Cranberry cake - Fris en smeuïg met de bitterzoete ondertoon van cranberries. Mix de ingrediënten door elkaar en hup de cake kan in de oven.

Cranberry cake

Fris en smeuïg met de bitterzoete ondertoon van cranberries. Mix de ingrediënten door elkaar en hup de cake kan in de oven.

Deel dit recept/artikel!

Kerst en cranberries, een klassieke combinatie. Cranberry compôte, jam of saus het mag eigenlijk niet ontbreken bij de kerstdis. Dit keer had ik zin in wat variatie en maakte ik een cranberry cake. Super simpel want meer dan het door elkaar mixen van de ingrediënten en vervolgens voorzichtig de cranberries erdoor scheppen is het niet. Maar het resultaat mag er wezen. Ondanks dat er bijna geen boter in gaat is de cake heerlijk smeuïg. Het sinaasappelsap en de zeste combineren heerlijk met de frisse en soms wat bitterzoete smaak van de cranberries.

Cranberry cake - Fris en smeuïg met de bitterzoete ondertoon van cranberries. Mix de ingrediënten door elkaar en hup de cake kan in de oven.Cranberry cake - Fris en smeuïg met de bitterzoete ondertoon van cranberries. Mix de ingrediënten door elkaar en hup de cake kan in de oven.

In plaats van roomboter gebruik ik graag ghee. Ghee of geklaarde boter heeft wel de rijke smaak van roomboter maar is vrij van water en lactose. Door de verhitting, het verdampen van het water en het zuiveren van de melkeiwitten uit de roomboter heeft ghee een veel geconcentreerder smaak gekregen. Ideaal dus voor deze cranberry cake waar -in tegenstelling tot een gewone of boerencake– maar weinig boter in zit.

Cranberry cake - Fris en smeuïg met de bitterzoete ondertoon van cranberries. Mix de ingrediënten door elkaar en hup de cake kan in de oven.
Cranberry cake - Fris en smeuïg met de bitterzoete ondertoon van cranberries. Mix de ingrediënten door elkaar en hup de cake kan in de oven.

Cranberry cake

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 1 cranberry cake

Ingrediënten: 

  • 250 gr bloem
  • 200 gr suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 30 gr ghee, gesmolten
  • ½ theelepel zout
  • 1 ei
  • 1 zeste van sinaasappel
  • 100 ml vers sinaasappelsap
  • 150 gr cranberries, gehalveerd

Extra benodigheden:

  • 1 (glazen) cakevorm 24 cm, bekleed met bakpapier

Aan de slag:

  • Doe alle ingrediënten met uitzondering van de cranberries in een beslagkom en mix tot een glad en stevig beslag.
    Tip: Gebruik je een standmixer gebruik dan de vlinderhaak. Met een handmixer gebruik je het liefst de deeghaken. Het is een stevig beslag dat aan de zware kant is voor draadgardes.
  • Als het beslag mooi glad is schep je er voorzichtig de gehalveerde cranberries door, schep in de cakevorm en plaats in het midden van een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven. Bak in 60-70 minuten gaar en goudbruin.
  • Neem de cake uit de oven en laat 15 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.
    Eet smakelijk!

Tips:

Heb je geen ghee in huis dan kan je het prima vervangen door roomboter te gebruiken. Heeft ietsje minder smaak maar is niet erg.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Pin dit recept voor cranberry cake op één van je Pinterest borden zodat je het altijd bij de hand hebt.

Cranberry cake - Fris en smeuïg met de bitterzoete ondertoon van cranberries. Mix de ingrediënten door elkaar en hup de cake kan in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept