Citroencake
Cake maken is echt super simpel. Gelijke hoeveelheden boter, suiker, eieren en zelfrijzend bakmeel verwerken volgens het klassieke recept en bakken op 160ºC. Resultaat: een heerlijk luchtige cake. Zorg dus dat je een rechthoekig cakeblik in huis hebt en je hoeft nooit meer naar de bakker voor een roomboter cake. Als variatie geef ik je vandaag een fijn recept voor citroencake.
In plaats van een grote cake maakte ik dit keer kleine tulbandjes. Hiervoor gebruikte ik siliconen vormpjes. Voor 8 mini-tulbandjes gebruikte ik 2/3 van onderstaand beslag. In ongeveer 30 minuten waren de tulbandjes gaar en mooi bruin. Tijdens het bakken waren de citroencakejes al losgekomen van de randen dus het storten ging perfect. Als ik een grote cake maak wil de onderkant nog weleens blijven plakken aan het cakeblik. Als oplossing geef ik de cake op het laatst meestal nog wat extra onderwarmte maar je kan natuurlijk ook de bodem bekleden met een stukje bakpapier.
Citroencake
Ingrediënten:
Voor de citroencake:
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 150 gr roomboter op kamertemperatuur
- 150 gr suiker
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- rasp van 1½ citroen
- 20 ml vers citroensap
- snuf zout
Voor het citroenglazuur:
- poedersuiker
- vers citroensap
Extra benodigdheden:
- ingevet cakeblik 25 cm bekleed eventueel de bodem met een stukje bakpapier
- of
- kleine siliconenvormpjes
Aan de slag:
- Doe suiker, roomboter, citroenrasp en een snuf zout in een kom en mix tot een luchtig, zacht en romig mengsel. Tijdens het mixen zie je de massa van geel naar wit kleuren. Reken zeker op 10 minuten mixen en hoe witter de kleur hoe beter.
- Voeg een ei toe, mix goed en voeg pas een volgend ei toe als de voorgaande volledig is opgenomen in het beslag. Mix tenslotte het citroensap door de massa.
- Als de eieren en het citroensap in het beslag zijn opgenomen zeef je de bloem er in gedeelten bij en schep met een spatel luchtig door het beslag. Schep het beslag in een ingevet cakeblik en zet in het midden van een op 160°C conventioneel voorverwarmde oven en bak ongeveer 50 minuten tot een uur gaar en mooi goudbruin. Prik met een saté-prikker in de cake. Komt die er droog uit dan is de cake gaar, zo niet dan laat je cake gewoon nog even bakken. Vaak geef ik de cake dan nog 10 minuten uitsluitend onderwarmte om de bodem extra te laten garen en bruinen.
- Haal de cake na afloop van de baktijd uit de oven en laat in het blik iets afkoelen. Als de cake loskomt van de randen van het cakeblik keer je de cake op een rooster en laat verder afkoelen.
- Maak van poedersuiker en wat druppels citroensap een dik glazuur.
- Vlak voor het serveren verdeel je wat glazuur over de cake en laat daarbij mooie druppels/strepen naar beneden druipen. Laat even drogen en serveer met een kop verse thee of koffie. Eet smakelijk!
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!