Costa Ricaanse picadillo de papa
Costa Rica, wat zouden Michel en ik daar graag eens naartoe gaan. De overvloedige natuur bewonderen, genieten van de mooie standen, de gastvrije cultuur verkennen en vooral ook de lokale keuken ontdekken. Voorlopig zit dat er door alle COVID-19 perikelen even niet in. Dan maar thuis op ontdekkingstocht met picadillo de papa. Een eenvoudig te maken typisch Costa Ricaans gerecht bomvol smaak.
Dit recept voor de picadillo de papa las ik in een nieuwsbrief van Visit Centroamérico. Het zag er zo lekker uit dat ik het gelijk wilde proeven. De ingrediënten heb ik standaard in huis dus ik kon gelijk aan de slag. Op zich kan je picadillo de papa in slechts 1 pan maken. Ik gebruikte er 2: mijn zware gietijzeren braadpan en een koekenpan. Terwijl ik de ui en het spek aanzette in de braadpan bakte ik het gehakt rul in de koekenpan. Al vrij snel kan het gehakt bij de rest van de ingrediënten in de braadpan, deksel erop en stoven maar.
Ten opzichte van het origineel recept gebruik ik iets meer paprika en ontbijtspek, iets minder aardappels en voeg ik lekker wat komijn-, paprika- en chilipoeder toe. En lekker dat het was!! Het is inmiddels een echte favoriet hier in huis.
4 leuke weetjes over Costa Rica:
- In de soms roerige Midden-Amerikaanse regio is Costa Rica een democratische en zeer welvarende oase van rust.
- In 1948 heeft de Costa Ricaanse regering het leger afgeschaft.
- Ondanks -of misschien wel dankzij- de uitbundige natuur is Costa Rica zuinig op haar flora en fauna. Een groot deel van het land is beschermd natuurgebied.
- Costa Rica heeft serieuze klimaatplannen: het wil het eerste volledig klimaatneutrale land ter wereld worden. Het doel is dat rond 2021 gerealiseerd te hebben. Dat zijn nog eens ambitieuze plannen!
Costa Ricaanse picadillo de papa
Ingrediënten:
- 300 gr rundergehakt
- 500 gr vastkokende aardappels, schoongemaakt
- 75 gr ontbijtspek, in stukjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 200 gr rode paprika, in blokjes
- 2 tenen knoflook
- 2 theelepels komijnzaad, fijngemalen
- vers korianderblad, fijngesneden
- ½ theelepel zout
- oregano
- paprikapoeder
- chilipoeder
- maizena
- olijfolie
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Snij de aardappels in kleine blokjes.
- Bak het gehakt rul, giet het vet af en schep er het zout en de fijngemalen komijnzaadjes door.
- Verhit ondertussen in een braadpan wat olijfolie, fruit de ui en het spek aan en voeg als de ui glazig begint te worden de paprika toe. Warm even flink door en voeg dan het gehakt en de aardappels toe, pers de tenen knoflook erbij en voeg naar smaak oregano, paprika- en chilipoeder toe. Schep om, giet een laagje water in de pan en laat met deksel op de pan zachtjes sudderen tot de aardappels gaar zijn.
- Proef en breng indien nodig op smaak met wat extra zout. Leng de maizena aan met wat water en bind daarmee het vocht.
- Schep de picadillo de papa in een schaal, bestrooi met de vers korianderblad en serveer.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Serveer met warme tortilla’s. Extra lekker als je ze zelf hebt gemaakt.
- Vergeet niet het gerecht -zoals ik toen ik bovenstaande foto maakte- te bestrooien met vers korianderblad. Staat niet alleen leuk, smaakt ook extra lekker.
- Zowel warm, lauwwarm als koud smaakt dit gerecht lekker. Neem dus vooral ook eens een bakje mee naar het werk en geniet ervan tijdens de lunch.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Bron: Visit Centroamérico