Citroentaart met mascarponeroom
Citroen tiramisu, ben jij daar ook zo gek op? De combinatie van romig en zoet met dat lekkere zuurtje van citroen vind ik dus echt verslavend lekker. Voor het recept van vandaag heb ik die smaken verwerkt in een heerlijke citroentaart met mascarponeroom. Geloof me, deze taart wil je proeven. Lees dus snel verder en maak ‘m ook. Ik voorspel dat je er een favoriet bij hebt…
Bakhulpjes voor een strak opgemaakte taart
Een strakke taart begint met een strak gebakken taartbodem die goed lost uit de vorm. Ik gebruikte een 18×18 cm vierkante vorm en bekleedde die met bakpapier. Na het lossen en afkoelen snij je de cake netjes doormidden. Gebruik een broodmes of maak het jezelf gemakkelijk met een taartsnijder. Na het vullen smeer je de taart strak af met een klein glaceermes -ook wel taartspatel genoemd-. Voor de decoratie van de zijkant gebruik ik graag amandelschaafsel of gehakte pistache nootjes maar sprinkles zijn natuurlijk ook heel leuk. Om de taart af te maken strooide ik hier en daar wat geel, groen en wit musketzaad over de toeven. Vrolijk gekleurde bloemetjes of bijvoorbeeld wit/gouden strooisels staan ook heel mooi.
Serveren van de citroentaart met mascarponeroom
Een zorgvuldig opgemaakte taart verdient het om in de spotlight gezet te worden. Het mooist vind ik het altijd om taarten te presenteren op een taartplateau. Maar ja, die nemen best wat ruimte en in en om nou een hele collectie aan te houden gaat me ook wat ver. Mijn oplossing: kies een mooi bord en decoraties bijpassend schaaltje of glas en maak je unieke taartplateau. Bij het recept voor appelcake met koekbodem heb ik uitgelegd hoe je zo’n zelfgemaakt taartplateau maakt.
Om het fragiele geel van de lemon curd mooi uit te laten komen koos ik contrasterend blauw servies. Ik combineerde een Toscane dinerbord en een medium Indie schaaltje. Het motief op het schaaltje vind ik echt een eyecatcher en maakt het een bijzonder taartplateau. De blue print tapasbordjes en mokjes en het schattige theepotje met rotan hengsel maken de sfeer compleet. Het bamboe serveerplankje geeft het geheel dan net weer even die natuurlijk uitstraling waar ik zo van hou.
Citroentaart met mascarponeroom
Ingrediënten:
Voor de taartbodem:
- 3 eieren (M/L), kamertemperatuur
- 90 gr suiker
- 60 gr bloem
- 30 gr maizena
- snuf zout
Voor de vulling:
- 250 ml slagroom
- 180 gr mascarpone, kort losgeroerd
- 30 gr suiker
- limoncello, limonzero of citroensiroop
- 1 portie lemon curd
Voor de garnering:
- 1 portie
lemon curd - handje pistache noten, gehakt
- blaadjes verse munt
- partjes citroen
- sprinkles
Extra benodigdheden:
- bakpapier
- vierkante bakvorm 18×18 cm
- spatel en glaceermes
- taartsnijder of broodmes
- spuitzak met spuitmondje ø 13 mm
Aan de slag:
Voor de taartbodem:
- Knip een vel bakpapier in 2 repen ter breedte van de bakvorm. Bekleed de taartvorm met de 2 repen bakpapier. De onbedekte hoekjes vet je eventueel licht in met boter maar op zich hoeft dat niet.Tip: Vet de vorm licht in om het bakpapier aan de vorm te laten kleven.
- Voeg de eieren en de suiker samen in een kom en klop tot een dik, schuimig beslag. Zeef de bloem, maizena en het zout in delen bij het beslag en vouw voorzichtig door elkaar. Giet het beslag in de bakvorm en plaats in het midden van een op 180º C conventioneel voorverwarmde oven. Bak in 25-30 minuten gaar en goudbruin.
- Doe de deur van de oven voorzichtig open, laat de taartbodem nog even staan en plaats dan op een taartrooster. Verwijder na enkele minuten de vorm en laat afkoelen. Om de cake lekker smeuïg te houden kan je de taartvorm over de cake terugplaatsen. Zo blijft het vocht beter behouden en loop je niet het risico dat de taartbodem droog wordt.Tip: Meer informatie over het maken van een taartbodem lees je in mijn blogpost Zo bak je de perfecte taartbodem
Voor de vulling:
- Klop de slagroom samen met de suiker bijna stijf, voeg de losgeroerde mascarpone toe en klop tot een luchtige en stevige mascarponeroom.
- Schep ⅔ deel van de mascarponeroom in de spuitzak. Het overige deel van de room kan je in de kom laten zitten. Plaats de room tot gebruik in de koelkast.
Vullen en garneren van de citroentaart:
- Snij de taartbodem in 2 plakken en trempeer/besprenkel beide snijvlakken met limoncello, limonzero of citroensiroop. Verdeel over de onderste plak een royale laag mascarponeroom (ongeveer ⅔ van wat je in de kom hebt zitten). Het snijvlak van de bovenste laag besmeer je met lemon curd en leg je met de lemon curd zijde op de mascarponeroom. Smeer de taart (zijkant en bovenzijde) af met het restant mascarponeroom. Indien nodig gebruik je wat extra room uit de spuitzak.Tip: het afsmeren hoeft niet heel netjes je mag best de taartbodem erdoorheen zien zoals bij een naked cake.
Garneren van de citroentaart met mascarponeroom:
- Versier de rand van de taart met gehakte pistache en spuit de bovenkant vol met mooie toeven. Het strakste resultaat krijg je door langs 1 kant 6 volle toeven te spuiten en dat te herhalen langs de haaks daarop staande zijde. Nu kan je gemakkelijk de rest van de bovenzijde opvullen.Tip: Een alternatief is om 4 dunne snijlijntjes te trekken in de bovenzijde van de taart. Je ziet nu precies de 9 vierkantjes van de gebakjes. Vul elk vakje met 4 mooie toeven.
- Maak om en om kuiltjes in de toeven en vul met een lepeltje lemon curd. Maak de taart af met hier en daar een blaadje munt, een partje citroen en wat vrolijke sprinkles. Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Echt een super lekkere taart! Deze gaan we vaker maken!
Wat fijn, geniet ervan!
Hi! Ik wil dit graag in een ronde bakvorm doen van 20cm en dan met 2 lagen vulling… heb ik dan genoeg aaan dese hoevelheid? Of kan ik het beter verdubbelen?
Hallo Laura, ik heb het even voor je uitgerekend. De oppervlaktes van een 18×18 vorm en een ronde 20 cm vorm zijn nagenoeg hetzelfde. Je schrijft 2 lagen vulling te willen gebruiken, dan heb je inderdaad meer beslag nodig. Verdubbelen lijkt me we erg veel, zelf zou ik kiezen voor een beslag van 4 eieren en de lagen iets dunner te vullen dan ik in het recept heb gedaan. Hou er wel rekening mee dat je de taart wat langer moet bakken. Een beslag van 5 eieren kan natuurlijk ook maar dat wordt wel heel veel beslag in de vorm. Let dan goed op dat het midden van de taart echt droog en gaar is. Of je bakt er meerdere dunne taartbodems mee die je stapelt, werkt vaak wel zo fijn.
ik viond een heerlijk dessert voor bij de koffie of grootbezoek
Begrijp ik helemaal. Binnenkort komt een leuk dessert met mascarpone en lemon curd online…