Courgetteburgers - Deze courgetteburgers zijn een leuke manier om met courgette te variëren. Stevig van buiten en lekker zacht van binnen.

Courgetteburgers

Deze courgetteburgers zijn een leuke manier om met courgette te variëren. Stevig van buiten en lekker zacht van binnen.

Deel dit recept/artikel!

Onlangs had ik nog een courgette, een lente-uitje en een aangebroken stukje feta in de koelkast liggen zonder dat ik er plannen mee had. Gevulde courgette had ik deze keer even geen zin in dus ben ik courgetteburgers gaan maken. Burgers moeten lekker dik zijn maar voor de variatie heb ik ze deze keer wat dunner gemaakt, eigenlijk meer een soort courgettekoekjes. Aan de smaak heeft het niets afgedaan: stevig van buiten en lekker zacht van binnen.

Het formaat van courgettes en de hoeveelheid vocht die ze bevatten verschilt nogal. Courgettes die snel gegroeid zijn bevatten doorgaans veel water. Biologische courgettes krijgen langer de tijd om te groeien en hebben daardoor steviger en smaakvoller vruchtvlees. Ze zijn vaak ook wat kleiner dan de doorsnee supermarkt-courgette. Voor het recept maakt het niet niet zoveel uit wat voor courgette je gebruikt maar afhankelijk van de hoeveelheid vocht die ze bevatten kan het zijn dat je iets meer of juist iets minder ei en bloem nodig hebt. Voor mij werkt de aangegeven hoeveelheid ei en bloem doorgaans goed. Maak ze dus gewoon een keer met de aangegeven hoeveelheden en pas eventueel een volgende keer naar smaak aan.

Courgetteburgers - Deze courgetteburgers zijn een leuke manier om met courgette te variëren. Stevig van buiten en lekker zacht van binnen.
Courgetteburgers - Deze courgetteburgers zijn een leuke manier om met courgette te variëren. Stevig van buiten en lekker zacht van binnen.

Courgetteburgers

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 4 -6 stuks

Ingrediënten: 

  • 1 courgette
  • 1 lente-uitje
  • 1 teen(tje) knoflook
  • 50 gr feta
  • 15 gr (vers) geraspte parmezaanse kaas
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • 40-50 gr bloem
  • 1 ei
  • olijfolie
  • zout en peper

Aan de slag:

  • Was de courgette, snij de uiteinden eraf en rasp op een grove rasp. Doe alles in een zeef of vergiet en bestrooi met wat zout. Laat ongeveer een half uur uitlekken.
  • Snij ondertussen het lente-uitje fijn, pers de knoflook, verbrokkel de feta en rasp de parmezaanse kaas.
  • Roer van het ei en de bloem een mooi beslag en roer er de uitjes, knoflook, feta, parmezaanse kaas en gedroogde kruiden doorheen. Knijp de geraspte courgette flink uit (zie ook de tip hieronder) en roer ook door het beslag. Door de kaas en toegevoegde kruiden vind ik de smaak oké maar als je wilt kun je nog wat zout en peper toevoegen.
  • Verhit in een koekenpan wat olijfolie, schep beslag voor 2-4 courgetteburgers in de pan en bak de burgers op zacht tot middelhoog vuur aan beide kanten bruin en krokant. Let erop dat de burgers niet te snel bruin worden anders wordt de binnenkant niet gaar. Als de burgers klaar zijn leg je ze op een bord met keukenpapier om goed uit te lekken. Herhaal met het laatste beslag.
  • Serveer de courgetteburgers met een lekkere salade en/of een kop (maaltijd)soep en je zet een leuke maaltijd op tafel.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Voor een pittige burger voeg je nog wat chilipoeder of een gesneden pepertje toe.
  2. Het uitknijpen van de uitgelekte courgette gaat ook heel makkelijk in een schone theedoek. Leg de courgette in het midden van de doek, knijp de doek net boven de courgette dicht en draai strak aan. Doe dit wel boven de gootsteen want er komt veel water vanaf!

Bewaar dit recept op Pinterest:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept