Combineren van wijn spijs - Ik verdiepte me erin en er ging een wereld voor me open. Lees mee met mijn ervaringen en doe er je voordeel mee.

Combineren van wijn en spijs

Witte wijn drink je bij vis en kip, rode wijn bij rood vlees. Een standaard zinnetje dat iedereen wel kent. En inderdaad, het is een prima houvast om mee te beginnen. Maar…er komt wellicht een moment dat je meer wilt. Omdat je geïnteresseerd bent in lekker eten, wijn hebt leren waarderen of je hebt ooit een sublieme wijn spijs combinatie ervaren.

Bij mooie wijn-spijs combinaties versterken het gerecht en de wijn elkaar. De smaak van beiden wordt er zoveel rijker door. Het lijkt misschien magie maar dat is het gelukkig niet. Ik volgde de online wijnspijs cursus van Hart voor wijn om er meer over te leren. Er ging een (wijn)wereld voor me open… Zodanig zelfs dat ik binnenkort de wijncursussen SDEN 1 en SDEN 2 ga volgen. Want echt, als je eenmaal goed hebt leren proeven valt er zoveel te ontdekken. Ik vertel je verderop meer over mijn ervaringen en de cursus.

Combineren van wijn spijs - Ik verdiepte me erin en er ging een wereld voor me open. Lees mee met mijn ervaringen en doe er je voordeel mee.

Of ik nu ineens ook veel meer wijn drink? Nee, zeker niet! Michel en ik zijn en blijven voorstanders van matig en verantwoord alcoholgebruik. Dankzij het Coravin bewaarsysteem hoeven we geen fles meer te ontkurken als we een glas wijn willen drinken. Sterker nog, we kunnen nu zelfs van meerdere wijnen tegelijk een glaasje proeven terwijl de kurken in de flessen blijven. Ideaal want nu trekken we een fles pas daadwerkelijk open als we eters hebben of zin hebben in een specifieke wijn. Wat Coravin is en hoe dat werkt? Je leest het verderop in mijn blogpost.

Hart voor Wijn online Academy

Een glaasje wijn bij het eten is zo ingeschonken. Een goede wijn spijs combinatie vraagt iets meer tijd en aandacht maar dat is het meer dan ontzettend waard. Stel jezelf vooraf een paar vragen en je geniet en proeft daarna zoveel intenser is mijn ervaring. Zoek je balans of juist contrast, wil je een krachtig en stevige rode wijn schenken of juist een frisse en fruitige witte. Naarmate je meer ervaring opdoet zal het een tweede natuur worden en minder tijd vragen. Ik ben nog niet zo ervaren maar dat gaat zeker komen.

Online wijnspijs cursus

Wat mij tijdens het volgen van de wijn spijs cursus misschien nog wel het meest heeft verbaasd: je hebt geen diepgaande kennis over wijn nodig. Natuurlijk, als je wilt kun je helemaal los gaan op terroir, druivenras, productiemethode en nog veel meer. Het heeft allemaal invloed op de smaak van de wijn.

Combineren van wijn spijs - Ik verdiepte me erin en er ging een wereld voor me open. Lees mee met mijn ervaringen en doe er je voordeel mee.

Kirsten van Harten, eigenaresse en oprichter van de Hart voor Wijn Academy, heeft als doel wijn begrijpelijk en leuk te maken. Dat heeft ze in de cursus helemaal waargemaakt. Op een speelse en toegankelijke manier raak je vertrouwd met het combineren van wijn spijs. Geen moeilijk gedoe en hoogdravende theorieën maar eigentijds en gericht op de serieuze liefhebber. En onderschat het gemak van online vooral ook niet. In je eigen tempo en in je eigen huiskamer vertrouwd raken met combineren van wijn en spijs. Echt een ideale manier van leren.

Wijnproeven

Je leert hoe je goed ruikt en proeft, welke spelregels er zijn bij het combineren van wijn spijs, hoe je kookt naar een specifieke wijn en welke wijn je kunt kiezen bij bepaalde gerechten. Bij de cursus kan je een pakket van 6 speciaal geselecteerde wijnen bestellen. Tijdens de cursus proef je de wijnen samen met Kirsten. Bij de eerste proeverij was het bij mij meteen raak. We proefden een Rueda Verdejo en wow, wat een ervaring. Rueda Verdejo drink ik wel vaker maar niet eerder proefde ik met zoveel aandacht. Ik rook en proefde van alles waar ik me eerder niet gewaar van was. Het zaadje was gepland en het besluit om de SDEN cursussen te gaan doen was genomen.

Combineren van wijn spijs - Ik verdiepte me erin en er ging een wereld voor me open. Lees mee met mijn ervaringen en doe er je voordeel mee.

Als je de basissmaken van wijn en eten herkent heb je de sleutel in handen. De zuren, zoetheid, tannines, bitters en alcohol van wijn reageren op de zure, zoete, zoute, bittere, umami en vette smaken in je eten. Denk bijvoorbeeld aan een straffe wijn (flink wat tannines) die ineens veel ronder en soepeler wordt als je het combineert met gebraden rood vlees. Wellicht goed om te weten: smaken proef je op verschillende plekken in je mond. Laat de wijn tijdens het proeven dus goed door je mond rollen.

Nu kan ik proberen hier een beknopte samenvatting te geven van wat ik allemaal heb geleerd. Ik zou het graag doen maar het is zonde van jouw en mijn tijd. Ik kan je in 1 artikel nooit de finesses bijbrengen die Kirsten je leert. Als je serieus geïnteresseerd bent in wijn en lekker eten bekijk dan de proefles van de wijnspijs cursus. Vraag het gratis e-book over Wijnspijs combinaties aan of oriënteer je op één van de andere wijncursussen of wijnproeverijen.

Combineren van wijn spijs - Ik verdiepte me erin en er ging een wereld voor me open. Lees mee met mijn ervaringen en doe er je voordeel mee.

In je eigen tempo

Bij de Hart voor Wijn Academy kan je zowel online als offline cursussen en proeverijen volgen, het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Enne, voor de kosten hoef je het echt niet te laten. Voor 75 euro krijg je onbeperkt toegang tot de wijnspijs cursus zodat je ‘m in je eigen tempo kunt volgen.

Coravin

Toen ik aan de wijnspijs cursus begon zag ik een beetje op tegen het proeven van de wijnen. Ik drink graag een goed glas wijn maar een hele fles open voor slechts 1 glas gaat me te ver. Nadenkend over een oplossing begreep ik ineens waarom het Coravin bewaarsysteem ook voor particulieren een uitkomst is. Coravin kende ik tot dan toe voornamelijk uit de betere (sterren)restaurants waar het wordt gebruikt om dure wijnen per glas te schenken.

Combineren van wijn spijs - Ik verdiepte me erin en er ging een wereld voor me open. Lees mee met mijn ervaringen en doe er je voordeel mee.

Wijn schenken zonder de fles te ontkurken

Coravin is een bewaarsysteem waarmee je zonder de fles te ontkurken 1 glas wijn kunt schenken. Het mooie en ook bijzondere is dat de houdbaarheid niet wordt aangetast. De wijn is na gebruik nog maanden of -afhankelijk van het type en soort- zelfs jaren te bewaren. Leuk, denk je nu misschien maar waar heb ik dat voor nodig? Zoals je hierboven hebt gelezen proef je bij de wijspijs cursus verschillende wijnen. Of je dat nu op 1 avond doet of verspreid in de tijd, drink jij daarna de hele fles leeg? Wij in elk geval niet.

Met Coravin kun je naar hartelust proeven en beoordelen. Stel je hebt een bepaalde wijnspijs combinatie in gedachten en wilt de wijn graag voorproeven. Normaal gesproken kost je dat een fles. Met Coravin proef je 1 glas, beoordeel je de wijn en bewaar je de fles tot later gebruik. Op het moment suprême trek je de fles pas daadwerkelijk open. Of misschien heb je van 1 wijn meerdere jaargangen liggen. Hoe leuk is het om uit de verschillende jaren een glas te schenken en naast elkaar te proeven. Of je hebt wijn in huis die zich met de jaren verder ontwikkelt. Proef geregeld een beetje en ontdek wanneer je de wijn het lekkerst vindt.

Combineren van wijn spijs - Ik verdiepte me erin en er ging een wereld voor me open. Lees mee met mijn ervaringen en doe er je voordeel mee.

Hoe werkt Coravin

Om de Coravin te gebruiken plaats je de greep op/om de hals van de fles en duw in één beweging de naald door de kurk. Kantel de fles en schenk de gewenste hoeveelheid wijn. Tijdens het schenken vult de fles zich met Argon gas. Doordat de wijn niet in aanraking komt met zuurstof blijven smaak en houdbaarheid optimaal behouden. Na gebruik trek je de naald eruit, wacht een paar seconden tot de kurk zich volledig heeft gesloten en klaar ben je. Voor flessen met een schroefdop zijn er speciale Coravin schroefdoppen.

Combineren van wijn spijs - Ik verdiepte me erin en er ging een wereld voor me open. Lees mee met mijn ervaringen en doe er je voordeel mee.

Coravin geeft mij vrijheid

Wat de Coravin -ik heb de Timeless Six+– voor mij inmiddels onmisbaar maakt is de vrijheid die het me geeft. We hebben behoorlijk wat goede en dure wijnen liggen. Geregeld dacht ik op zondagmiddag, goh, ik zou best een glaasje lusten. Het gevolg: ik hield het toch maar bij een kop thee of dronk een mocktail. Zonde om voor 1 glas een hele fles open te trekken. Met Coravin is dat verleden tijd. Prik een fles aan, schenk de wijn, verwijder het systeem en de fles kan weer terug in het wijnrek. Drinkt Michel liever een andere wijn? Ook dat kan nu. Geen verspilling en toch genieten van een heerlijk glas wijn. Ik ben fan!

Naast de Timeless Six+ zijn er ook de Pivot, Timeless Three en Timeless Eleven systemen. De Timeless Six+ en Timeless Eleven zijn geavanceerder dan de Pivot en Timeless Three. Check de webshop van Coravin voor de beschikbare modellen en accessoires.

Deze blogpost bevat gekregen producten (cursus en Coravin).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *