasappel, tip: gebruik een zesteur
Aan de slag:
- Breng de melk samen met de kaneel, sinaasappelschil en vanillemerg aan de kook. Neem de pan van de pit en laat 30 minuten trekken.Tip: gebruik echt alleen het oranje van de schil en niet het bittere witte.
- Roer de eidooiers los met de suiker en voeg vervolgens de maizena toe. Roer goed en druk eventuele klontjes fijn tot je een volledig glad mengsel hebt.
- Neem de kaneel en sinaasappelschil uit de melk en breng aan de kook. Schenk beetje bij beetje de melk bij het eiermengsel en giet terug in de pan. Breng al roerend terug aan de kook en roer tot er een dikke pudding ontstaat.Tip: Verwarm het mengsel rustig en let op dat je goed blijft roeren, zo voorkom je dat de crème in de schift schiet.
- Stort de crema Catalana in vuurvaste schaaltjes, laat afkoelen en plaats tenminste een paar uur in de koelkast om op te stijven.
- Bestrooi de crema Catalana royaal met suiker en karameliseer met een crème brulée brander of onder de grill. Serveer direct.Eet smakelijk!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Top recept
Dank je wel. Altijd weer genieten als ik het maak!
Hopelijk ben ik nog net op tijd om mee te doen mey de winactie. Zo leuk dat je dat pakket weggeeft.
Hier thuis zijn wij gek op crema catalana. Zou heel graag die Spaanse schaaltjes winnen. Echt een aanwinst voor mijn servies.
Lijkt me een leuk pakket om mijn vrouw mee te verrassen. Ze is een echte keukenprinses en gaat er vast lekkere dingen mee maken.
Wat leuk! Succes in de loting.
Wat leuk een leuk pakket mag je weggeven. Ik heb al veel spullen van Xenos, daar kunnen de schaaltjes en brander prima bij. En dat shoptegoed daar weet ik ook wel raad mee ;-))
Zo’n shoptegoed is altijd fijn…
Zo’n brander, daar kijk ik al langer naar maar gun ‘m mezelf steeds niet. Die schaaltjes lijken me ook erg mooi. Leuke winactie dus daar doe ik graag aan mee!
Leuk dat je meedoet, succes
Super lekker toetje en prachtige schaaltjes. Ik doe graag mee. Groeten, Karen
Leuk dat je meedoet, succes
Wat een mooi pakket, daar maak ik graag kans op. Heb nog geen brander, kan ik eindelijk crème brûlée en crema Catalana maken. En nu maar duimen.
Zo’n brander is echt zo handig. Heb ook een horeca brander liggen maar deze van Xenos is veel praktischer en brandt ook nog eens mooier.
Wat een mooie winactie, ik maak graag kans op het fijne pakket.
Hier ga ik meteen mee aan de gang en hoop het nogmaals te kunnen serveren in gewonnen schaaltjes van de Xenos
De crema Catalana komt echt zo mooi uit in de schaaltjes. Het kleinste maatje is er ook perfect voor. Succes.
Zulke mooie schaaltjes, daar ga ik graag mee aan de slag!
Groeten Jenna
Zijn echt hele fijne schaaltjes. Zulke mooie kleuren ook.