Cranberry smoothie met peer en banaan
Cranberry’s groeien voornamelijk in Noord-Amerika en Canada. Omdat ze rijk zijn aan vitamine C en makkelijk zijn te bewaren werden cranberry’s vroeger veel gebruikt door ontdekkingsreizigers. Ze namen ze als proviand mee aan boord om zich er tijdens de lange zeereizen mee te beschermen tegen scheurbuik. Als gevolg van een schipbreuk nabij Terschelling en Vlieland zijn de bessen halverwege de 19e eeuw ook hier terecht gekomen. Tot op de dag vandaag zijn daar grote velden te vinden en worden ze nog steeds geplukt.
Tegenwoordig worden cranberry’s veel gebruikt ter voorkoming en behandeling van blaasontsteking. Vitamine C maakt je blaasinhoud zuur waardoor bacteriën minder kans krijgen. Omdat ze van nature flink zuur en een beetje bitter zijn worden ze veelal tot compote of sap verwerkt. Ook gedroogd zijn ze erg lekker. Maar let op: doorgaans zijn producten met cranberry’s flink gezoet met suiker. Voor deze smoothie gebruik ik banaan en peer als zoetmaker. Hoe rijper de banaan en peer hoe zoeter de smoothie wordt.
Cranberry smoothie met peer en banaan
Ingrediënten:
- 250 gr magere kwark
- 150 gr cranberry's, diepvries
- 1 rijpe en sappige peer
- 1 rijpe banaan
Naar keuze:
- snuf kaneelpoeder
- beetje suiker of honing
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Doe de kwark, cranberry’s, schoongemaakte peer en banaan in een blender en blend tot een mooie smoothie.
- Voor extra smaak voeg je een klein snufje kaneel aan de smoothie toe. Mocht je de smoothie ondanks de peer en banaan nog wat zuur vinden voeg dan een beetje honing of suiker toe.
- Schenk de cranberry smoothie met peer en banaan in mooie glazen, zet er rietjes in en serveer direct. De smoothie is ook prima te bewaren in de koelkast, dek wel even af met wat plasticfolie.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!