Cordon bleu op Spaanse wijze
Vandaag heb ik een heerlijke variatie op de traditionele cordon bleu: cordon bleu op Spaanse wijze. Sappige en malse biologische kipfilet gevuld met serranoham, huisgemaakte tapenade en manchego.

Voor een extra krokant korstje bak je de cordon bleu’s in een plaatstalen of gietijzeren pan. Het vlees schroeit direct dicht en krijgt een heerlijk bruine en krokante korst. Een koekenpan met anti-aanbaklaag lijkt misschien een veilig keuze maar bakken in plaatstaal of gietijzer geeft echt het allerlekkerste resultaat.
Meer weten over de verschillen tussen plaatstalen, gietijzeren en anti-aanbakpannen? Lees mijn artikel ‘Koekenpannen en alles wat je daarover wilt weten’.
Cordon bleu op Spaanse wijze
Ingrediënten:
- 2 kipfilets, biologisch
- 4-6 plakken serranoham
- potje
tapenade - 40 gr manchego, in reepjes
- 1 ei, losgeklopt
- paneermeel
- bloem
ghee
Extra benodigdheden:
- cocktailprikkers om de kip dicht te maken
Aan de slag:
- Maak 2 stapeltjes van de manchego en omwikkel elk stapeltje met een plakje serranoham.
- Verwijder eventuele vetrandjes van de kipfilets en snij elke filet over de lengte in zodat er een holte/zakje in de filet ontstaat.
- Besmeer de holtes van de kipfilet royaal met tapenade en stop er een rolletje ham/manchego in, vouw de kipfilet dicht en rol er 1 of 2 plakjes serranoham omheen. Indien nodg gebruik je een cocktailprikker om de kipfilet goed gesloten te houden.
- Strooi een dikke laag paneermeel op een bord en giet het losgeklopte ei in een ander bord.
- Bestrooi de gevulde kipfilets lichtjes met wat bloem en verdeel gelijkmatig zodat ze een dun ‘stoffig’ laagje krijgen. Haal vervolgens door het ei, laat het overtollige er afdruipen en wentel royaal door het paneermeel.
- Verwam een plaatstalen pan op een medium pit door en door en schep er dan lekker wat ghee in. Zodra de ghee heet is leg je de cordon bleu’s in de pan en bak gaar en goudbruin.
- Serveer de cordon bleu’s op Spaanse wijze direct. Tip: Vergeet je tafelgenoten niet te waarschuwen voor de cocktailprikkers waarmee de kipfilet is dicht gemaakt.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Serveer er een lekkere salade met stukjes gegrilde serranoham en gebroken walnoten bij.
- Je kan de cordon bleu’s ook iets laten afkoelen, in plakjes snijden en lauwwarm serveren bij de borrel. De manchego blijft namelijk redelijk stevig en loopt niet als een vloeibare massa uit het vlees. Voor de foto sneed ik de cordon bleu direct aan en zelfs toen bleef de manchego behoorlijk goed zitten. Iets afgekoeld blijft de manchego dus helemaal prima zitten.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.